Jump to content

НЯКОИ ПРАВИЛА - БЕЗ СЪМНЕНИЕ


Recommended Posts

БЕЗ СЪМНЕНИЕ

Какво има да се съмнявате? Съмняват се само онези, които нямат истински познания. Които имат познания няма какво да се съмняват. (ООК – ІІ г. – 30 лекция - 8).

Кое още спъва човека? - Съмнението. Днес повечето хора се съмняват в родителите си, в братята и сестрите си, в приятелите си - навсякъде съществува съмнение. Няма по-голямо мъчение от това да се живее в съмнение и недоверие. Дето отсъства Любовта, Мъдростта и Истината, съмнението се явява като вътрешен резултат на живота. Когато Любовта се оттегли от живота, като резултат иде престъплението; когато Мъдростта се от тегли, на нейно място иде невежеството; когато Истината се оттегли, вместо нея иде робството и ограничението. (СЪБУЖДАНЕ- 121).

Съмнението е признак на това, че човек не разбира дълбоките причини на нещата. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).

То е неуловимо и с микроскоп не се вижда, но влезе ли веднъж в ума на човека, то влече след себе си ред погрешки. Не се ли освободите от съмнението, дарбите на вашия ум, на вашето сърце и на вашата душа, не могат да се развиват правилно. ( СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 36).

Когато човек се съмнява в другите хора, той започва да се съмнява и в себе си, в своята сила, в своята вяра, в своята любов. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).

Съмнението в човека представлява накупление от чужди мисли, които смущават неговото сърце и неговия ум. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 27).

Съвременните жени са готови да напуснат мъжете си, но не и съмнението. Не, съмнението напуснете! Жена напуща мъжа си, а съмнението не напуща; мъж напуща жена си, а съмнението не напуща... Съмнението напуснете, не мислете повече за него. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 29).

Дойде ли във вас известно съмнение, запитайте се: „Защо се съмнява?”... Разглеждайте съмнението научно, като един елемент с неговите свойства и условия, при които се явява и т. н. (МОК - IV г. - 19 лекция - 30).

Красивият живот в човека е в сила да се справи със съмнението. (СВЕТЛИНА на МИСЪЛТА - 28).

Човек с човека може да живее добре, ако между тях няма никакво съмнение. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 132).

Самоосъждане между вас да няма. Това е необходимо, за да се образува между вас известна хармония. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1921 г. - 101).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...