Jump to content

ВИДОВЕ ДОБРО


Recommended Posts

ВИДОВЕ ДОБРО

Ако доброто у вас не може да стопи злото, какво добро е? (И3ВОРЪТ НА ДОБРОТО - изд. 1992 г. - Варна - 313).

Преди години дойде при мене един млад човек, който ми каза: „Знаеш ли, решил съм да не правя добро на хората. Колкото добрини съм правил, все зло съм намирал. Защо е така, не зная.” - Правил си малки добрини. Престани да правиш малки добрини. Ако направиш едно малко добро на тигъра, той непременно ще те изяде ... Най-малкото парче месо, дадено на звяра, е в състояние още повече да го озвери, да го хвърли в крив път. Малкото парче месо повече ще го настърви и ти ще му станеш жертва. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 383).

Истинско добро е онова, което е добро едновременно за всички. То прави всички хора доволни. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА - 135).

Доброто дело е общо за всички. То принадлежи на цялото човечество. Истинско добро е това, на което всички хора се радват. Това добро е направено от любов към Бога и затова е общо благо. (ЦЕННОТО И3 КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 221).

Като направиш едно добро, не другите да са доволни, а ти сам да си доволен. (АКО ГОВОРЯ - I том - 247).

Каквото правиш, прави го в името на Бога. Вън от Бога, всяко добро или всяка услуга е празно шише. (НОВОТО НАЧАЛО - 95).

Да направиш добро на този, когото обичащ това е най-лесно, но да направиш добро на този, когото не обичаш, това е мъчно. Невидимият свят изисква това. - Защо? - Понеже ти му дължиш. В дадения случай, за тебе този човек е най-добрият. Този човек, като те е преследвал, като те е измъчвал, накарал те да търсиш Бога, да Му се молиш и да Го познаеш. Питам ви: сега този човек не е ли най-добър за тебе? Ако сте имали един добър приятел, който от обич към вас ви е давал пари, а вие сте ги използвали за удоволствия в живота, и по този начин сте се отдалечили от Бога, питам: „Този добър човек не излезе ли лош за вас? Какви резултати даде неговата обич? „Лоши резултати.” Тъй щото, ако правите добро, направете го на този, когото не обичате, без да знае той за това добро ... Като направите това добро, никому няма да разказвате. (МОК – IV г. - 19 лекция - 34).

Истинско добро е онова, в което не влиза никакво користолюбие. Направете едно добро с чисто сърце, с пълно безкористие и вижте след това, ще имате ли противоречия. (ЦЕННАТА ДУМА - 440).

Истинско добро е това, което никой друг не го е видял, освен Бог. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ - 17).

Ако направиш едно добро, аз го уподобявам доброто на едно семе. Трябва да избереш доброто. Според мене едно Божествено семе ще му избереш най-добрата почва, ще изучиш закона насаждането, няма да го зариваш два метра в земята, но няколко пръста, два-три-четири пръста. Най-първо ще го полееш, за да расте. Добро, което не расте, не е добро. Някой път хората говорят за доброто. Казва: „Направих едно добро.” Дал си пет стотинки или един лев някому. Това не е добро. Защото на този човек, ако му дадеш пет лева, той е недоволен, той иска сто и петдесет. Ти не влизаш в положението му. Защо му трябват сто и петдесет лева? (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - изд. 1999 г. София - 471).

Човек не трябва да се задоволява само с едно добро. Много добрини трябва да направи той и да не изпуща случаите за правене на добро. Само да се говори за доброто, това още не значи правене на добро. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА – 293).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...