Jump to content

МУЗИКАТА И ЦВЕТОВЕТЕ


Recommended Posts

МУЗИКАТА И ЦВЕТОВЕТЕ

Слушаш един виден цигулар. Той свири повече на струната „сол”. Какво представя „сол”, и той не знае. Това е синият цвят - цвят на вярата. Следователно, не можеш да свириш на струната „сол”, ако нямаш вяра. От „сол” минаваш на „ми” - жълтият цвят. Жълтият цвят представя разумността. Значи, започваш с вярата и свършваш с разумността. Между струните „сол” и „ми” на цигулката стоят струните „ре” и „ла”; „Ре” представя оранжевия цвят - цветът на индивидуализирането. Като свириш на струната „ре”, ти искаш да се индивидуализираш, да придобиеш по-голяма смелост. „Ла” представя тъмносиния цвят ... Като свириш ... ще преплиташ четирите цвята в хармонични съчетания. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 191).

Тонът „до”, има червен цвят - цветът на живота ... Тонът „ре” - човешката индивидуалност - оранжев цвят ... Тонът „фа” има зелен цвят - цветът на растенето, на храненето във физическия свят ... Тонът „сол” - ясносин цвят, който означава духовен стремеж в човека. (ЗАКОНЪТ И ЛЮOБОВТА - 217).

Като минаваш през всички тонове на миньорната гама, ти се свързваш с техните цветове. Има смисъл да повтаряш тоновете, ако можеш да разредиш тия цветове да станат по-разредени, по-чисти и светли. Ако цветовете на тоновете се сгъстяват, ти не разбираш смисъла нито на тоновете, нито на думите, започваш да се объркваш, взимаш противоположна посока и казваш: „Не заслужава човек да живее.” (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 22З).

Много от съвременните музиканти са почти инвалиди, понеже класическата музика не мени техните чувства, а развива честолюбие, тщеславие и ред още други лични чувства, резултат на червен цвят ... Този, който слуша хубаво пение или свирене, трябва да бъде благодарен. В него обаче се заражда амбиция и той да пее. То е резултат на червения цвят. Аз желая, като пеем нашите песни, да внасяме синия цвят. От вас зависи това. По някой път, като ви слушам, виждам червен цвят, зелен, портокален и се яви дисхармония. Тогава пението ви изглежда като че цепите дърва. Щом дойдете на синия цвят, ще почувствате вдъхновение, ще дойде веселието. Окултната музика започва със синия цвят. Затуй, ще се стараете, щото синият и зеленият цвят да бъдат двата преобладающи цвята в музиката. Жълтият цвят много мъчно се възпроизвежда, но по-лесно синият и белият. Синият ще внесе подем, разширение, а белият цвят ще донесе мир ... ще внесе спокойствие и мир, а синият цвят ще внесе разширение, енергия, чистота на ума и сърцето. (ООК –ІІІ г. - 30 лекция - 25).

За оня, който възприема тоновете като цветове, по тях той ще познае какви са били условията, при които българинът е живял, как е мислил, как е разрешавал противоречията и т. н. (ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА - 220).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...