Jump to content

III. МИХАИЛ КРЪСТЕВ ВЛАЕВСКИ (1894-1988 г.)


Recommended Posts

III. МИХАИЛ КРЪСТЕВ ВЛАЕВСКИ (1894-1988 г.)

Михаил Кръстев Влаевски е роден в гр. Тетевен на 11 юни 1894 г. и почива на 29.04.1988 г. в град София.
Дядото на Михаил Влаевски е Лалю Пеев, който е бил заточен в Диар- Бекир, осъден във връзка с обира при Арабаконак, заедно с Димитър Общи, като последният е обесен от турците. Лалю Пеев е бил заточен за 5 години в Диар- Бекир. Не можал да дочака Освобождението и там починал. (Виж „Видрица", стр. 522 и стр. 679).
Михаил Влаевски се запознава с Учителя Дънов и приема Учението. Той е художник и обикновено работи по направени снимки от фотографите и рисува с штрих или с бои. Има много пейзажи от братския живот на Рила.
Той веднъж присъствува на един случай, когато един самозванец спорил нещо с Учителя. Накрая Учителят му казал: „Можете ли да ми кажете тази дюля колко тежи?" Празнодумецът казал, че не знае. Учителят назовал колко грама тежи дюлята. Приятелите донесли кантар, сложили дюлята, премерили я и тя тежала толкова грама, колкото бил казал Учителят. „Ето това е знание. Виждаш, претегляш, преценяваш." Приятелите се вече усмихвали доволни, а празнодумецът млъкнал и не говорил повече.
Тогава Учителят се обърнал към Михаил Влаевски и му казал: „Ти трябва да увековечиш тази дюля." И художникът Михаил Влаевски увековечава тази дюля в един прекрасен, нарисуван от него портрет.
Той рисува „Учителят сред житата" и още много други негови картини.
Виж „Изгревът", том IX, стр. 517.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...