Jump to content

СВОБОДЕН ЧОВЕК


Recommended Posts

СВОБОДЕН ЧОВЕК

Важно е човек да бъде свободен, за да се развива правилно. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО – изд. 1942 г. -173)

Свободата за човека е тъй необходима, както въздухът. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 320)

Човек всякога се стреми към свобода. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. -119)

Всички хора искат да бъдат свободни. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 258)

Някой казва: „Не съм ли свободен?” Вие мислите, че като сте на Земята, сте свободни. Никой не е свободен. Преди всичко, вие не се разбирате. Как може да сте свободни? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 161)

Малкото дете, увито в пелени, не е свободно. Щом се изправи на краката си, то е свободно вече, може да се движи дето иска. Като старее човек пак загубва свободата си. Не е страшно, когато краката на човека не държат и стават причина да залита на една или друга страна. Страшно е обаче, когато човек изгуби умствената си свобода и започне да залита. Няма по-страшно от това – да изгуби човек свободата на мисълта си и да се поддава на чужда мисъл. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. - 20)

Аз наричам свободен човек оня, който люби Бога. Който не люби Бога, нито е свободен, нито учен, нито благороден. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 258)

Свободата подразбира служене на Бога. Свободен е само онзи, който служи на Бога и изпълнява Неговата воля. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - изд. 1934 г. София - 41)

Ако помагаш на цялото, ти си свободен човек, ако не помагаш, не си свободен. Щом е добре за цялото, и на тебе ще бъде добре. Кракът е свободен, когато върши службата си добре. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 71)

Само разумният, добрият и свободният човек може да владее Земята и да бъде господар на по-слабите същества. (СИЛА И ЖИВОТ II том, изд. „Бяло Братство”, София, 2006 г. - 234)

Кой човек е истински свободен? Свободен човек е онзи, който като го калят, той не се каля. Колкото и да го калят отвън, той не губи равновесие, калта сама по себе си се чисти. Свободен човек е онзи, който от никакъв огън не изгаря. Съвременните хора се намират под влиянието на своите страсти, пороци, заблуждения, криви мисли и считат, че са свободни. Не, огън е това. Докато не мине през този огън и не се пречисти, човек не може да бъде свободен. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – изд. 1940 г. - 20)

Като дойде свободата, човек започва съзнателно да работи. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - изд. 1938 г. София - 181)

Христос... иска да каже: „Аз не искам да ми дадете всичкото си време, а само това, което не знаете как да употребите, па колкото и малко да е това време. А другото време, през което сте заети, свободни сте, вършете си своите длъжности в живота…” Великото учение ни най-малко не подразбира да оставим другите си длъжности в живота, но онзи час, който е определен, трябва да го дадем. (СИЛА И ЖИВОТ II том, изд. „Бяло Братство”, София, 2006 - 202)

Като се говори за свободата, това подразбира по отношение на духа, ще работите със закона на свободата; по отношение на плътта ще приложите закона на вътрешното ограничение. (УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - изд. 1930 г. София - 58)

Човек е свободен да греши, но няма право да греши. Той е свободен да прави добро, но не прави. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 225)

Истински свободен човек е този, който живее без юлар. Ние се нуждаем от свободни хора, а не от роби. Какво ще ви даде робът? (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1946 г. София - 236)

Хората имат и живот, и знание, и свобода и въпреки това са недоволни. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - изд. 1 946 г. София - 320)

Аз обичам грешните хора, които се разкайват, затова подавам ръката си за помощ към всички слаби, невежи, грешници. Това може да е слабост, но и Христос имаше слабост към грешниците. Той дойде в света за тях - да им помогне, да ги повдигне и освободи. (СИЛА И ЖИВОТ IІ том, изд. „Бяло Братство”, София, 2006 г. - 324)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...