Jump to content

ИСКАНЕ


Recommended Posts

ИСКАНЕ

И казва Христос: „Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори”. (СИЛА И ЖИВОТ – V серия - 85)

За да се породи такова желание на искане, трябва да има известна причина. Причините могат да бъдат разумни и неразумни. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия – 77)

Искайте разумно съобразно с ония велики закони, на които почива животът... Искането определя степента на онази култура, до която е достигнал умът. Защо да иска? Човек трябва да бъде много учен, за да иска. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия – 79)

Второ положение. „Търсете и ще намерите”. Аз отнасям търсенето към сърцето - то е един процес на сърцето... има пробуждане на едно жела ние, една нужда. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия – 79)

Трето положение: „Хлопайте и ще ви се отвори”... Аз свързвам хлопането с човешката воля. Може да хлопа само онзи, който има здрави мишци. Ще каже някой: Как да хлопаме? - Много лесно, аз ще ви дам един пример: когато някой е закъснял вечерно време и времето е топло, той хлопа, но ако няма кой да му отвори, може да спи и отвън, а когато е студено и има виелица, той усилва хлопането. Тъй, че хлопането може да е силно. Но има и друго хлопане на света. Хлопането е: като вземеш мотиката и почнеш да хлопаш от долния край до другия, та охлопваш цялото лозе и после, идещата година гроздето ще каже: „добре дошъл, защото много хлопа и грозде ще имаш”. А сегашните хора са научени да хлопат по банките, по кафенетата и по бирариите. Не, трябва да хлопате в Природата. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия – 80)

Христос определя: нашите искания трябва да бъдат разумни. Какво трябва да искаме? - Искане на един разумен живот. Първо, в света трябва да има ред. И следователно, за какво трябва да хлопаме? Туй искане трябва да бъде за всички и търсенето трябва да бъде за всички... Хармония ще има, щом в света има правда. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия – 87)

И тъй, Христос казва: Искайте разумно, търсете разумно и хлопайте разумно. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 88)

Дойде в теб идеята: Ти давай от себе си. А пък кривото схващане е: Да искаш да вземаш от света лаврите на хората, а пък още нищо не знаеш. Така нищо не може да постигнеш. Така човек може да се спъне със своите мисли. Не, че е лошо човек да иска това. Въпросът не е там. Първо ще сееш, а после ще жънеш.. Няма да ходиш там, дето не си сял. (СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ - 416)

Ти искаш да имаш уважението и почитанието на другите... Право е. Но ако ти не си вложил в никого нищо, искаш да ти дадат нещо, прав ли си?. Гледам вие всички в братството какво сте вложили. Ти казваш: „Аз съм от братството, какво съм вложил в братството.” Ако това братство е един член от Невидимия свят, ти какво си вложил, че искаш. Нищо не си вложил, искаш от това братство. Ще вложиш нещо. Ти казваш: „Като вложа нещо, какво ще взема.” Ти вложи. (СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЯ - 416)

Помнете: не искайте от хората това, което и вие не можете да им дадете. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 306)

Закон е: Който иска, дава му се. Никой Учител в света не идва да се натрапи на ученика, но ученикът трябва да дойде да хлопа на вратата на Учителя. Тогава Учителят ще даде. Едно от качеството на Великия живот е човек да иска, а не да проси. Да искаш, това значи душата ти да е пълна с желание да учиш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 376)

Всякога се изисква да бъдеш взискателен, да искаш в даден случай само едно нещо. Не искай две неща, не искай три неща. Щом искате две-три неща - нямат място. Искайте само едно нещо, то е най-малкото. То като ви се даде, другото ще дойде. Никога умът не трябва да се раздвоява. Щом има раздвояване във волята, щом има раздвояване в сърцето, щом има раздвояване в ума, работите не стават, законът не работи. (СМЯНА НА СЪСТОЯНИЯТА - 136)

И тъй, аз ви моля: да мислите здраво, да чувствате здраво, да въздържате вашите желания. И тогава хлопането: вашата воля да бъде силна, да имате онова постоянство на онази мрава... Една мрава, която носила 15 пъти по-голям товар, отколкото била тя. Тя е искала да го пренесе от едно място на друго, издигала го до нейде, и товарът падал, и тя пак наново започнала да го дига. 99 пъти товарът все падал, но на 100 път тя го изнесла на другата страна... И аз казвам: това е истината в живота. Господ ще те опита 99 пъти и на 100 път ще каже: „Ти заслужаващ да ти помогна. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 88)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...