Jump to content

79. ГЛАДУВАНЕ ЗА ПОСТ


Recommended Posts

79. ГЛАДУВАНЕ ЗА ПОСТ

Веднъж, когато учителствувах в с. Равна, ми писаха, че Учителят препоръчвал 10 дена пост. Ама не ми писаха, че трябвало да се употребява вода. И аз се отдадох на абсолютен пост, пък учех четири отделения в една стая само, понеже селото беше малко. С хората живеех добре и на първия и втория ден не чувствах глад. Третият ден обаче се превърна в жажда. Все сънувам, че съм на езерата, че съм на Дунава, на Черно море, че водата да се прекара при мене. Страшна работа е това абсолютният глад. И като дойде седмият ден, аз пресипнах вече. Нямах сили, обаче продължих да уча четири отделения. Децата забелязали и казали на родителите си: „Учителят е болен." Тогава дойдоха някои от селяните, които ме обичаха, и казаха: „Г-н Ганев, ти си софиянец, затвори училището, понеже няма друг учител, де, и иди се лекувай в София и като оздравееш, ела." А аз не им казвам, че съм се подложил на глад, че не ям.

И като минаха десет дена, пък не ми дойде на ума, че трябва клизма да се прави, да се очистят червата. То се запечатало, храната останала в мене, извержението станало сачми вече, камъни вътре в стомаха. И към дванайсетия ден там съобщиха, че при разпостването първо трябвало много вода да се пие. Тъй, ама аз сам разрешавам тия въпроси и към 12-ия ден вече пих вода, много вода. Исках да ям, обаче не ми приема организмът, то е жажда. И чак към 13-ия ден вече си сварих супа от картофи и изпих най-напред сока, че после вече полека-лека проядох. А то било друго: ще постиш, ама ще употребяваш вода. А аз не пия вода, жадувам, пък все за вода мисля.

ВК: И така учителят на учениците оздравя. Учителят от село Равна оздравя. Добре, че не си заминал тогава, да. ПГ: Едно силно средство. Махатма Ганди се подлагаше на глад и искаше английското правителство да освободи Индия. И се подлагаше на много дни и аз се чудя как е траял, бе! В Евангелието пише, че Христос 40 дни и нощи не яде и не пи нищо и напокон огладня и дойде изкушението.

ВК: И на мен са ми разказвали, че през време на Школата много хора са си заминали от неправилен пост. Много хора са си заминали. ПГ: То трябвало по малко вода, първо вода да пие организмът, и да се прави клизма. Пък аз не знаех. Направих пълен пост. То беше много мъчна работа, да излязат остатъците от храна, превърнали се от глада на камъни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...