Jump to content

СЛЪНЦЕТО И ЧОВЕКЪТ


Recommended Posts

СЛЪНЦЕТО И ЧОВЕКЪТ

Щом човек има правилни отношения към Слънцето и Слънцето ще му въздейства. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 210).

Какво разбирате под правилни отношения към Слънцето? Ако имате правилни отношения към Слънцето, .. вие ще престанете да се борите със себе си, ще се примирите напълно, ще имате правилни схващания за своите мисли и чувства, ще разберете вашето минало и настояще и ще проникнете във вашето бъдеще. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 212).

Няма защо хората да се кланят на Слънцето, но онова, което Слънцето дава, трябва да се приеме и обработи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 273).

Слънчевата енергия прави човека здрав, бодър и силен, тя му дава сили да понася мъчнотиите и трудностите в живота. (НИ МЪЖ НИ ЖЕНА - 78 ).

Всеки запален мозък е свещ, която гори по причина на Слънцето ... Разумните същества се ползват от вашата свещ ... За тях вие сте запалени свещи и от интензивността на светлината на вашия ум, т. е. на вашата свещ, съдят за веществото на свещта, както и за горението, което става у вас - дали е пълно или непълно ... Тя е толкова необходима за тяхната култура, както топлината в цветарниците през зимата ... Възвишените същества използват енергията, т. е. огъня на вашия мозък за своята индустрия. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 56).

Има и друго Слънце - в самия човек, което му служи като пътеводител. То носи различни имена. Някои го наричат Божествено начало в човека, други - светла идея и т. н. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО -255).

Всеки човек има в себе си едно малко слънце, което се намира в центъра на човешкия мозък. Големината на това слънце за всеки човек е различна, в зависимост от големината на планетите в него. Чрез това Слънце, именно, душата придобива знания. Между външното Слънце и планетите на небето и вътрешното Слънце и планетите в човека има нещо общо: в изгряването, в залязването им и т. н. Ако вътрешното слънце на човека престане да изгрява, и външното изгубва смисъл за него. Значи, между външното и вътрешното Слънце на човека има известна зависимост. Ако тази зависимост се прекъсне, човек няма да има никаква вътрешна светлина. Когато външното и вътрешното Слънце едновременно светят, човек има условия да вижда. Ако вътрешното Слънце загасне, човек ослепява. Той се лишава от условията да вижда, да възприема Божественото знание. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 403).

И тъй, Божественото знание, към което мнозина се стремят, има за цел да научи хората да ценят вътрешното Слънце в себе си, чрез което тяхната душа се учи и развива. Когато някой казва, че е тъмно в душата му, това показва, че вътрешното Слънце в този човек е престанало да свети. Докато вътрешното слънце в човека свети, той мисли и чувства правилно. Престане ли това Слънце да свети, с него заедно и умът, и сърцето му се помрачават. Ето защо, за да не се помрачи това Слънце, човек трябва да живее добре. Лошият живот, изразен в лоши мисли, чувства и постъпки, предизвиква големи изпитания, които помрачават небето, на което свети вътрешното Слънце на човека. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 403).

Човек трябва да прави ред опити, докато намери де, именно, е мястото, при което се произвежда мисълта. От това място излиза бяла, приятна светлина. То се намира на главата някъде. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - V година - 2 лекция - 45).

Радвай се на изгряващото Слънце, защото като изгрява то, ще изгрее и твоето вътрешно Слънце. Когато вътрешното Слънце в човека изгрява, това е Бог в него. Като съзнаваш, че съществува една Велика Разумност в света, и твоето Слънце ще изгрее. Това е реалността, която води човека в правия път. (СЪРАЗМЕРНОСТИ В ПРИРОДАТА - 317).

Ако външното Слънце изгрява, а вътрешното не изгрява, ти си в хипнотично състояние. Ако вътрешното Слънце не изгрее, човек е като в мъгла и облаци, не се чувства разположен. (СЪРАЗМЕРНОСТИ В ПРИРОДАТА - 318).

Когато Слънцето свети вътре в човека, и отвън ще свети. (ЕЗИКЬТ НА ЛЮБОВТА - 158).

Първата задача на всеки е да уреди отношенията си към Слънцето. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 212).

Правите, хармоничните схващания на хората се дължат на правилните им отношения към Слънцето. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА - 211).

Който иска да бъде гениален, той трябва да има правилни отношения към Слънцето. Щом има правилни отношения към Слънцето, и Слънцето ще му въздейства. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА – 210).

Умният човек ще се ползва от слънчевите лъчи, а глупавият ще се съмнява в лечебното свойство на слънчевите лъчи ... Умният човек, като вижда, че организмът му е лишен от известна енергия, той я събира от Слънцето. Той знае, че Слънцето може да набави всякакъв недоимък от енергия в човешкия организъм. (ГОЛЯМОТО БЛАГО - 84).

Колкото повече слънчева енергия приемете в себе си, толкова по-голяма мекота и магнетичност ще се развие във вас. И тогава, в който дом влезете, всички ще ви обичат. (НИ мъж НИ ЖЕНА - 46).

Когато живеете с глупави хора, в които не се събира тази светлинна енергия, у вас не се събужда интелектуален стремеж. Живеете ли обаче, с умни хора, у които тази светлинна енергия се събира и предава, вие ще забележите в себе си интелектуален стремеж; вие взаимно си влияете. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛAC - V година - 2 лекция - 45).

Затворите ли прозорците, от които иде светлината и топлината на живота, вие ще изпаднете в мрачни, песимистични състояния. Тази е причината, поради която хората остаряват. Те преждевременно затварят прозорците си към физическия и духовния свят и казват: Не се интересуваме вече от живота. (3АКОНИ НА ДОБРОТО - 322).

Като разбират силата и значението на слънчевата енергия, мнозина наблюдават Слънцето, отправят погледа си към Него. Не е нужно това. Като гледа Слънцето, човек трябва мислено да отправя енергиите от задната част на мозъка си към предната част. Днес малко хора могат да концентрират мисълта си и да отправят нисшите енергии на мозъка към висшите, но има и такива хора ... Който не може да концентрира мисълта си, колкото да гледа Слънцето, почти нищо няма да постигне. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 318).

Сега вие искате да се измени животът ви. Как се постига това? Като повдигнете погледа си нагоре, към небето, към изгряващото Слънце. Слънцето носи великата хармония на живота. Вие всеки ден можете да бъдете в тая хармония, от вас зависи това. (НОВИЯТ СВЕТ ИЛНИК - 43).

Добре е да се греете на Слънце през ранните часове на деня, най-късно до обяд. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 78).

Не е достатъчно човек да се ползва от слънчевата светлина и топлина, но той трябва да знае, под какъв ъгъл да я възприема. (ВЪЗМОЖНОСТИ 3А ЩАСТИЕ - 306).

От ъглите, под които падат слънчевите лъчи върху човешкото ухо, както и върху целия човешки организъм, зависи използването на тия лъчи. Когато иска правилно да използва слънчевите лъчи, човек трябва да изложи гърба си под известен наклон. Измени ли този наклон, той няма да се ползва от разумните лъчи на Слънцето. Той ще се пече, ще чернее на Слънцето, но няма да се свърже с Неговите разумни, интелигентни сили. (ГОЛЯМОТО БЛАГО - 167).

Ако искаш да оправиш работите си и да бъдеш здрав, легни на топлата земя и отправи погледа си нагоре, отдето иде светлината. Когато земята е студена, обърни гърба си към Слънцето, а погледа си - към земята. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВОТА - 14).

Много от светските хора са богати, учени и здрави, защото излагат гърба си на Слънцето, да се ползват от неговата светлина и топлина. Религиозните, които мислят, че са свързани с Христа, не се пекат на Слънце, затова постепенно обедняват. (ВЕЛИКИТЕ УСЛОВИЯ НА ЖИВМАТА - 14).

Слънцето огрява всички живи същества еднакво, но те нямат еднакви отношения към него. Тази е причината, поради която едни хора се ползват повече от слънчевата светлина, а други по-малко. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 183).

Светлината влиза през очите ти, но бързо ги затваряш, слаби са, не можеш да се ползваш от светлината. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 81).

Бюджетът на всеки човек, за всяко общество, за всеки народ и за цялото човечество се определя от Слънцето. (ДОБРИ НАВИЦИ - 205).

Слънцето грее за всички хора в света. Да бъдем благодарни! (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 112).

Знайте, че при всяко изгряване на Слънцето, ви предстои растене в три посоки едновременно: умствено, сърдечно и волево. Всеки ден умът трябва да се просвещава, да придобивате повече светлина; сърцето требва да се разширява, а волята да се усилва, да станете смели и решителни в доброто. Денят е завършен добре, когато в ума, в сърцето и във волята на човека се прибави по нещо. Това означава правилно растене. При това положение човек трябва да благодари за изгряването и залязването на Слънцето. Не благодари ли, не признава ли благата, които Слънцето му носи, на лицето на човека се поставя белег, който показва, че старостта е турила първият отпечатък върху него. Ако това не е вярно, как ще си обясните явяването на бръчки по човешкото лице, които говорят за вътрешен безпорядък в човека? (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 121).

Ако гледаш на Слънцето като на разумно същество, ти ще се свържеш с най-хубавото, което се крие в него. (СЪРАЗМЕРНОСТ В ПРИРОДАТА - 186)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...