Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ РЕВНОСТ


Recommended Posts

БЕЗ РЕВНОСТ

Туй, което обичаш, имаш голяма ревност за него... Има една естествена ревност. Добре е човек да я има. Но има една ревност злокачествена, епидемия е. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 107).

Обичаш ли един човек, ревността веднага иде. Много хора са пропаднали от ревност. Тя е болест, която мъчно се лекува. Ревността се ражда при еднообразието. (УЧЕНИЕ И РАБОТА - 169).

Какво представя ревността? - Сиромашията на живота... Когато се казва, че някой е ревнив, това значи, че той е осиромашал и умствено и сърдечно - във всяко отношение... Той изгубва и радостта си. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 70).

Ревността има материален произход... Ревнува се за какво? Ако ти се вземе нещо, което е ценно. Но онова, което няма никаква цена, ти не си готов да го ревнуваш... В ревността лошото е там, когато ти ограничаваш свободата на човека. А пък свободата на човека се ограничава, когато ти не даваш място на неговия ум да се прояви. Съществува един закон: Човек, който ограничава другите хора, ограничава себе си. (СЪЩЕСТВУВАНЕ, ЖИВОТ И ОТНОШЕНИЕ - 476).

Всеки човек е изпитал и познал ревността. Срещате двама братя или приятели, които живеят добре помежду си. Достатъчно е да влезе една мома между тях и единият от двамата да се влюби в нея, за да се скарат те моментално. Вместо да се карат и бият помежду си, ето какво трябва да направят: да оставят момата свободна, да си избере, когото тя иска, и след това двамата братя или приятели да се целунат един друг, да целунат и момата и да си подадат ръка за взаимна дружба. Онзи, който остава сам, той трябва да се радва, че брат му или приятелят му е предпочетен. Щом единият е щастлив, и другият трябва да бъде щастлив. (КРАДЕЦЪТ И ПАСТИРЯТ - 151).

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...