Jump to content

48. УПАНИШАДИ НА РИЛА


Recommended Posts

48. УПАНИШАДИ НА РИЛА

Още един случай ще Ви разправя от Рила. Имаше една много голяма скала и нашите братя правиха, струваха много дни, едва я вързаха. Тя тежеше хиляди тонове, много голяма. Бяхме я изхвърляли вече на едно място и я бяхме обърнали така, че тя малко прилича, на дължина, че обърнахме я с посока точно срещу Полярната звезда, с компас я ориентирахме.

Един ден, беше следобед, Учителят се беше облегнал на скалата. И погледна - брат Лулчев тръгна към чешмичката с някои братя. Лулчевите последователи се казваха „Упанишади". Заредиха се, които симпатизират на брат Лулчев: един, двама, трима, 10, 20, 30 - много хора отидоха по Лулчев, около 30 души. Учителят гледа мълчаливо и най-после каза: „Това не се прощава! Да вземе хора от Братството и да ги отцепи от Братството, и да се явява той като учител! Като иска, нека да отиде, както Михаил отиде във Франция, и там от чужди хора да образува група и тогаз да има свои последователи! А това не е простено." Така се изказа Учителят за поведението на Лулчев.

ВК: А защо им викаха „Упанишади"? ПГ: Защото има едни индийски книги, „Упанишади". Ний имаме такива книги стари. Най-напред в Братството се изучаваше теософията, а нямахме ний още беседи. Аз през 1917 год. се запознах с Учителя и тогава Той за пръв път ми даде томчето с отпечатаните неделни беседи, първа серия. Тогава аз за пръв път отидох да се запозная с Учителя и Той ми каза: „Ето, аз Ви давам това томче, четете и разсъждавайте върху онова, което прочитате." Затуй, онези, които бяха чели пък индийските „Упанишади", се нарекоха сами: „Ний сме „Упанишади" - последователите на брат Лулчев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...