Jump to content

14. ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО


Recommended Posts

14. ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО

Учителят въведе образцов ред. Насочи всички към вътрешна и външна работа. Въведе точност в изпълнение на задачите и упражненията, които даваше, работата тръгна добре. Той не пощади илюзиите за бързо и лесно съвършенство, каквото поклонниците на Източния и Западен окултизъм очакваха. Затова някои се разочароваха и се оттеглиха. Младежкият клас си остана с първия си състав от 80 души. Много от приятелите не можаха да разберат, че Учителят отваря школа на ВСЕМИРНОТО БЯЛО БРАТСТВО, която има за задача да изработи в човека, един ум, които изключва всяка заблуда, едно сърце, което изключва всяка омраза и една воля, която изключва всяко насилие. За Всемирното Бяло Братство Учителят казва:
- „Единственото нещо, което сега съществува в света, то е Всемирното Бяло Братство. Всички писатели, свещеници, проповедници, философи, хората на науката, изкуствата, всички те са служители на Бялото Братство. Културата и правдивостта в света се подтиква все от тяхната мощна сила, от техния мощен Дух. Бялото Братство не е нещо видимо. То не е секта, не е църква. То е нещо живо, извън тези покварени условия, в които живеят хората. Братята от Бялото Братство са от седем йерархии, от седем категории. Едни от тях принадлежат на Любовта. Наричат се братя на Любовта. Други на Мъдростта, наричат се Братя на Мъдростта, Те принадлежат на науката и изкуствата. Те носят знанието на човечеството. Трети от тях се наричат Братя на Истината, те внасят Свободата в човешките умове и сърца, внасят Свободата в техните мисли и чувства. Те внасят онази Свобода, която прави човешкия Дух, човешката Душа, човешкия ум и човешкото сърце напълно свободни, свободни в пълния смисъл на думата. Други са Братя на Справедливостта, които носят правдата на човечеството и които се разправят с онези невидими блага от които съвременните хора имат нужда. Други се наричат Братя на Добродетелта. Братя на Красотата и най-после идват последните, които се наричат „ИЕХОВИСТИ". Това не са същинските имена на тези Братя. Аз не мога да ги произнеса, защото те са свещени. Всички тези Братя не са така обикновени. Всеки от тях може да вдигне Земята на ръката си и да я хвърли в пространството като една топка. Такова знание имат Те. Те могат да вдигнат Земята с ръката, защото зад тях седи още по-мощното, на което Те са служители. Когато Христос слезна на Земята, Той остави всичката си слава и сила на тия Братя и сам слезна, като слуга, да покаже на хората как трябва да живеят".
 
- „В далечното минало на Земята е живяла Първата Раса. Днес тази раса е известна под името „ВСЕМИРНО БЯЛО БРАТСТВО". Белите Братя, които го съставят, са завършили вече своето развитие, Те не са въображаеми, но реални действителни лица. Те имат представители на Земята и се отличават по това, че изпълняват волята на Бога и живеят според Неговите Закони, т.е. според законите на живата разумна природа. Те живеят и на високите и на ниските места, между хората".
 
„Бялото Братство съществува от незапомнени времена. То съществува откак Вселената съществува. Бялото Братство е взело участие още при създаването на Света на целия космос. Всеки член на това Братство е проява на Бога. Следователно, като ученици на Бялото Братство, вие трябва да вървите по Неговият път, да следвате живота на Белите Братя. Изучавали ли сте техният живот, да знаете как са дошли до това знание, до тази Любов? Те са придобили всичко това чрез усилена работа, а не по наследство. Ако изучавате живота на тия Братя, ще видите каква жертва са дали Те на света. Ако би се намерил някои да опише живота им, като роман, вие веднага бихте тръгнали по техния път. Преди всичко, засега не може да се намери поет или писател, които би могъл да напише такъв роман. Защо? Защото той не може да намери такива красиви образи нито в ума, нито в сърцето си. Само онзи човек познава новата философия на живота, който се е свързал с Белите Братя и върви по техния път.
За историческите процеси не са фактори, този или онзи народ, това или онова лице, но Невидимият свят, силите, които отгоре дирижират събитията, са именно членовете на Бялото Братство.
Всички закони, които владееха свещените школи в Египет, Египетските посветени са ги заимствували от други свещени школи. А първоначално всички тези закони са получени от Горе. Вдигането на грамадни камени блокове за постройката на египетските пирамиди е станало чрез обезтегляване. Посредством законите на електричеството и магнетизма. Египетските посветени са владеели закони, които днес са непознати".
 
- „Единственото ръководство в света е това на Всемирното Бяло Братство. Цялата култура, правдата в света, се подтиква все от мощната сила на това Братство. Бялото Братство не е нещо видимо. То не е църква, не е секта. То е нещо живо, извън тези покварени условия в които живеят хората. Йоан Кръстител, които беше дошъл малко преди Христа, бе запознат с Божествената наука, с Божественото учение. Той не е бил от простите, невежите. Той е бил посветен, учил се е в една школа на древността. Добрите хора по вътрешен начин се свързват с Бялото Братство.
Струва си да бъдете ученици на Великото Бяло Братство понеже Учителите на това Братство, държат всичката архива на Космоса. Те пазят книгата на Живота и всички вие трябва да изучавате тази книга. По-голямо благо от нея няма. Когато идете при Господа, във Великата Школа на Бялото Братство, абсолютно се забранява да се оплаквате от когото и да е било. Законът на Любовта трябва да се приложи. Той е първият закон на Всемирното Бяло Братство. Вторият закон е Мъдростта. Любовта носи живот, а Мъдростта - Светлина и Знание. Тези два Закона работят заедно в Света".
 
- „Всемирното Бяло Братство, казва на своите ученици: „Бъдете абсолютно честни, без никакво изключение, бъдете абсолютно добри, без никакво изключение, бъдете абсолютно интелигентни, без никакво изключение. Ако по живота ви не се познава, че сте ученици на Бялото Братство, то по някаква табела ли ще ви познават? Всеки брат трябва да ходи прав, като свещ, гърбица да няма. Очите на ученика от Бялото Братство, не трябва да бъдат премрежени, а любов, енергия да блика от тях, да светят денем и нощем, светлина да блика от тях, гърдите да бъдат отворени, изпъкнали, а не така хилави, лицето да бъде светло, бодро, да показва, че в него има добродетели, устните да бъдат отворени, да се вижда, че в тях има живот, а не така стиснати затворени. Щом ви погледнат да кажат, че в лицата на тези хора има някаква идея. Всички да казват за вас, че сте особени хора. После гледайте да сте мускулести, да не ви е страх, та като хванете противника си за краката, той да усети, че сте го хванали. Ще се стремите да бъдете силни. Силни да бъдете значи да контролирате всички свои клетки да направлявате всички свои мускули във всеки момент. Изящност във всичко трябва да имате. Устата ви трябва да бъде винаги пречистена, а не да мирише. Ако някому мирише устата да каже: „В името на Божията Любов, в името на Божията Мъдрост, това което мирише в мене да изчезне". Чрез внушение ще заповядате на устата си да не мирише и в един ден миризмата ще изчезне. Зъбите си да ги държите в изправност, ще ядете чиста храна. Никаква нечистота да не остава по зъбите ви. Туй се изисква от ученика на Бялото Братство: „Да притежава абсолютна чистота".
 
- „Размишлявайте всеки ден върху напредналите същества, това прави възможно общението и свързването с тях. Освен нощните часове, благоприятни часове през деня са следните: между 11 и 12 часа, между 5 и 6 часа след обед, между 9 и 10 часа вечерта, към 12 часа на полунощ, като изключение. Вие сте във връзка с Белите Братя. Вие сте в общение с тях. Трябва да изучавате законите. За тях не е толкова приятно да се явяват на физическото поле, защото средата е много гъста, материална, не е благоприятна. И трябва да правят големи приготовления, за да се явят. А по-добре е вие да се пренесете на планината, там има по-добри условия да бъдат видими. И при това трябва да се избере не само чисто място, но и място, където няма да те следят други. Никой да не знае и да види, че ви се явяват".
 
- „Трябва да се създаде едно общество на хармония, за да дойдат да работят от Невидимия свят, от Божествения свят. Когато се създаде такова общество, то става огнище на тяхното идване. Тогава Те идват и образуват вътрешни интимни връзки. В Бялото Братство, вие всинца трябва да имате едно сплотяване, не да живеете индивидуален живот, но взаимно да си помагате. Ако 10, 20, 30, 100 души са съединени в един ум, в едно сърце, могат да извършат успешно, каквато и да е работа. Белите Братя ще дойдат при вас, не вие ще ги намерите. Един брат българин сега в Америка, ме пита, как да намери Белите Братя. Аз му отговорих, че няма защо той да ги търси, Те сами ще го намерят. Те ще ви намерят. Христос дойде и намери своите ученици. Такъв е законът и желая, когато дойдат Те, вие да бъдете готови".
- „Учението на Бялото Братство, ще го намерите разхвърляно в целия окултизъм, в теософията, в християнството. В това учение навсякъде има единство, в него няма разногласия. В учението на Бялото Братство има особено разбиране за създаването на Света, особена теория. Белите Братя никога не оспорват съвременните теории, Те си мълчат за тях. Те не казват никому: „Ти не си прав!"
Вие ще кажете: "Защо ни е нужно да влезнем и да учим в школите, в училището на Бялото Братство? - За да научите законите на щастието, на Блаженството, законите на Живота, да знаете как да живеете. Няма друг път. Новият живот е път на Бялото Братство. То ще ви даде истинските методи и закони. Бъдещият живот ще се обуславя от школата. Затова трябва да влезете, няма как другояче, защото, ако не влезете да научите новите методи и начини как да живеете, вие ще фалирате, тъй както досега сте фалирали.
Ние сме едно велико Братство, което има клонове и на Земята, и на небето, и в цялата Вселена.
Някои път Разумни, напреднали същества се вселяват в хората за 10-15-20 години и работят. Това е по-икономично - спестява се времето. Геният е колективно същество. Едно или много напреднали същества, са се влюбили в него, вселили са се в него и чрез него се проявяват. Тези хора, в които се вселява един Ангел наричаме гениални".

/Това са извадки от Словото на Учителя/.

Онзи българин, които отишъл в Америка и писал писмо до Учителя как да намери Белите Братя е бил Величко Граблашев. Когато дойдох в София, той беше вече заминал за Америка - САЩ през 1921-1922 г. да търси Учител и Христа. Той имаше жена - две дъщери и един син. Неговата жена Граблашева имаше къща срещу турското посолство, в която къща като дойдох в София брат ми и няколко приятели се настанихме да живеем. Имаше и сестри в отделни стаи. Заминала за САЩ и повика голямата си дъщеря и сина си, а по-малката дъщеря, много симпатична жена, остана тука и се омъжи за някакъв човек. И после се загубиха следите. А Цанка, сестра ми, разказваше, че там в САЩ са писали писма между него и Учителя, правиха постъпки да ги вземат обратно, но нищо не се получи. Останаха там, загубиха се.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...