Jump to content

СВОБОДАТА


mkitanov

Recommended Posts

СВОБОДАТА

Свободата е стремеж на човешкия ум, сърце, душа, дух. Свободата - това е животът; а животът е предназначен да търсим Истината. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА – изд. 1933 г. Пловдив - 105)

По какво се отличава свободата? - Тя дава широк простор на действие. В необходимостта има само един път - вие сте впрегнати... В свободата вие имате избор. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА – изд. 1933 г. Пловдив - 109)

Свободата дава възможност на човека да се Прояви. (ГОЛЕМИЯТ БРАТ - изд. 1939 г. София - 9)

Ако всинца сте свободни, кой каквото иска може да постигне, който и да е от вас!

Аз считам хората свободни. Само страхливите не са свободни. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 109)

Господ ни е дал в света пълна свобода и ни казва: „Аз ви давам живота, с който можете да разполагате както искате. (ВЛИЗАНЕ - изд. 1930 г. София - 136)

Вие мислите, че като сте на Земята, сте свободни. Никой не е свободен, (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 161)

На Земята човек е затворник, изпратен на заточение. Отсега нататък човек работи, да изпълнява Божията воля. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ том - изд. 2006 г. София - 483)

Ние всички сме свободни. Никой не може да ни застави да направим това, което не искаме. Магарето казва: трябва да знаете, че аз имам воля, свобода имам. Може да ме бият, каквото искат да правят с мене, но аз ще устоявам на своето. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - изд. 1931 г. София - 83)

Важно е човек да бъде свободен, за да се развива правилно; същевременно той трябва да дава свобода на другите - и те да се развиват правилно. (СИЛА И ЖИВОТ - II том, изд. Бяло Братство София, 2006 - 16)

Това, което мнозина считат за свобода, не е никаква свобода. Истинската свобода разбира разумни отношения между живите същества, които не нарушават интересите помежду си. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА - 60)

Свобода, която не уврежда никого, това е Свобода. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - изд. 1999 г. София - 288)

Да бъдеш свободен, това значи, дето минеш, никого да не закачиш, никого да не предизвикаш. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА - изд. 1941 г. София - 162)

Свободата е външната форма на справедливостта. Дето има правда и справедливост, там има ред и порядък, там има свобода. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА ІІІ том - изд. 1944 г. София - 100)

Сега на всички предстои да решите един от важните въпроси: „Да съм или да не съм” - т. е. да съм роб или да съм свободен. Това значи да служиш на необходимостта или на свободата. Думата „свобода” значи пробуждане, служене на Духа. (ДОБРИ НАВИЦИ - изд. 1936 г. София - 151)

Да служиш без закон, това е свобода. Дето е законът, там няма свобода. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 49)

Свобода - това е отношението към Единия Бог. Робство - това е отношението към множеството. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ ІІІ том - изд. 1994 г. София - 287)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...