Jump to content

III. ИЗ ТЕТРАДКАТА НА ВЕСКА ЖЕКОВА


Recommended Posts

III. ИЗ ТЕТРАДКАТА НА ВЕСКА ЖЕКОВА[1]

1. Първата беседа на Учителя в Мърчаево 25.II.1944 г.

25.II.1944 г. Петък, Мърчаево

СЛОВО НА УЧИТЕЛЯ

На хората трябва сега вяра, разумност и доброта. Бог на смирените дава благодат, а на горделивите се противи. Сега справедливост трябва на света. Може да дойде едно споразумение. Англия да бъде отстъпчива, но и Германия не трябва да предизвиква, защото, ако дойде може да я разсипе. Ние в България казахме, че победители няма да има. Европейските народи трябва да се обединят. Във втората глава на Данаила се казва, че Бог ще създаде едно царство, на което всички земни царства ще се покорят. Всеки народ трябва да зачита и пази Божиите права. Ти не може да четеш една книга и да откъснеш един лист или да затъркаш ти една душа в нея. Ще кажете какво от това. Губи се смисълът. Сега искам по човешки победата. Тоя да победи, оня да победи. Англия беше сложил Бог да бъде справедлива. И тя хубаво вървеше, като продаваха Библията, а сега като се бие не върви в Божия път. Сега се бият белите и черни братя. Досега слугуваха Белите братя, а сега черните трябва да се подчинят и да слугуват. Белите братя не искат съвсем да ги унищожат, но да ги научат да слугуват. Как ще стане това? Както в пролетта. Като дойде тя всичко израства като изневиделица. Как става никой не знае. Хората не знаят, а само приказват. Човек трябва да служи и пази законите на своя ум, на своето сърце. Всички хора трябва да зачитат Божиите закони. На хората ще им говорите за Любовта. Най- напред ще видите, ако човек е гладен, жаден или се нуждае от почивка, ще му дадеш. Като те попитат каква е вярата ти, кажете им: Без светлина, без въздух, без вода и храна не може.. Въздухът ще ни помогне да говорим, светлината да намерим красотата. В черква ходите ли? Че ние живеем в черквата. Мъжът е попа, жената попадията, а децата богомолците.
Злото вече няма никакви условия за съществуване. Сега сме края на века, края на старата култура. Да се прочете 2 глава - Данаила. В нея се говори за камъка, който срути статуята. Това е идването на шестата раса. Сега се извършва това, което е писано в Откровението - 20 гл. Всички трябва да се молим за прекратяване на войната. Мирът ще дойде по незнайни пътища, по Божествен начин и не по човешки. При молитвата да се изговарят думите:
„Господи, запази ни за да проповядваме за Тебе".
Напредналите от жълтата и черната раси ще преминат в бялата, а напредналите от бялата ще преминат в шестата раса.
След войната ще се засили музикалният и духовен живот. Молитвата е като една дреха, в която се облича човек и с която се огражда от тревогите, болестите и страховете на света. Ангелите ще разтворят музикалните центрове на хората, за да чуят това, което не се чували - ангелската музика. Не се присмивайте на стар, на болен, на какъвто и да е човек, защото ще ви дойде до главата.
Знание на лоши хора не се дава.
Любовта е Божествената храна, с която хората живеят и възкръсват.
Мирът иде. Налага се да дойде. Отгоре са дошли светли същества на Земята за да оправят света. Хората ще легнат вълци, а ще се събудят - овце. Понеже злото е присадка на човешката душа, и ще се счупи тази присадка. Досега сме се забавлявали, сега трябва да почнем да работим. Който иска да остане в София. Градът на мъдростта трябва да бъде променен. А който не иска да бъде променен да си остане там където си е. Сега мирът ще дойде така както никога не са го очаквали. Най- страшното мина. Мина за добрите, а за лошите не е минало. Лошите, ако се научат да слугуват и за тях ще мине.
Мирът иде, както светлината иде.

2. Последното Слово на Учителя на земята 20.XII.1944 г., ден сряда

20. XII.1944 г„ Сряда

Добрата молитва

Мусала

Духът Божи

Учителят чете притчата за поканените на сватбата.
Хората приличат на разсърдено дете, което не иска да яде. Божественото всеки ден има своята дажба, а човешкото няма. Вие може да питате кои са подбудителните причини да се жени една мома или един момък. Някой е много страдал и не иска да се жени. Няма защо да прави опит. Радвайте се на едно нещо. В небето стар не може да видите. Всичко в света е временно полезно.
 
Всяка работа има противоречие. Има неща, които се отличават и ние трябва да ги изучаваме. Като вярата и надеждата.
 
Животът може да бъде красив, когато носи своите красиви мисли, чувства и постъпки.
 
Когато човек е гениален, лесно се справя.
 
Когато правиш нещо да не знаят хората. Щом като знаят явяват ти се пречки. Ако вие както седите проявявате хармонията искате да пеете, а седи при вас човек, който не е в хармония, то може да ви попречи.
 
Бp. Симеон чете „ Царският път на душата".
 
Ние се радваме, когато печелим много с малки усилия, а съжаляваме, когато малко печелим с големи усилия.
 
Примера за американеца, който ценял много времето си.
 
Двама души се хванали на бас, че единия ще се срещне с него и наистина срещнал се и му платил за 5 минути 25 лири, а пък вземал 250 лири от баса. Ще дойде един ден и най-малките виртуози ще свирят като най-големите. Тогава ще се радваме на живота. Те ще свирят за Божественото. Мъчнотията стои в изправление на погрешките. Трябва да живеем по Божествено. Ще кажете - Нямаме време. Всякога имате време да направите една милост. Който употребява Любовта има време, а които не - няма време. Сега да прочетем една страница, но да я налучкаме.
 
Учителят чете от същата книга.
 
Когато житото страда, вие се смеете. Какво е залъгване - когато ни обещават, а не изпълняват. Докато не си намериш Любовта, си недоволен, а щом я намериш - си доволен.
 
Пеем: „Мога да постигна що желая".
 
Там дето управлява Любовта, живота успява. Благото на някого се дължи, че много му са услужили, без той да е услужил. Божественият порядък върви по особен път. Ако човек погледне на Божествения порядък, ще каже, че всичко друго ще стане, а не и Божественото. Всякога трябва да се стараем да познаваме нещата, но да не се стараем да отгатнем Божественото. Всякога бъдете радостни. Ако не си радостен, набиеш когото срещнеш. Как ще набиеш слънцето? Този, който иска да бие слънцето много пъти ще бъде бит, а слънцето никога. Кое сега е по-хубаво, да мислиш за обикновения хляб на бедния или за царския хляб. В света де е по-чисто, дето отиват пчелите или хората?
 
В света най-големите блага носят малките същества. Някои се родил да прави добро, но след всяко добро получавал зло. И най-после се отказал да прави добро, но като минавал край една река, видял че се дави едно момиче. Рекъл си нека направя и това добро. Момичето било царската дъщеря. Оттогава му тръгнало.
 
Болният е суеверен на всичко вярва.

Izgrew_15_3.png

----------------------------------------------------------

[1] 3абележка на съставителя:
 
1. Тетрадката съм я получил лично от Жечо Панайотов.
 
2. Беседата от 25.II.1944 г. не е публикувана.
 
3. Последното Слово е публикувано 1945г. по стенограма на Елена Андреева и 1999 г. по оригинала, по програмата за издаване Словото на Учителя по оригинал с координатор Вергилий Кръстев
 
4. Веска Жекова е записвала точно на ръка това, което нейното съзнание приема, че е най-важното. Ако се сравни нейният запис с двете издания всеки може да направи извод как стенографите стенографират и дешифрират, и подготвят Словото на Учителя за печат и как един слушател записва в своята тетрадка това, което слуша и което ума му възприема. Този материал е много ценен.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...