Jump to content

КОГА СМЕ СВОБОДНИ - СВОБОДАТА И ИСТИНАТА


mkitanov

Recommended Posts

СВОБОДАТА И ИСТИНАТА

Единственият път, който води към свободата, е истината. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ ІІІ том - изд. 1994 г. София - 31)

Само Бог знае какво нещо е Истината и дава свобода на всички същества. Свободата иде от Истината - от Бога. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - старо издание - 219)

Истината не е нищо друго, освен стремежа на човешката душа да се освободи... Тя съдържа в себе си онези Божествени методи, чрез които душата може да стане свободна. (СИЛА И ЖИВОТ – VІІІ серия – 1 беседа – старо издание, Русе - 6)

Докато Истината е с тебе, ти си свободен. Истината освобождава и дава простор на човека да ходи дето пожелае. Като мислиш, чувстваш и действуваш свободно, ти имаш възможност да изучаваш всичко, което Бог е създал. (новият СВЕТИЛНИК – изд. 1946 г. София - 177).

Който иска да изучи Истината, той трябва да изучи качеството на свободата. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. Пловдив - 108)

Истината носи свобода за разумните. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ III том - изд. 1994 г. София - 309)

Само свободният човек може да намери Истината. Да намери човек Истината, това значи да реализира живота в неговата пълнота. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - изд. София - 117)

Чрез Истината, хората се освобождават. (НАСТАЛО Е ЦАРСТВОТО БОЖИЕ - старо издание - 10 беседа МИРОТВОРЦИ - 10)

Когато казваме: „Истината ще ни направи свободни” - то значи, че само висшето, разумното в света е, което ще ни направи свободни. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” - 49)

„Ами аз съм свободомислещ”. - Имаш ли благородната черта на честните, свободомислещите хора? Под думата „свободомислещ” разбирам човек, който е приятел на Истината. Не си ли такъв, ти си първокласен лъжец. (СИЛА И ЖИВОТ II серия - изд. 1924 г. София - 160)

Всеки има право да живее свободно, но тази свобода ще му се даде дотолкова, доколкото може да използва благата на истината. (ДУХЪТ И ПЛЪТТА - изд. 1933 г. ПЛОВДИВ - 107).

Ако обичаш Истината, движенията ти ще бъдат свободни и хармонични. (новият СВЕТИЛНИК - старо издание - 72)

Всеки трябва да знае, че човек се ражда в света, за да познае Истината. Или ... да стане човек свободен. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ изд. 1997 г. Бургас - 233)

Ти свободен не можеш да бъдеш, ако нямаш онази синята дреха на истината. Нея като придобиеш, ще бъдеш свободен. Този синият цвят, за който ви говоря, той е такъв, както вие мислите. Той е емблема. Той има толкоз нюанси, този синият цвят. Този синият цвят той е в съчетание с другите цветове. Той е в центъра, около него се въртят всичките други цветове, помагат му и му дават стойност. Някои мислят, че е само синият цвят, но този синият цвят, той е център, около него всичките цветове работят. Казвам: Около този син цвят имаме същества, които ще дойдат от невидимия свят, ще те учат как да бъдеш свободен. Човек трябва да бъде научен как да пази своята свобода, която Бог му е дал, свободата, която любовта е дала на човека, свободата, която мъдростта е дала на човека. Истината ще дойде тя да пази свободата, която си добил в мъдростта и в любовта. Казвам: Като ви говоря за любовта, говоря за свободата на мъдростта. А истината е, която ще ви научи как да пазите онази свобода, която ще пази свободата на любовта и свободата на мъдростта. Това е вътрешно мистично отношение. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - изд. 1998 г. София - 306)

Един ден ще дойде, когато няма да жертваме Истината за нищо на света. Обаче всяка една жертва, която се прави, не е изгубена. Щом жертваш свободата, ти един ден ще намериш Истината, (МИЛОСЪРДИЕ, СМИРЕНИЕ И МОЛИТВА - изд. Алфа Дар София - 139)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...