Jump to content

Recommended Posts

Пророк Амос

Пророк Амос е работил в царуването на цар Озия и Юдинияцар Иеровоам II около 793-та година преди Христа: С изобличенията си той предизвиква гнева на свещениците и бил пратен на заточение. Езикът му е прост и ясен. Пророчествата му са пълни със символични образи. Той първоначално е бил говедар в град Текое, 15 км на юг от Ерусалим, но после бил призван от Бога за пророк.
В първа глава говори за наказанието на различните народи заради престъпленията им.
Във втора глава продължава да говори за наказанието на народите заради престъпленията им включително и на Юда и Израил, за които казва: „Въздигнах от синовете ви пророци и от юношите ви за назореи. Но вие напоявахте назореите с вино и заповядвахте на пророците да не пророчествуват." Затова ще бъдат наказани. А видяхме, че пророците и назо- реите са ученици на Бялото Братство, следователно, заради гоненията на учениците ще бъдат наказани.
В трета глава Бог говори, че ще накаже народите и главно евреите заради отстъплението им и ще измени обещанието си и казва: „Наистина, Господ Иеова няма да направи нищо, без да открие тайното си на слугите си пророците."
В четвърта глава говори пак за наказанието, което Бог ще проведе над евреите заради техните престъпления, въпреки всичкото му старание да ги върне в правия път.
В петата глава говори пак против евреите, че ще ги накаже за отстъпничеството им, „затова защото утеснявате сиромаха и вземате от него данък жито, вие, които угнетявате праведния и укривявате сиромасите в портата. Затова разумният ще мълчи в онова време, защото е зло време. Потърсете доброто, а не злото, за да живеете. Мразете злото и обичайте доброто. И поставете правосъдие в портата."
По-нататък говори за деня Господен и казва: „Горко на онези, които желаят деня Господен! За какво ви е той? Денят Господен е тъмнина, а не виделина, както ако би бягал човек от лицето на лъв и би го срещнала мечка." От това се разбира, че говори за деня па отмъщението, деня на въздаянието, деня на гнева Божи: деня, когато кармата се ликвидира, деня на разплатата. И тук си припомням, че Учителят казва на едно място, че кармата е сбор от силите на тъмнината, затова пророкът казва, че денят Господен е ден на тъмнина с което се подразбира, че е ден на карма.
В шестата глава пак се изобличават евреите заради отстъплението им от Божия закон и казва: „Горко на немарливите в Сион и на живущите безгрижно в Самарийската гора" и казва, че ще отидат в плен заедно с първенците си.
В седма глава показва няколко видения, които показват от какво ще пострадат евреите и той се моли на Господа да ги отмени, и Господ ги отменява. Най-после казва: „Ето, аз ще туря правомер всред людете си Израиля, и занапред няма вече да ги щадя. И високите места Исакови ще опустеят, и Светилищата Израилеви ще се засипят и ще стана против Иеровоамовия дом с меч."
Заради това му пророчество свещеникът на Ветил го нак- леветява на царя и той му забранява да пророчествува. Тогава Амос му казва: „Не бях аз пророк, нито пророчески син, но бях говедар и берях черници. И Господ ме взе отподир стадото и рече ми: Иди, пророчествувай на людете ми Израиля. А ти казваш да не пророчествувам." Но пророкът продължава да говори и повтаря гореказаното пророчество.
В 8-ма глава отначало дава едно видение и след това Господ му казва: „Дойде свършекът на людете на Израиля, занапред няма вече да ги щадя и няма да забравя никога нищо от делата им. И ще направя да зайде Слънцето на пладне и ще помрача земята в светъл ден", т.е. ще има затъмнение, което има отношение към това, което Господ предприема. „И свършекът му ще бъде ден горестен." И после казва:
„Ето, идат дни, говори Господ Иеова, и ще проводя глад на земята, но не глад за хляб, нито жажда за вода, но за слушане Словата Господни. И ще се скитат от море до море, от север до изток ще отичват, ще търсят Словото Господне и няма да намерят."
Девета глава, която е последна, започва с едно видение, след което Господ казва на пророка как ще порази Израиля и всички народи заради делата им и никой няма да избегне съдбата си. И казва: „Ето, очите па Господ Иеова са върху грош- ното царство и ще го погуби от лицето на земята, но не ще погубя съвсем дома Яковов, говори Господ. Защото ето, Аз ще заповядам и ще преселя дома Израилев, но и за всички народи, както се пресява житото в решетото и няма да падне зърно на земята. От меч ще умрат всички грешни между людете ми, които говорят: „Няма да допре, нито да стигне до нас злото." В онзи ден ще въздигна падналата скиния Давидова и ще върна пленниците от людете си Израиля, и ще ги насадя в земята им, и не ще да се изтръгнат вече от земята си, която им дадох, говори Господ Бог твой."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...