Jump to content

КОЛКО ДА ДАВАМЕ


Recommended Posts

КОЛКО ДА ДАВАМЕ

На физическия свят Бог се изявява чрез даване. Следователно, бъдете и вие щедри като Бога. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 100)

От изблика на Божията благодат, която идва във вашето сърце, във вашия ум, във вашата душа и във вашия дух, вие трябва да давате изобилно и на другите. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г.- 340)

Колкото повече дава човек, толкова по-добре за него; колкото по-малко дава, толкова по-зле. Давайте изобилно, а не разточително. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 282)

Не давай назаем повече, отколкото банката позволява. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – ІІ т. - 145)

Има един вътрешен закон, който определя степента на даването... Човек не може да бъде богат, ако не е щедър. Щедростта подразбира отношение към всички: към себе си, към ближния си и към Бога. Не е ли щедър, човек сам затваря крановете си за богатството, за източниците на живота. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 100)

Който дава изобилно, получава изобилно; който дава оскъдно, получава оскъдно. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА -113)

Ние очакваме от другите повече, отколкото сами можем да дадем. (АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА - 151)

Колкото приемате, толкова трябва да давате. Ако искаш да приемаш повече, трябва да си готов да даваш повече. Ако даваш повече, ще приемаш повече. (НОВОТО НАЧАЛО - 273)

Виждате извора как дава. Той спазва закона: Даром дава. В това даване именно е изобилието. Дето е изобилието, там е щастието. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 215)

В човешките организации има взаимопомощ, но има и изнудване. В Божествените организации има взаимопомощ без никакво изнудване. Тук излишъкът се раздава без задържане от когото и да е. Всеки има право да се ползва от излишъка на благата, т. е. от техните лихви, но в никой случай няма право да нарушава основния капитал или майката на дадено благо... Давай от излишъка си, без да знаят другите за това. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 30)

С всяко нещо, което хората взимат от вас доброволно или чрез насилие, вие се свързвате. Можете ли да се справите с всички връзки? Ето защо, човек трябва да бъде внимателен, да знае какво прави, и какво дава и взима от хората. Това не трябва да ви плаши, но разумност се иска от вас. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 65)

Можете ли да дадете на всички хора по нещо?... Можете ли на всички да дете по един косъм? Какво ще остане на главата ви? (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 65)

Човек става лош, когато му даваш повече, отколкото трябва или когато му даваш по-малко, отколкото трябва. Който е получил повече, отколкото трябва, не може да го носи и започва да търси човек или животно да му го носи. Така той Създава злото. (НОВОТО НАЧАЛО - 167)

Докато имаш, раздавай от торбата си и не съжалявай. Ако твоята торба не се пълни и празни, ти не си на прав път. Торбата ти всякога трябва да бъде пълна. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА - 169)

Много не задържайте, задръжте това, което ви е потребно. Приемаш много, даваш много. Не да приемаш много, да даваш малко. Или да приемаш малко, да даваш много. Много приемаш, много даваш; малко приемаш, малко даваш. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ - І том - 53)

Ние не учим хората да дадат всичко, да изпразват хамбарите, да се самопожертват, но да дават само излишното. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. – 9)

Всеки човек има право да даде само половината от онова, което получава, а не цялото. И като даваш, не искай нищо. (ЗАТОВА СЕ РОДИХ – 38)

Бог ви изпитва по различни начини. Някой ви донесе цял хляб. Ти мислиш, че е само за тебе - лъжеш се. След малко съседът ти иде при тебе и казва: „Моля ти се, дай ми малко хляб.” - Ако не му дадеш, не си разбрал закона. Колко хляб ще му дадеш? Обикновено българинът дава малко, той не е готов да даде половината от своето благо на ближния си. Един наш брат казваше: „Аз давам малко, но от сърце.” Ако даваш малко, но от сърце, то се благославя. Ако даваш много, но не от сърце, даденото се намалява. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 225)

Апостол Павел казва: „Ако раздам всичкото си имане, а любов нямам, нищо не се ползвам.” (ТРИТЕ ПОСОКИ - 117)

Да допуснем, ти пътуваш и носиш в торбата си хляб. Като огладнееш, сядаш на пътя да се нахраниш. Остава ти едно парче хляб, което задържаш за себе си. Продължаваш пътя си и срещнеш един беден човек, който ти казва: „Моля ти се, гладен съм, дай ми малко хляб.” - Нямам. - Ето първата лъжа. - Бедният човек си заминава, но ти изпитваш скръб, мъчно ти е, че не му даде малко хляб. Трябваше да му дадеш последното си парче хляб на бедния. - Ако бях го дал, аз щях да остана гладен. - Не се страхувай. Ако беше го дал, Бог нямаше да те остави. Следователно, колкото хляб имате в торбата си, дайте го на гладния, не мислете за себе си. - Да, но в живота работите не стават така. - Не стават, защото мислите по-вече за себе си. Ако мислите и за ближния си, като за себе си ще видите, че Бог никога няма да ви остави гладни и боси. (АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА - 186)

Един познат ми разправяше как бил подложен на изпит за неговата щедрост. Един ден той останал само с един лев в джоба си, нямал пари за хляб. Мислел си какво да прави, отде да вземе пари да се нахрани. През всичкото време попипвал левчето, на него уповавал. Седнал на една пейка в градината и размишлявал върху живота. Поглеждал хората около себе си, все богаташи. По едно време отнякъде се задал един просяк и се отправил към него. Той си помисли: „Толкова богати хора, а право към мене иде. Какво да правя?” Отвътре нещо му казало: „Дай левчето!” Дадох последния си лев и престанах вече да мисля за него. Като нямаше какво да мисля, успокоих се. В това време мина край мене един мой приятел, с когото не бяхме се виждали десетина години. Той се зарадва, спря се да си поговорим. Покани ме у дома си, нагости ме добре. Така получих много повече от това, което дадох на бедния. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 149)

Ако хората се обичат, тогава всеки доброволно дава. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 329)

Подкрепвайте бедните, без да им отнемате сиромашията. (СЕЯТЕЛЯТ - 84)

Малкото и многото, като го даваш от сърце, еднакво се благославят. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 177)

Като познаят и възлюбят Христа, хората ще бъдат готови да раздават от своите блага на онези, които нямат. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 155)

В онзи свят всички същества се надпреварват кой... повече да даде. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 291)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...