Jump to content
Северина

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ ОБЕЩАВАНЕ

Recommended Posts

БЕЗ ОБЕЩАВАНЕ

Чрез последователно поддаване на някоя отрицателна сила в себе си, човек добива лош навик - да обещава и да не изпълнява... Днес се въодушевите от някаква идея, готов сте всичко да направите за нея. Обаче, утре се яви някаква мъчнотия на пътя ви, и вие веднага отлагате да изпълните обещанието си. Казвате, че обещанието, което сте дали за реализиране на идеята ви, мъчно може да се изпълни, не му било времето сега и т. н... За да не си създавате лоши навици, мислете повече и не бързайте да давате обещания. Когато някой иска да му обещаете нещо, помислете веднъж, дваж, три пъти, можете ли да изпълните обещанието си и тогава отговорете. Не е въпрос да обещавате и да не изпълнявате. Щом веднъж обещаете, и сто мечки да срещнете на пътя си, трябва да изпълните обещанието си. Ще обиколите оттук-оттам, да избегнете мечките, но даденото обещание ще изпълните - нищо повече. Думата „мечка” взимам като символ на мъчнотии.
(ДОБРИ НАВИЦИ – 4, 5).
Не бързайте да давате обещания.
(ДОБРИ НАВИЦИ - 6).
Даде ли някакво обещание, да направи нещо, той вече не е свободен. Има обещания, които са дадени за една минута, други за един час, трети за един ден, четвърти за един месец, пети - за една година. После има обещания, които са дадени за пет, десет, сто и повече години. Докато не изтече това време, човек не може да бъде свободен.
(УСЛОВИЯ ЗА РАЗУМНИЯ ЧОВЕК - 97).
Някой иска да обещая за утрешния ден, не може да обещая, понеже не разполагам с утрешния ден... Трябва да кажеш: „Ако утрешният ден благоприятства и ако е Волята Божия, ще направя това.”
(АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - I том - 353).
Като дойде до обещание, човек трябва да мисли какво обещава. Но обещае ли веднъж нещо, той трябва да го изпълни навреме.
(ЗАКОНИ НА ДОБРОТО- 16).
Каквото обещаеш, трябва да го направиш. Обещаваш, значи правиш... Каквото кажете днес, още до вечерта го направете. Обещания без изпълнение, нищо не струват.
(ТРИТЕ ЖИВОТА- 74, 75).
Трябва ли човек да отложи известна работа или да не изпълни обещанието си само за това, че времето се развалило и трябвало да чака, докато се поправи? Който държи на обещанието си, ще се справи с времето. Че имало буря, че валяло силен дъжд или сняг, това не може да бъде за него пречка.
(БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 136).
Едно неизпълнено обещание може да реши съдбата на човека за цял живот... Каквото сте обещали да направите, или каквото ви се казва да направите, изпълнете го точно навреме.
(ДОБРИ
НАВИЦИ - 163).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×