Jump to content

ПРОИЗХОД НА БОГОМИЛСТВОТО


Recommended Posts

ПРОИЗХОД НА БОГОМИЛСТВОТО

Животът на Земята, културното развитие и въобще развитието на човечеството не може да се разбере, ако не се разгледа във връзка с космичното развитие. Защото животът на Земята във всичките му прояви е напълно обусловен от Космоса. Периодически от Космоса, респективно от Слънцето, идват жизнени вълни, които стимулират живота на Земята в различни области, както органически, така и културно и духовно и даже в социалния живот. Затова Учителя казва, че за развитието на културния живот на една страна или на една епоха се отпуска кредит от Слънцето; И за всеки народ е точно определен кредитът, който му се отпуска, в зависимост от това, как се използва този кредит за културното и духовно развитие на този народ. Този кредит се състои от енергии, които се отпущат от жителите на Слънцето на културата на даден народ. За изразходването на този кредит се държи точна сметка и се търси отговорност.

Така че, културата на Земята има космичен произход, тъй както пролетта идва от Слънцето и тя е отношение на Земята към Слънцето. Там, където действат тези творчески вълни на Космоса, те създават духовната и културната пролет, която се отличава с растеж и творчество. Това става както физически, така и в духовно отношение. Когато дойдат тези вълни, човешките души разцъфтяват и привличат пчелите — небесните същества, които ги оплодяват и от срещата на човешката душа с небесните същества се ражда културата в дадена епоха, в даден народ.

Тези вълни, както казах, идат периодически по известни вътрешни закони на Битието, на които сега няма да се спирам. По-конкретно казано, тези вълни на Живота идват от центъра на Бялото Братство, което ръководи развитието на човечеството още от излизането му от Бога. Развитието на всяка една раса и на всяка една култура, се обуславя именно от тези вълни, които идват от Космоса към Земята, тъй както пролетта е обусловена от прилива на жизнените енергии, които идват от Слънцето към Земята. Всяка една вълна е родена от един импулс и затова всяка вълна събужда импулс към творчество, растеж и развитие, които са отличителни белези на една култура.

В развитието на Бялата раса, която е Петата раса по реда на историческото развитие на човечеството, Бялото Братство е изпратило досега четири творчески вълни, които са създали ред култури и цивилизации. Първата вълна е създала културата на древния свят — Египет, Индия, Халдея, Персия, Асиро-Вавилон, Гърция, Рим. Тогава в Египет са изнесени принципите на Божественото учение от великия Учител Хермес и оттам се разнасят по целия древен свят от неговите ученици. Втората вълна се проявява с център Палестина още от времето на Мойсея и има за задача да подготви идването на Христа. При явяването на Христа на Земята това движение е имало за задача да разнесе Божественото учение, донесено от Христа, по цялата Земя. Третата вълна дойде, когато на мястото на Римската империя възникнаха новите държави. Те нахлуха в Римската империя, разрушиха я и на нейно място изградиха своите национални държави.

Тези нови народи, един от които беше и българският, пълни с девствена енергия, прилични на неразорана черноземна целина, бяха обект на Третата вълна на Бялото Братство, защото тяхната девствена енергия трябваше да се канализира, да й се даде направление, за да се развият техните дарби, способности и добродетели. Затова Бялото Братство проектира тука своята енергия, като изпрати будни души и светли духове, които се въплътиха между българския народ, за да го подигнат.

Тази вълна е започнала да работи още със създаването на Българската държава, след това се изявява чрез светите братя Кирил и Методий, които дадоха азбуката на славянството, за да може да се преведе на разбран език Словото Божие и да послужи като храна на тези още неразвити човешки души.

Тази творческа вълна се изрази в България най-силно в лицето на богомилите, учител и апостол на които се явява Боян-Вениамин — най-малкият син на цар Симеон, наречен в преданието Боян Мага. За него един автор казва, че е бил найсилният и най-известният човек в три империи. Поп Богомил е бил негов пръв помощник и разпространител на учението. За тях двамата Учителя казва, че са двама архангели, изпратени от Бялото Братство да повдигнат българския народ и заедно с това да дадат един нов импулс в общочовешката култура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...