Jump to content

64. ЖИЗНЕНИЯТ КРЕДИТ НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

64. ЖИЗНЕНИЯТ КРЕДИТ НА ЧОВЕКА

ВК: Село Равна, Годечко. Там ти беше учител 8 години, не е малко. ПГ: Стана така. През 1933 година ни уволниха с Елена заради това, че сме посрещали изгрева, че сме дъновисти и т. н. Тогава бяха либерали в Министерството на просветата. Те управляваха и уволняваха учители и учителки и вземаха рушвет по 2000 лева и пак ги връщаха обратно. И ний получихме уволнение с Елена и дойдоха две учителки. Значи нас уволнили, а пък назначили две други и те дойдоха и те казаха, че са дали по 2000 лева, за да ги назначат.

А Министерството на просветата беше на ул. „Витошка" и във входа на Министерството, в един апартамент на IV етаж беше Просветата. А в основата долу седеше адвокатът Хаджи Колев, който беше либерал. И аз отидох при инспектора и го запитах: „Защо сте ни уволнили?" А той каза: „Иди при Хаджи

Колев долу, при входа." А пък то е, за да ми се каже колко пари трябва да дам. Щото либералите гледаха да крадат от учителите. Уволняват ги, вземат им парите. А една хубава наша колежка от село Неделище три пъти я уволняват. И с нея се гавриха и взеха рушвет.

Като ме уволниха, застъпиха се за мене председателят на Учителския съюз Досю Негенцов, той е професор, Иван Пастухов, историк. Застъпиха се много учители, направиха протеста Министерството, обаче либералите не чуват. Тях ги интересуват парите. Рушвет да дадем. И те очакваха от мене и от Елена рушвет. А Елена беше 8 години по-голяма от мене. Значи, излезе заповед за уволнение най-после. Опита да ми помогне също и този македонец, големият Янков, когото уважават всички и беше главен учител тука, в София. Те отиват при министър Бояджиев, той беше тогава министър на просветата, и казват: „Защо сте уволнили Пеню Ганев?" Самият министър казал: „Уволнили го тука чиновниците. Аз не съм давал заповед." Той се оправдава, самият министър.

Учителят каза на Елена така: „Ти вървиш по бащина линия. Ти скоро ще си заминеш от този свят, затуй сега чети беседи и се приготви, защото скоро ще си заминеш." Учителят й го каза лично. И тя си остана у дома да живее, пък мене ме назначиха в село Казалджик-Кафтан, Кърджалийско. Елена имаше спестени пари, от които се хранеше. Учителят я накара да свири на цигулка. Тази цигулка, която сега аз я имам, хубавата ми цигулка, тя е от Франция.

Елена вземаше уроци от Христо Петков, бащата на диригента Добрин Петков. Елена ме накара и аз да вземам уроци от Христо Петков. Отивам при Учителя и казвам: „Сега е събота, 13-то число, краят на седмицата, Месецът е на свършване и последен ден на Месеца, Месецът е на изпразване. А от понеделник ще имаме нов Месец и нов ден и аз ще отида да вземам уроци от понеделник." А Учителят ми се скара: „Никакъв понеделник! Веднага взимай цигулката и Елена и да те заведе при Христо Петков и ще вземаш уроци по цигулка! Никакви изпразнени Месеци!" И така ме накара същия ден, събота, 13-то число беше.

Значи, много работи има, които не трябва да се почват, но Учителят каза: „Ни 13-то число, нито събота, нито празнене на Месеца, веднага вземай цигулката!" - и ме изпъди. И Елена ме заведе у Христо Петков. Той беше приятел на Учителя, не последовател. Жена му беше последователка, тя е жива още.

Учех децата в Кърджалийското училище, това е 1933-та година. Елена Хаджи Григорова остана тука и живееше у дома. За постройка на моята къща тя ми е дала 10 000 лева. Ние живеехме като брат и сестра. Не сме се женили.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...