Jump to content

КАК ДА ДАВАМЕ


Recommended Posts

КАК ДА ДАВАМЕ

Който дава, трябва да знае, как да дава. Ако не знаеш, как да даваш, ти причиняваш вреда на ближния си. Ако пък взимаш насилствено, ти вършиш престъпление. И ако даваш насилствено, без да ти искат нещо, без да имат нужда от него, ти пак вършиш престъпление. Следователно, даването трябва да става свободно и с любов. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 291)

Има външно даване - чрез постъпки и като говориш някому полезни неща; обаче има и вътрешно даване, което е изливане на благословение от твоята душа към другите. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 178)

Дадеш ли пари на някого, дай ги с доверие. Как ще разполага той с тях, това е негова работа. Знай, че този човек, преди да поеме някакво задължение към тебе, първо се задължава към Бога. Вложи доверието си в своя ближен и не се страхувай. И той ще ти отговори с доверие. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 40)

„Даром сте взели, даром давайте!” знае, кога се дава даром... Единственото нещо, което всякога дава даром, е Любовта. Другите неща не се дават даром. Следователно, всяко нещо, което иде от Любовта, даром се дава. Това е вътрешен закон, вътрешно правило. Щом не даваш нещо даром, то не произлиза от Любовта. Ако нещо не ти се дава даром, не го изисквай. То не е дадено от любов. Само Любовта дава доброволно. Всяко нещо дадено насилствено, без любов, произвежда противоречие. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА – 214)

Давайте всичко с любов, да се благослови даването ви. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 296)

Любовта е готова да даде всичко, но не чрез насилие. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 207)

Истинската Любов подразбира доброволно даване. (божият глас - 195)

Да не обичате някого, това значи, че не можете да му дадете, каквото той иска. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 208)

Един от основните закони на живота гласи: Всичко, което си приел даром от Бога, даром ще го дадеш. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 215)

Ако ти не можеш да дадеш нещо от себе си, което Бог ти е дал, ти не можеш да бъдеш полезен за хората. Ако хората на теб не ти дадат от това, което Бог им е дал, и те не могат да ти бъдат полезни. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 304)

Казано е в Писанието: „Даром сте взели, даром давайте.” На кого се дава даром? Даром се дава само на онзи, който люби. Който не люби, не може да получава даром... Това, което сте взели с любов, с любов ще го дадете... Това, което е взето без любов, е осъдено на окисляване. В него има недостатъци. Това, което е взето и дадено с любов, е съвършено. Когато дава с любов, човек отваря път на Божията любов в себе си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 63)

Искате ли да помогнете на някого, дайте му нещо от себе си, но само тогава, когато знаете, че той ще го употреби за добро. (СТЕПЕНИ НА СЪЗНАНИЕТО - 56)

Приеми новото и стани извор, който ппостоянно дава. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 179)

Вижте какво прави изворът. Той пои растения и животни, малки мушици и бръмбарчета, но въпреки това продължава пътя си, с цел да се влее в морето и там да даде нещо от себе си. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 293)

И като те лъжат, и като знаеш, че те лъжат, пак трябва да приличаш на извора, който на всички дава. Който и да дойде - и разбойник да дойде да пие, изворът дава, не се смущава, че е пил някой вълк, мечка, подлец, змия, паяк. Или че водата му отишла до някой трън, или при някоя нечистотия, не се смущава изворът, а казва: „Няма нищо”. - Ако водата мислеше като вас, ако се откажеше да помага на хората, тогава какво щеше да стане с нея? Размътете извора и вижте след десетина минути какво ще направи - от центъра ще вземе да се чисти и ще изхвърли всичката мътилка. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 29.04.1991)

Човек трябва да знае как да дава. Ако излеете водата от стомната си на земята, нищо не сте постигнали. Но ако с нея полеете едно изсъхнало цвете или задоволите жаждата на човек, който три деня е жадувал, постъпката ви е добра. (БОЖИЯТ ГЛАС - 208)

Давайте, без да очаквате нещо. Давайте, без да съжалявате. Ако дадеш обувки или дрехи на своя ближен и постоянно мислиш за това, което си направил, ти не си изпълнил Божията воля, както трябва. Ти си ограничил и себе си, и онзи, на когото си дал нещо. Давайте, без да се ограничавате. (СЪБУЖДАНЕ - 100)

Преди години си помагал на хората, от никого нищо не си взимал; след години, десетки и стотици хора имат да ти дават. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 238)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...