Jump to content

Recommended Posts

6. ПЕНТОГРАМАТА

По-късно намерих отпечатано, казаното от Учителя за Пентограма и от бащата на Учителя, написаното за Антиминса.*
Ето за Пентограма:
ПЕТТЕ СТЪПКИ В ПОВДИГАНЕТО НА ЧОВЕШКАТА ДУША.
Петте стъпки за повдигането на човешката душа, имат връзка с петте планински върха, където са станали пет велики събития навремето си за прогреса на човечеството. Те са: 1. АРАРАТ; 2. МОРЕЯ; 3. СИНАЙ с връх ХОРИВ; 4. ТАВОР и 5. ГОЛГОТА. Те са изразени символично в ПЕНТОГРАМА, които представлява, човек сразперени ръце и крака. Той има три кръга, които отговарят на трите категории хора в света, а именно:
 
1. Външният кръг - отговаря на светските хора.
 
2. Средният кръг - между самите линии на Пентограма, отговаря на учениците на окултизма, които не са светски, а духовни хора.
 
3. В третият кръг - „СВЕТАЯ СВЕТИХ" е които отговаря на УЧИТЕЛИТЕ, на ВЕЛИКИТЕ ПОСВЕТЕНИ.
Засега може да се говори и то много накратко, само за първият и вторият кръг на Пентограма, т.е. за светските хора и за учениците на окултизма.
Двете тези категории хора имат по пет стъпки за повдигане или по пет фази, през които те трябва да минат за да завършат по един цикъл от своето развитие. Светските хора са ония, които признават правото или силата на своите пари, ако са капиталисти, или на своето знание, ако са учени, или на своята власт, ако са държавници. Техният живот е едно угнетяване, едно ограничаване на другите, като понякога ги лишават от живота им. Това отношение е най-добре изразено в положението на работниците спрямо капиталистите. Капиталистите, разполагат някъде по Земята с труда и живота на ония, които им са подчинени. В Пентограма, това е изразено със знака САБЯ. Капиталистите със своите пари, учените със своето знание, държавниците със своята власт, те имат силата в своите ръце. Сила груба, егоистична, сила, която служи за благоденствието на тях, а не на всички хора. В света обаче съществува един страшен закон, закон на КАРМА, които връща на всеки, онова, което е сторил на другите, било то добро или зло. И когато някои забогатее с пари, със знание или власт и почне да угнетява другите, за своя лична полза т.е., когато е взел САБЯТА в ръцете си и сече с нея наляво и надясно, след известно време, той ще се намери на мястото на угнетените и ще изпита на гърба си онова, което той е сторил на другите Той ще плати за стореното четири пъти, а не един път.
Това второ състояние, или втори кръг, които почва за него е символизиран в Пентограма със знака ЧАША. Той изпива до дъно горчивата ЧАША, в която са всички страдания причинени на другите и то в четворен размер. След това у него, подобно на болен, които взема някакво лекарство, настъпва едно приятно подобрение. Той е излекуван вече от една болест, научил е урока си. да живее без да угнетява хората. Това му състояние е символизирано в Пентограма с РАЗТВОРЕНАТА КНИГА Той е прочел от великата книга на живота, един урок, които никога вече няма да забрави. Той почва да мисли как да живее, за да подобри живота си, но по съвсем друг начин, не като по-рано със СабятА. Защото по- раншното подобрение на живота му се е оказало всъщност влошаване. В процеса на това мислене той добива вече СВЕТЛИНАТА НА ЖИВОТА. Защото да мислиш правилно всъщност значи да светиш. Следователно, той вече знае къде върви и какво върши. Тази фаза от неговото развитие е символизирано в Пентограма със ЗАПАЛЕНА СВЕЩ. Когато върви с тази запалена свещ в живота, светлината, която трябва да се увеличава с нея той пак придобива влияние и власт над другите, но вече не като властта на САБЯТА. Той е живял по-рано за да взема, а сега със светлината, която сам излъчва - той живее за да дава. И само, когато може да дава, той може да владее. Това му състояние, пето по ред, е символизирано в Пентограма като СКИПТЪР. И тъй, САБЯ и СКИПТЪР са два символа на власт. На светската власт - САБЯТА, която убива и взема и на духовната власт - СКИПТЪРА, който дава и възкресява. Тези два вида власт се взаимно изключват. Там, където е едната, другата не може да бъде. От това следва, че онзи, който държи сабята, на капиталиста, на учения и на държавника и казва, че служи на БОГА, лъже себе си и другите. Той сам ще се увери в това, когато му отнемат САБЯТА и го поставят на мястото на онези, които са били управлявани със САБЯТА. Само тогава той ще разбере, че е на първото стъпало на пътя, на широкия светски път, а не на духовния път, както може би си е мислил. От този момент, когато вече човек е запалил светлината на своя собствен ум и добива скиптъра на знанието, се завършва първия светски цикъл на неговото развитие. Той влиза във втория кръг - вече духовен.
За да стъпи в духовния път на ученичеството или на стръмната пътека, както още я наричат, той трябва да мине - ТЯСНАТА ВРАТА, за която говори Свещеното писание. Преминал през нея, той среща ВЕЛИКИЯТ УЧИТЕЛ ХРИСТОС лице с лице, физически, както е посочено в Пентограма. Оттук нататък, ученикът е в непрекъснато общение с ХРИСТА. И пътя на ученика има вече връзка с ПЕТТЯХ ВЪРХА за които споменах в началото. Но, само онзи може да стане ученик, да срещне ХРИСТА, които има непоколебима вяра в Него. Вярата му трябва да бъде като гранитна скала, в която да се разбиват вълните на житейското море. Тази вяра е символизирана в планината АРАРАТ, на която е спрял Ноевият ковчег. Значи, планината АРАРАТ е онази, здрава канара, която символизира непоклатимата вяра на ученика.
В Свещеното писание имаме три образа с такава непоколебима вяра: АВРААМ, ПЕТЪР и РАЗБОЙНИКА НА КРЪСТА.
Авраам, които имаше тази вяра се удостои да бъде наречен - ПРИЯТЕЛ НА БОГА. Но това високо положение, вместо да го направи горделив, го направи толкова скромен, щото той не се подвоуми да принесе в жертва сина си, на планината МОРЕЯ. С това смирение вече човек напредва бързо по своя духовен път и се възкачва като МОЙСЕЯ на планината СИНАЙ, на върха ХОРИВ, където получава заповедите БОЖИИ.
Когато ги получава човек се преобразява и над него слиза ДУХЪТ - това е планината ТАВОР. Той се преобразява, но това не е още краят. Краят е безсмъртието, но за да го получи, трябва да се отрече от себе си т.е. да умре за света. Христос казва: „Ако не умрете за света нямате живот вечен". Но трябва да се знае, че човек умира плътски за всички наслади и удоволствия на светския живот, за да се роди за новия духовен живот. Това вече „ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ОТ МЪРТВИТЕ", а то става на ГОЛГОТА.
И тъй, петте планини: АРАРАТ, МОРЕЯ, СИНАЙ, ТАВОР и ГОЛГОТА, са петте стъпки за навлизането на човешката душа. Те са пет цикли в неговото развитие, които той минава за хиляди, а може и за милиони години, докато завърши своята земна, човешка еволюция.
Това са петте посвещения, които чакат всеки окултен ученик, тръгнал по пътя на Христа и ръководен от Него. Всички, които сте чели и постоянно четете окултна литература, знаете за пътя на ученика и за посвещенията. Тия пет стъпки не са казани там. Те са стъпки на един път, по които трудно се върви, защото не е път на философствуване, а на живото дело, на постоянното творчество. Той е именно пътя на Христа. Всеки, които иска да върви по този път, се задължава, всеки ден, в определено време да мисли поне пет минути, за значението на тези пет планини: АРАРАТ, МОРЕЯ, СИНАЙ и ГОЛГОТА. По този начин ние ще се приближим към тях. Най-напред и с мисълта си, после със сърцето си и най-после с цялата си душа. И ние ще станем едно с тях. И само тогава ще завършим нашата човешка еволюция. Еволюцията от третият кръг на Пентограма, не е човешка, а Ангелска. Затова за нея не се говори.
Това кратко тълкувание на Пентограма е дадено от Учителя на дванадесетях в Търново.
Този текст е бил даден на 12-те приятели, някъде към 1912 г. Този текст е взет от беседи на Учителя, така както той го е дал, как се работи с тази Пентограма. Освен това, което е в този текст, друго не съм слушал. Кога е дадена, кои я е нарисувал и кога е напечатана Пентограмата също не знам. Знам, че е била изрязана на един литографски камък. От нея е отпечатвана и Учителя лично я е давал на първите ученици. Била е изрязана на бял камък матрица, намазва се с мастило, поставя се картона и така се отпечатва. На мен лично Учителят не ми е давал Пентограма. Но преди да си замине стенографката Паша ми подари нейната Пентограма.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...