Jump to content

Приложение Шесто


Recommended Posts

Приложение Шесто

КАК ЗАПОЧНА НАШАТА РАБОТА СЪС СЛОВОТО

Теодора Шкодрева

Беше лятото на 1996 г., сънувах странен сън: Пътувахме из планината и стигнахме до място, където езеро беше пресъхнало и само калта беше останала. Заехме се да прекараме една система от маркучи и започнахме да преливаме вода. След малко аз гребях и пиех от водата, радвайки се на нейната бистрота и свежест. После си взехме багажа и когато си тръгвахме, забелязах, че на близкия хълм е седнал Учителят и ни гледа. Не разбрах тоя сън. Когато се върнах от Рила, някъде в края на август, сънувах, че разказвам на някого съня с пълни подробности и завършвам с думите: „Не разбирам какво значи този сън." Долових отговор: „Това означава, че трябва да издавате беседите на Учителя така, както са ги издавали в началото. Много висши йерархии са заети да ви помагат в това."
Събудих се с ясен спомен за думите, които чух. Нямах представа какво общо мога да имам с издателската работа по беседите. По образование ние със сестра ми Меглена сме исторички и работата ни беше свързана с разчитане и публикация на оригинални документи и научни разработки въз основа на тях, но пряко с издателска работа не бяхме се занимавали.
За редакциите, които са нанасяни по Словото на Учителя, разбрахме за пръв път от първия том на „Изгревът". Тогава много се развълнувахме. Никога не сме се колебали по този въпрос, за нас Словото на Учителя е свещено и никаква намеса не е оправдана.
Бяхме говорили с Павлина Даскалова на Рила, че има неиздавани беседи. През октомври 1996 г. най-неочаквано получихме от Търново разпечатка на втория том на „Утринни слова" 1939-1940 г. - „Обичайте и радвайте се". Павлина ни пишеше: „Нали искахте да работите, ето ви работа." Тя беше предложила на габровската група да финансира един от томовете на тази годишнина. Текстът беше набран от машинописка на издателство „Хелиопол" и сега предстоеше сверяване и корекция с оригиналите, за да се пристъпи към страниране. За пръв път видяхме оригинали на беседи на Учителя. Езикът на Учителя беше съвсем различен. Даже машинописката, която ги беше набирала, споделила с Павлина, че в този текст има музика. Сега, след толкова страници зад гърба ни, ние безпогрешно различаваме некоригираните Учителеви Слова. Те са като жива вода.
Срокът за сверка с оригиналите беше един месец. В хода на проверката открихме доста замествания на думи и други поправки на оригинала, които бяха много съществени. Бяхме затруднени и от множеството груби задрасквания и редакции, които Лалка Кръстева беше нанасяла по оригинала. Павлина също беше възмутена от нейната „работа" и сподели, че сега за пръв път се среща с автентичното Слово на Учителя. Колко различно е то от това, което досега сме чели.
Откритите от нас грешки изискваха прецизна и ревностна работа за нанасянето им по текста в компютъра. Много се притеснихме, когато разбрахме, че нанасянето на грешките ще се извършва от работник на „Хелиопол", защото Павлина беше се споразумяла за предпечатна подготовка от тяхна страна в замяна на техен дълг към нея. Имаше сериозна опасност човекът, който нанася грешките, да не разбере или да подцени автентичността на Словото. Тъй като
Търновското братство беше работило по изчитането на първата част на годишнината, разпечатките от двата тома, заедно с оригиналите трябваше да бъдат върнати в София и представени на „Хелиопол" за завършващата фаза на издаването. При тази вероятност ние бяхме много разтревожени, възможността годишнината да излезе в оригинал при работа на сътрудници на „Хелиопол" беше нищожна. Затова съдехме по многобройната, съвсем умишлена подмяна на думи и изрази в текста, набран от тяхната машинописка, който ни беше даден за изчитане.
Знаехме, че оригналите са дадени на Павлина от д-р Вергилий Кръстев. Нямахме никаква връзка с него, но стигнахме до заключение, че трябва да отнесем въпроса до него, за да прецени той дали тази опасност е реална и какво може да се направи. Свързах се с Александър Станчин, който по това време работеше с Жана Иванова и Любомир Гълъбов по организирането на Просветен център "Изгрев" и имаше непосредствена връзка с Вергилий.
При тези обстоятелства се срещнах за пръв път с Вергилий Кръстев, който организира и ръководи издаването на оригиналното Слово на Учителя в България. Той ми показа договора, който Павлина е подписала при получаването на оригиналите. Според този договор, тя се задължава да ги издаде в пълна автентичност, като подбере екип за работа и издаване. За него това да се издаде годишнината от „Хелиопол" беше явен провал, защото това издателство няма никакво отношение към съхраняването на оригиналното Слово. Спазвайки закона на свободата, той каза, че предоставяйки работата на Павлина, той й е дал свобода на действие и пълната отговорност за резултатите ще бъде нейна. Аз споделих с него, че мога да отида в издателство „Хелиопол" и да им предложа ние да нанесем грешките върху набрания текст вместо тях, само да не се допуснат разлики с оригинала. „Върви, но знай, че отиваш на среща с дявола", беше отговорът на Вергилий.
Когато пристигнах в офиса на издателство „Хелиопол", неговият собственик и ръководител - Стефан Калайджиев, отсъстваше. Реших да запозная с проблема секретарката му, която ме прие. От нея разбрах, че те възнамеряват да издадат тази годишнина, въпреки че парите за двата тома се осигуряваха от десятъка на Габровското и Търновското братство, а Павлина беше оставила в нас впечатление, че още не е решила от името на кое издателство ще излязат книгите.
Секретарката прие предложението ми да предостави дискета с набрания текст, за да нанесем намерените грешки. Разбрах, че тази корекция според плановете на Калайджиев нямаше да се извършва от машинописката, която беше набирала, а от самата секретарка. В същото време тя движеше и всичко, свързано с работата в издателството. Продължих да чакам Стефан Калайджиев, който трябваше да пристигне всеки момент. Аз не очаквах конфликт с него, но докато стоях в офиса осъзнах, че закъснението му не е случайно. И понеже то продължи твърде дълго, взех дискетата, която секретарката ми приготви и тръгнах. Разминала съм се с Калайджиев за минути.
Вечерта Павлина ме намери в Габрово. Беше в паника. Калайджиев й беше вдигнал скандал по телефона със заплахи затова, че нейна сътрудничка „криминално" е изнесла дискета с текста. Тогава разбрахме, че той в никакъв случай не би ни оставил да довършим книгата, което предопределяше издаването й с нарушена автентичност, а с претенции за оригинал. Затова за спасяване на тази годишнина се намеси Небето.
Обещахме на Павлина ние да довършим цялата работа. Това за известно време я успокои. При бегъл преглед на корекциите по първата част на годишнината, извършена от няколко търновски екипа, открихме разлика в критерия за автентичност. Наложи се да изчетем наново и техния том, при което се откриха доста разлики от оригиналите.
Довършихме работата по двата тома с най-голяма скорост. Те бяха издадени от издателство „Бяло братство", което по това време се ръководеше от Жана Иванова и отпечатани в Търновската печатница.
След приключването, Вергилий Кръстев ни възложи да помогнем за довършване на годишнина от Общия Окултен клас 1938-1939 г., която беше предадена на Ясен Даскалов от Разград. Обстоятелствата около нея бяха описани в том IX на „Изгревът".
След като завършихме тази годишнина, получихме от Вергилий Кръстев оригиналите на „Вечният порядък" - Общ окултен клас 1934-1935 г., които бяха издадени през лятото на 1999 г. Същата година, през месец септември, предадохме за печат и том втори на Младежкия окултен клас „Основният тон", 1935-1936 г., първата част от която беше подготвена от Шуменското братство.
Духовната 1999 г. приключихме на 22 март 2000 г., предавайки последната част от работата ни по XII том на „Изгревът". В този том работихме по: Четвъртъчните беседи при жените; Класът на добродетелите по материали на Мария Тодорова и други ученички от класа и частта за Пентограма.
Работата по издаването на оригиналното Слово на Учителя и всички документи, свързани с Школата, продължава.

(Подпис) 23.05.2000 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...