Jump to content

V. КОНСТАНТИН ТРИНГОВ (1907-1981 г.)


Recommended Posts

V. КОНСТАНТИН ТРИНГОВ (1907-1981 г.)

Роден на 7.05.1907 г. в Казанлък, Константин Трингов израства в еснафско семейство. Още в ранните си детски години той се увлича от рисуването и шари с молив по читанките и учебниците. Пръв забелязва неговите дарби учителят по рисуване Станю Стаматов. По-късно, като ученик в прогимназията, Трингов започва да работи с акварел и маслени бои по непосредствено наблюдение на натурата. Момчето по цял ден скита из тесните улички на града и околностите. Търси сюжети край старата река и циганската махала. Населеният пейзаж, който става основна тема за бъдещите му картини, го привлича още тогава.
Съществена роля за формирането на Трингов като художник играе самият Казанлък, наследил стари културни традиции, дал не един творец за българското изкуство. В читалище „Искра" будният младеж има възможност да види картини от български художници и да ползува богатата библиотека. Но един от най- важните фактори за мирогледното израстване на Трингов е контактът му с Димитър Чорбаджийски - Чудомир, новият учител по рисуване, изтъкнатият вече художник и писател. Той насърчава младия творец и подкрепя идеята му да учи живопис в Художествената академия в София. Бащата, Мирчо Трингов обаче не е съгласен с тези намерения. Той счита изкуството за несигурна професия и желае да направи сина си търговец. За тази цел през 1929 г. го изпраща в София да следва Свободния университет. Коста обаче се записва студент едновременно и в Художествената академия. Болестта на бащата през 1929 г. принуждава младия човек да прекъсне временно образованието си. След това сам поема издръжката си и в 1937 г. завършва. Решителната стъпка е направена - той никога вече няма да се отклони от избрания път.
В Академията негови професори по живопис са Цено Тодоров и Никола Ганушев. Те високо ценят своя даровит ученик. Още като студент Трингов устройва две самостоятелни изложби в Казанлък - през 1934 и 1936 г. - в които преобладават пейзажи от родния край. В тях е изявена трескавата жажда на твореца да се потопи в атмосферата на родното и близкото, до което по-късно Трингов се докосва с чувството за неговата трайна и истинска красота.
Първият контакт с произведенията на световното класическо и модерно изкуство се осъществява през време на едномесечната екскурзия до Италия в 1939 г. Тази страна със своята природна красота и културни съкровища оставя незаличими впечатления у художника. Тя открива за него нови светове, събужда поетични възприятия и дава тласък за развитие на таланта му.
Макар да е известен предимно като пейзажист, Константин Трингов има прояви и в други жанрове. Той създава богата поредица от цветя, обикновено полски букети, които разполага на тъмни контрастни фонове. В последно време, за да внуши художествената си идея, творецът търси убедителна въздушна обемна среда, в която цветята да заживеят своя поетичен живот.

БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

1907 - роден на 7 май в Казанлък.
1927 - студент по живопис в Художествената академия в София.
1937 - завършва Художествената академия в София
1941 - първа самостоятелна изложба в София.
1943,1947,1956,1959,1966,1969 - самостоятелни изложби в София.
1968 - награден с орден „Кирил и Методий" I степен.
1971 - самостоятелна изложба в Рим.
От 1938 година до днес работи като художник на свободна практика. Устройва 11 самостоятелни изложби в провинцията. Участвува в Общите изложби н СБХ и в някои изложби в чужбина. Негови творби се намират в НХГ, галериите в страната, а освен това в сбирки в Полша, Италия, Индонезия, Колумбия, Канада, Германия и други.

Ирина Михалчева

Източник: Михалчева, Ирина. Константин Трингов. - София: Бълг. художник, 1974.

* * *

Забележки на съставителя:
1. Константин Трингов рисува Салона на Изгрева. На една от своите изложби излага тази картина и си казва: „Дано ми донесе успех." И наистина успехът бил изненадващ - блестящи рецензии и болшинството от портретите били откупени. Но тази картина не я продал. Предава я на Методи Константинов да я пази. Последният е предава за съхранение на Борис Николов, а той я предава на своя приемник.
2. Библиографската справка и изваждането на материала на художниците по публикации в списания и справочници направи Ефросина Ангелова - Пенкова.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...