Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ ЗАПОВЕДИ


Recommended Posts

БЕЗ ЗАПОВЕДИ

Човек греши, защото дава път на желанието си да бъде господар, да владее света. Всеки има желание да владее нещо. Мъжът иска да заповядва на жената; жената - на мъжа; учителят - на учениците си; господарят - на слугите си; свещеникът - на своите пасоми; майката и бащата - на децата си и т. н. Желанието на човека да заповядва на някого, показва, че в него се крие някакво користолюбие. (БОЖИЯТ ГЛАС - 264).

 

Често хората седят на едно място и търсят щастлив живот. Те искат другите хора да работят, да ги носят на ръце, а те да почиват, да ядат и да се обличат. Вие искате да бъдете царе, да заповядвате, а другите да изпълняват... Всеки иска да бъде голям и свободен, да постъпва, както желае, но без да иска, влиза в стълкновение с Природата. Обаче, като разумна сила, тя всякога взима надмощие над неразумните сили, тя постоянно мачка слабите и неразумните. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 145).

 

Ние обичаме да заповядваме, а не обичаме да ни заповядват. Кое е по-хубаво: да заповядваш или да ти заповядват? Ако е за добро, да заповядваш е най-добре; ако е за зло, не е добре да заповядваш. Следователно, имаш пълно право да заповядваш за доброто. Дойдеш ли до злото, нека други да ти заповядват, а ти само слушай. Заповядват ли ти за доброто, бъди изпълнителен. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА – 1 том - 115).

 

Какво ще кажете за един дом, в който всички са генерали? Ако майката има четири деца - генерали и мъжът - генерал, тя непременно трябва да заеме мястото на войник, който да изпълнява всички заповеди. Не е лесно на тази майка да й заповядват пет генерала. Ако изпълни службата си добре, тя ще бъде призната за героиня. Като отиде на онзи свят, направо ще й отворят вратата за рая. Желая ви да бъдете добри войници, да изпълнявате заповедите на петте генерала с любов. Само така ще ви запишат за граждани […]. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА- 282).

 

По какво се отличават Божествените заповеди от човешките? Божествените заповеди никога не произвеждат противоречия. Каквото кажеш, става; каквото бутнеш, става... Човешките заповеди създават противоречия... Те произвеждат в ума, в сърцето и в душата раздвояване. Щом се раздвоиш да направиш ли нещо или не - това е човешко. (ЗАВЕТЪТ НА ЛЮБОВТА - І том - 117).

 

Когато хората изпълняват волята на един човек, те вършат престъпление, а когато един човек върши волята на много хора, той върши добро. Злото има всякога предвид една личност, а доброто има предвид всички. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ – 1921 г. - 111).

 

Какво придобива човек, ако може да заповядва на хората? За предпочитане е да имате отношение с хора, които са разумни, досетливи, любящи, които са готови на услуга преди да сте им заповядали, отколкото да срещнете такива, на които трябва да заповядвате на всяка стъпка. Само глупавият човек работи по заповеди. Разумният избягва заповедите. Той не обича нито на него да заповядват, нито той сам да заповядва. Божественото в човека нито заповядва, нито търпи заповеди. Божественото отговаря само на Божественото. Същевременно то отговаря само по Божествен начин. (БОЖИЯТ ГЛАС - 265).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...