Jump to content

27. ЗЕЛЕНИТЕ ЛИСТА НА ЗЮМБЮЛА


Recommended Posts

27. ЗЕЛЕНИТЕ ЛИСТА НА ЗЮМБЮЛА

Един ден през пролетта на 1944 г. бях отишъл в село Мърчаево, където беше Учителя. Поканен бях на скромния обяд. На дългата маса, която беше сложена, бяха насядали братя и сестри. Учителят беше седнал на тясната страна на масата, а аз точно на срещуположната. Обеда привърши, масата беше разтребена. Върху нея пред Учителя, някои беше поставил саксия с цъфнал бюл зюмбюл. Подхвана се разговор около положението и мъчителното състояние, което преживявахме, в едно непрекъснато напрежение около бомбардировките и състоянието ни като евакуирани.
През време на бомбардировките, аз бях отишъл в с. Бистрица. Имах чувството, като че ли на Учителя му се искаше да дойде в Бистрица. Но така или иначе, обвинявам себе си, не проявих достатъчно активност да намеря стая и да го поканя. По-късно разбрах, че Йорданка и д-р Жеков са отишли в Мърчаево, и един от братята е предложил къщата си на Учителя. Това бе Темелко.
Както се водеше разговора, гледайки Учителя и зюмбюла казах: „От тука, от моето място, виждам, че зюмбюла има три зелени листа, дано след три месеца се ликвидира това напрежение". Учителят ме погледна, вдигна ръката си, показа петте си пръста и каза: „Пет". Обадиха се братя и сестри, които бяха близо до Него и казаха: „Не, брат Николай, зюмбюла има пет зелени листа". Аз отдалеч не бях видял другите две. И наистина след пет месеца в началото на септември, това напрежение, което преживяхме беше отмахнато. На 9. IX. 1944 г. дойдоха комунистите на власт и започна новата епоха на социализма.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...