Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - С БЛАГОПРИЛИЧИЕ


Recommended Posts

С БЛАГОПРИЛИЧИЕ

Какво разбирате под думата „благоприличие”? Благоприличието е външно качество на човека. То подразбира добра външна обхода. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 125).

Една от спънките на съвременния човек е тази, че той обръща внимание на външните неща в живота.

На ония хора, които външно са по-угледни, по-красиви, по-високи по положение, той повече спира погледа си. На тях той отдава по-голямо внимание, отколкото на по-нискостоящите и грозните. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 126).

Докато е сиромах, човек се отнася внимателно към всички хора. Обаче, щом забогатее, той се възгордява и се отнася с пренебрежение към всички ония, които стоят по-ниско от него. Той казва: „Не ме интересуват хората.” Защо не се интересува от хората? Защото е изгубил своето благоприличие. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА – 127).

То е едно от ценните качества на ученика.Ученикът трябва да се държи благоприлично. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА- 126).

Като ученици от вас се изисква да прилагате своето благоприличие. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 128).

Законът за благоприличието има отношение към всички живи същества. Който няма благоприличие, той се отнася към всички с пренебрежение. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 131).

Кой може да приложи благоприличието си? - Който има съзнание за своята личност, който има достойнство, който съзнава отношенията си към всички живи същества. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 128).

Страхливият, болният, слабият са лишени от благоприличие.Рядко ще срещнете болен, който да има благоприличие. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 132).

Щом се разболее човек изгубва опората на своя живот. Този човек няма никакво благоприличие в себе си. Ама не се търпят болките. Благоприличието трябва да противодейства на болестта. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 132).

Законът на благоприличието представя външна дреха на самообладанието. Когато започне да се повдига в обществото, човек придобива много неприятели. Изкуство е при тия случаи да знае как да се справя. Прояви ли отвън благоприличие, а отвътре самообладание, той е разрешил въпроса. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 132).

Любовта изисква от човека външна обхода, благоприличие. Влюбеният винаги спазва известно благоприличие. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 134).

Човек трябва да бъде чист, с детска вяра към окръжаващите, да запази своето външно благоприличие и вътрешен мир. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 135).

Който люби Бога, той има благоприличие. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 134).

Благоприличието бива два вида: благоприличие на ума и благоприличие на сърцето. Първото благоприличие диктува на човека да поставя хората на онова ниво, на което той сам стои: ни по-високо, ни по-ниско от себе си. Благоприличието на сърцето диктува на човека да обича ближния си като себе си. Срещнете ли един човек, отдайте му нужното място и съответната цена. Изкуство е човек да цени нещата. Той трябва да работи в това направление. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 135).

Защо се препоръчва благоприличието? Защото дава стабилност на човешкия характер. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 136).

Благоприличието е закон за здравето. Благоприличието е хигиена на живота. С благоприличието, като качество на човека, всичко може да се преодолее: болести, мъчнотии и страдания. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 137).

Онези от вас, които не са развили благоприличие, трябва да работят, да го придобият. Които го имат, а не са го проявили още, да го проявят. Това не се постига лесно. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 137).

Законът на благоприличието не е закон за Земята само но и за небето. Не се ли спазва този закон, и хората, и възвишените същества от небето се огорчават. Благоприличието е една от основните черти на възвишените същества. Светии, ангели спазват благоприличие във всички свои прояви. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 126).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...