Jump to content

3. ЛЕТЕН ДЕН - ЖЪТВА Е...


Recommended Posts

3. ЛЕТЕН ДЕН - ЖЪТВА Е...

Когато започнах да работя в село Алдомировци като начален учител, след като ме чуха как свиря и пея, ме назначиха и за ръководител на училищния хор на прогимназията и ми дадоха лекторски часове допълнително, да преподавам по пеене, като ми плащаха допълнително. След някой и друг месец подготвихме една вечеринка за селото. В нея участвуваха учениците с научени от мен песни и хора, като бях научил пъргавите деца да правят разни фигури при играта им. Това много се хареса на селяните и много ръкопляскаха на децата, защото такъв вид музикална проява не беше честа на село. Селяните преценяваха много точно, че за децата това е постижение, и ръкопляскаха.

Поп Ганчо също беше на вечеринката и подкокороса всички селяни да искат да им изсвиря онова парче от Бетовен. Аз му казах: „Отче, ела в квартирата ми, ще ти я изсвиря колкото пъти искаш, но тук не е удобно, има малки деца, вдигат шум, има жени с малки деца, плачат, вдига се много шум. А за онова парче от Бетовен трябва пълна тишина. Тука не може!" А той: „Изсвири Бетовен!" Казах им: „Няма да я изсвиря!" Аз знам, че това е „Махар Бену Аба" - при тази обстановка, без нужната подготовка на слушателите, се губи ефектът. Не я изсвирих. Но им изсвирих някои от братските песни с цигулката. И най-после им казах, че ще им изпея една народна песен. Викнах аз и запях песента на Учителя „В летен ден", В песнарката е дадена със заглавие „Ставай, дъще!"

В летен ден в ранни зори

майка ми тихо се приближи.

С' сладък глас блага дума ми каза:

„Ставай, дъще, на нива трябва да се ходи.

Ставай, че баща ти вънка

мен и тебе със колата чака."

А жените казаха: „Много хубава песен, ама нема думи. Кажи песента до края!" Аз вдигнах рамене и казах: „Няма думи." А те казват: „Какъв си ти учител, щом думи не можеш да сложиш на една песен?" Аз мълча, защото знам, че тази песен е от Учителя. Как да им обясня всичко това! Замълчах, но бях недоволен от себе си.

На другия ден съм на Изгрева при Учителя за нещо и Той ме пита: „Е, рекох, какво правиш ти? Пееш ли на селяните?" Задава ми онзи въпрос, който вчера така много ме вълнуваше и не можах да разреша. Отговарям му: „Учителю, снощи им пях „В летен ден". Жените я харесаха много, но ми казаха, че била много къса, че нямало думи и какъв съм бил учител, щом не съм могъл да й туря думи." Учителят се усмихна, защото знаеше какво съм си мислил тогава, и каза: Слез долу в салона. Там Весела Несторова свири на пианото, а Галилей Величков приглася с цигулката. Кажи на Веса да създаде още думи на песента!"

И аз слязох от горницата долу в салона и виждам на пианото Веса да свири, а Галилей й приглася с цигулката. „Сестра Веса, Учителят каза за песента "В летен ден" да създадеш още думи." А тя ми каза: „Я ми изпей първия куплет!" И аз викнах и го изпях.

Тя, без да спира, продължи по-нататък и даде втория куплет на песента:

Слънцето кога изгрей,

ти на нивата трябва да си.

С' сърп в ръка, с песен ти деня започни.

Ставай, дъще, слънце в дома да не те завари.

Ставай, че моми и момци

вси към нивите са веч тръгнали.

Ето, Учителят слиза от горе и влиза в салона. Казвам Му: „Учителю, сестра Веса създаде втори куплет." Подкани ме: „Я го изпей!" Аз го изпях. - „Я го изпей още веднъж!" Аз също за втори път го изпях. Остана доволен и кимна с глава: „Е, Пеню, сега имаш „В летен ден"с по-дълъг текст, та да пееш на селянките!"

Случи се така, че следващата седмица им изпях песента с двата куплета. Но жените искаха още един. Една се провикна: „Имаш два вола, ама ти требва и рало, та да ореш." Аз също се смях. Откъде им идват на главата такива мисли на тия жени селянки?

Когато се евакуирахме в село Мърчаево от бомбардировките, като ми кажеше Учителят: „Пеню, я изпей „В летен ден", аз Му я изпявах много пъти и Той всеки път се радваше от сърце на тази песен. Но ето, дойде време да каже: „Сега ще създадем трети куплет. Дойде време да се сее и трябва на воловете да се сложи рало, да орат!" Гледам, мигам, чудя се това откъде съм го слушал, па си спомних, че това бе желанието на онези селянки в село Алдомировци - да имат и трети куплет на песента.

Нива е, дъще, животът,

где доброто семе се сей.

Кат израсне, живот внася то във нас.

Ставай, дъще, любовта днес мен и тебе чака.

Ставай, тя ни носи свойта нова, жива премяна.

Ставай, че животът вънка

мен и тебе с благост вече чака!

След като Учителят ми издиктува новите думи, ми каза: „Хайде, изпей я още веднъж, ама цялата, с всички думи, казани досега." Аз я изпях. - „Ето, сега имаш „В летен ден" с три куплета да пееш." Нивата е изорана, посадена и насадена със семе, житото е пораснало и вече цъфти и идва време за жътва. Събирайте жътвари, защото идва жътва, жътварите са малко, а нивата, гдето изорахме и посадихме, е голяма.

Изминаха много лета от този ден. Учителят си замина още тогава, през времето, когато даде третия куплет на тази песен. А беше есента на 1944 година. Беше посадил Словото Си в душите ни, беше оставил от него за посев и за следващите поколения и столетия. Но винаги посаждахме повече, отколкото можехме да приберем. Вярно беше това, че жетварите бяха малко. Едни дойдат и като видят, че работата е много и тежка, а заплатата е никаква, че тук, на Земята, се не плаща в пари, като разберат, че ще се заплаща на друго място, в друга валута и в друга пара, вземат и си тръгнат и - хич да ги няма. Останахме малко, ама тия, гдето останаха, са баш берачи, баш сеячи, баш жътвари и те ще овършеят хармана, ще приберат житото, ще го сложат в хамбара и ще чакат следващото поколение - кога дойдат гладни, жадни за Словото Божие. Затова и ние нещо казахме, та да се знае и помни какво е било, какво трябваше да стане и какво не стана, та да ви бъде в поука и в помощ в дните, кога нас няма да ни има - нас, които бяхме до Учителя и целувахме десницата Му в знак на общение с Божествения Дух и Живият Бог.

За вас остана Словото Му. Знайте, ние изорахме, а вие ще да жънете. А други ще да се ползуват от житото и Словото на Мировия Учител. Вашата отплата ще да бъде горе, на небесата, там, където е и нашата, защото ние сме едно - едно в Духа. Летен ден е. Гответе се, жътвари! Събирайте се! Наближава жътва. Време е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...