Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ ОБЕЩАВАНЕ


Recommended Posts

БЕЗ ОБЕЩАВАНЕ

Чрез последователно поддаване на някоя отрицателна сила в себе си, човек добива лош навик - да обещава и да не изпълнява... Днес се въодушевите от някаква идея, готов сте всичко да направите за нея. Обаче, утре се яви някаква мъчнотия на пътя ви, и вие веднага отлагате да изпълните обещанието си. Казвате, че обещанието, което сте дали за реализиране на идеята ви, мъчно може да се изпълни, не му било времето сега и т. н... За да не си създавате лоши навици, мислете повече и не бързайте да давате обещания. Когато някой иска да му обещаете нещо, помислете веднъж, дваж, три пъти, можете ли да изпълните обещанието си и тогава отговорете. Не е въпрос да обещавате и да не изпълнявате. Щом веднъж обещаете, и сто мечки да срещнете на пътя си, трябва да изпълните обещанието си. Ще обиколите оттук-оттам, да избегнете мечките, но даденото обещание ще изпълните - нищо повече. Думата „мечка” взимам като символ на мъчнотии.
(ДОБРИ НАВИЦИ – 4, 5).
Не бързайте да давате обещания.
(ДОБРИ НАВИЦИ - 6).
Даде ли някакво обещание, да направи нещо, той вече не е свободен. Има обещания, които са дадени за една минута, други за един час, трети за един ден, четвърти за един месец, пети - за една година. После има обещания, които са дадени за пет, десет, сто и повече години. Докато не изтече това време, човек не може да бъде свободен.
(УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 97).
Някой иска да обещая за утрешния ден, не може да обещая, понеже не разполагам с утрешния ден... Трябва да кажеш: „Ако утрешният ден благоприятства и ако е Волята Божия, ще направя това.”
(АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 353).
Като дойде до обещание, човек трябва да мисли какво обещава. Но обещае ли веднъж нещо, той трябва да го изпълни навреме.
(ЗАКОНИ НА ДОБРОТО- 16).
Каквото обещаеш, трябва да го направиш. Обещаваш, значи правиш... Каквото кажете днес, още до вечерта го направете. Обещания без изпълнение, нищо не струват.
(ТРИТЕ ЖИВОТА- 74, 75).
Трябва ли човек да отложи известна работа или да не изпълни обещанието си само за това, че времето се развалило и трябвало да чака, докато се поправи? Който държи на обещанието си, ще се справи с времето. Че имало буря, че валяло силен дъжд или сняг, това не може да бъде за него пречка.
(БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 136).
Едно неизпълнено обещание може да реши съдбата на човека за цял живот... Каквото сте обещали да направите, или каквото ви се казва да направите, изпълнете го точно навреме.
(ДОБРИ
НАВИЦИ - 163).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...