Jump to content

Впечатления


Recommended Posts

Много от тежките и мрачни мисли, чувства и настроения на съвременните хора се дължат... на спомен, който по закона на самовнушението е действало в неговото подсъзнание. (ЗАТОВА СЕ РОДИХ – 192, 193).

Отивате, например, в болницата или в лудницата да посетите някой ваш познат болен, и там един от болните или от лудите прави такива движения, които остават силни впечатления във вашето подсъзнание. Не се минава много време, и вие започвате да изживявате неговите мисли и чувства. Вие се мислите вече болен... Вие сте се свързали с този болен и сега преживявате неговото състояние. Духовният човек трябва да се пази от груби, от грозни образи, да не остава те да му въздействат, понеже след време те ще произведат лоши последствия върху цялата му психика. Затова всеки човек трябва да има будно съзнание, с което да отблъсква от себе си тези груби, лоши образи. Грозните, изопачените, кривите образи са причина за голяма част от страданията на човечеството, от които то и досега не може да се освободи. Човек трябва да живее с красивите образи на живата Природа. (ЗАТОВА СЕ РОДИХ - 193).

И добрите и лошите навици са заразителни. Може да проверите това. Да кажем, вие минавате някъде и виждате, че някой играе. Най-първо вие мислите, че туй не ви е направило впечатление, обаче вечерта, като се върнете в дома си, започвате да играете. И доброто, и злото по рефлексия се предават. Всяко влияние, всяка форма се приема неизбежно. Има един закон: Всяко нещо, което ни е направило впечатление, ще се прояви вътре в нас. Затова именно сърцето на ученика трябва да бъде пълно, да няма никаква празнина. Защото всяко нещо, което прониква в празнината, непременно ще се прояви. Сърцето на човека трябва да бъде пълно с благородни неща, за да бъдем избавени от влиянието на външния свят. (ПРИЛИВИ И ОТЛИВИ изд. 2001 г. - 81).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...