Jump to content

30. ДЮШЕМЕТО В СТОЛОВАТА


Recommended Posts

30. ДЮШЕМЕТО В СТОЛОВАТА

Учителят всякога реагираше с известно недоволство, когато в каквато й да била работа на Изгрева, братска работа, се проявяваше нехайство, честолюбие, гордост, корист или някаква друга изява на нисшата човешка природа.
Стана нужда да се постави дюшеме от борови дъски в трапезарията, където се хранехме. За тази задача се заехме с един майстор строител и аз като негов помощник. Този майстор Колю живееше в покрайнините на Изгрева и минаваше уж за наш съмишленик. Вземах материалите, но в момента, когато ги докарах, майсторът го нямаше, не беше дошъл, пък и незнаех дали ще дойде въобще, беше като човек малко хлабав по характер. По онези години, аз имах голяма похватност от сръчност и умения. Видех ли някоя работа как се прави и аз можех да я направя.
Направих сметка, какви материали ще са необходими за дюшемето. Отидох в града, купих ги и докарах греди и дъски. Тъкмо стоварвахме гредите, ето Учителят идва и ме пита: „Николай, вие защо не използвате тези греди тук?" А там на Изгрева, бяха докарани гредите на къщата на Иван Радославов на ул. „Оборище" N 14. Този мошешник, който излъга Радославов, а и Братството и взема салона, който бяхме си построили там, беше му казал, че ще му построи къща на Изгрева. Казал му да си събори къщата, в града да си вземе материалите и да ги занесе на Изгрева. Събориха къщата и брат Радославов се премести под наем в една стаичка на Изгрева. Тези греди на неговата развалена къща бяха на Изгрева и Учителят ме пита: „Николай, защо не използвате тези греди?" Казвам му: „Учителю, нали са на Иван Радославов?" Погледна и ми каза: „Ами ти мислиш ли, че Иван Радославов ще има къща на Изгрева?" Наистина, тъй стана. Нищо не се построи. Този човек умря, изоставен от всички в крайна мизерия.
Дюшемета бях поставял на малки помещения, но на големи и дълги, пък и с недотам правилни правоъгълници, какъвто беше нашият салон, не бях. Не исках да чакам, да отлагам, спрях се помислих малко и стигнах до извода, като как това трябва да стане. Започнах, макар и с една малка несигурност, но имах чувството, че върви добре. Тъкмо бях поставил няколко реда дъски, ето го пристига и майстора. Погледна направеното от мене и с едно накърнено честолюбие, твърдо отговори: „Не, то така не може, така не се поставят в такова помещение дъски". Не му отговорих нищо, от уважение към званието и вярата ми в неговите способности в занаята. Отковахме поставените от мене дъски и започнахме да ги ковем по съвсем друг начин, по който според него трябвало. Аз веднага разбрах, че начина, по който бях почнал е много по добър, много по-съвършен от неговия, но нищо не му казах. След малко Колю отиде някъде и ето
Учителят идва: „Защо разковахте дюшемето?" Малко твърдо ме запита Той. В отговор виновно смънках нещо и казах, че Колю така е наредил. Учителят си отиде, но разбрах, че правилно съм бил насочен. Дойде Колю и ние продължихме работата, без да му кажа нещо. По-късно разбрах големите неудачи, които този човек е имал впоследствие.
Колю бе си направил в покрайнините на Изгрева една малка барачка и беше с комунистически идеи и голям привърженик на комунистическата партия, която тогава бе в нелегалност. По-късно след 9. IX. 1944 г., когато комунистите дойдоха на власт, би трябвало да му дадат голямо звание, голяма работа и заплата, да му дадат хубава работа. Интересното бе, че нищо не стана в туй направление. Нито му дадоха работа, нито му дадоха пенсия и знам, че умря този човек в голяма нищета. Навремето се опита за коригира Божественото, разкова дюшемето и го закова по свое усмотрение. След това други дойдоха и го приковаха чрез тежка карма. Прекара много мизерно, караше една количка с инструментите си. Ожени се за една психично разстроена жена. И това бе похлупак на всичко.

За Иван Радославов: Виж „Изгревът" том III, стр. 24-26, 28-29; „Изгревът" том V, стр. 474 - 477; том IX, стр. 172 - 174.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...