Jump to content

ДА СМЕ ЧИСТИ


Recommended Posts

ДА СМЕ ЧИСТИ

ЧИСТ ЖИВОТ

Чистота е хигиена на живота. (ликвидация НА ВЕКА - 146).

Христос искал да обърне внимание на чистотата, като важен и необходим елемент в човешкия живот. (все що е писано - 112).

Чистотата не е само физиологическа потреба на организма, но тя е и необходимост за истинското проявление на живота. (закон за единство и общност – 36).

Чистотата трябва да се постави като основа на физическия живот. (абсолютна ЧИСТОТА – изд. 1929 г. -18).

Кога можем да кажем, че животът на човека е чист? - Когато има висок идеал, когато живее съзнателно, когато е здрав. (АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА - изд. 1929 г. - 3).

От всички се изисква чистота - чист и свят живот. Това може да се постигне само когато човек изпълнява не своята воля, а волята Божия. (по бога направени - 14).

Знанието, силата, свободата и светлината на физическия свят зависят от чистотата. (абсолютна чистота – изд. 1939 г. - 31).

Без нея не можете да впрегнете никоя природна сила да заработи заради вас. Вие може да я впрегнете, но тази сила ще произведе обратни кармически резултати, които с векове трябва да изкупувате. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 82).

Чист живот се иска от всички. Който иска да живее добре, трябва да прояви своята разумност, доброта и вътрешна сила. Само така човек може да постигне своя идеал, да очисти живота си от всички утайки на миналото. (събуждане – 93).

Като казваме, че човек не трябва да се занимава с недъзите на хората и да ги критикува, подразбираме, че той не бива да нарушава чистотата на своя живот и да се излага на смърт. (абсолютна ЧИСТОТА - изд. 1929 г. - 18).

Ако човек иска да живее чист и добър живот, той трябва да напусне месоядството по дълбоко вътрешно убеждение, за вредата от тази храна и от морално убеждение, да не отнема живот, който не може сам да създаде. (затова се РОДИХ - 118).

Чистотата е израз на съвършения живот. Само съвършеният живот може да бъде чист... Само съвършеният живот дава чистотата. (наряд и упътвания - 1925 г. - 23).

Там, дето се забелязва известна нечистота, значи животът не е съвършен. (ЧИСТ И СВЕТЪЛ – изд. 1926 г. - 3).

Без чистота никой не може да влезе във великото училище на живота. (новият СВЕТИЛНИК - 26).

Първото условие за придобиване на Божествения живот е чистотата. (абсолютна ЧИСТОТА – изд. 1939 г. – 30).

ЧИСТОТЯЛО

Дойде ли до тялото, турете чистотата. Чисти, чисти трябва да бъдете! (наряди УПЪТВАНИЯ 1925 г. - 31).

Пази тялото си чрез чистотата! (наряд И УПЪТВАНИЯ - 1925 г. - 22).

Човек трябва да поддържа чистотата на тялото си с често миене, изпотяване, преобличане, чесане на косата и т. н. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 33).

Защо се къпе и мие човек? - За да бъде чист, да отвори порите на своето тяло, да диша през кожата. (новият светилНИК - 313).

Тялото трябва да се пази чисто, да се поддържа здравословното му състояние. (отворени форми - 111).

Чистота трябва! Под чистота аз не разбирам тази физическа, външна чистота, но всяка клетка у вас да бъде чиста и външно, и вътрешно. Тази обща чистота на клетките е чистота и на цялото тяло. Затова, като се обърнем към Бога, ще се помолим, ще пожелаем, щото всички тия живи душички у нас да бъдат чисти, да се радват. (НАРЯДИ УПЪТВАНИЯ - 1925 г. - 31).

Окултният ученик трябва да работи за пречистване на тялото си. Някой казва: За да се пречисти човек, той трябва да изтощи тялото си. Не, това е криво заключение. Вие трябва да правите разлика между плътта и физическото ви тяло. Ако плътта ви отслабва, тялото ви не трябва да отслабва. Какво подразбирам под отслабване на плътта? Да се намалят низшите желания у човека, т. е. желанията му да се възпитат. Низшите желания не се крият във физическото тяло, но в плътта. Ето защо, за да възпитате тия желания, не трябва да измъчвате стомаха си. (пътят НА УЧЕНИКА - 442).

Тялото си дръжте винаги чисто! (наряд И УПЪТВАНИЯ - 1925 г. – 25).

ЧИСТА КОЖА

Трябва да знаете, че при изпотяването отровите излизат навън. С това изпотяване по кожата се полепват ред нечистотии, които запушват порите и пречат на кожното дишане... Често трябва да се миете, да отпушвате порите си. (ООК - IV г. - 24 беседа - 10).

Чрезмерното безпокойство протрива кожата на човека. (вечното благо - 252).

Ако триеш само отвън кожата си, тя няма да стане толкова чиста, колкото ти искаш. Добрият живот чисти кожата и отвън, и отвътре. (вечното благо – 252).

ЧИСТИ РЪЦЕ

По-нечисти ръце от човешките няма. (ООК - IV г. - 24 беседа - 4).

Първото нещо е: чистота на ръцете! (ООК – IV г. - 24 беседа - 12).

Ръцете ви трябва да бъдат абсолютно чисти! Никаква кал не трябва да има по тях... Желанието ви ръцете да бъдат чисти, всякога носи в себе си една положителна мисъл, която е здравословна. Всякога, когато ръцете ви са нечисти, тази нечистота носи в себе си една отрицателна сила, която действа вредно и върху здравето. (ooK –iv г. - 24 бeceда - 10).

Дръжте ръцете си по възможност в по-голяма чистота! В такъв случай, човешката мисъл, която се стреми да влезе в единение с Божията мисъл, ще се преобрази. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 107).

За всинца ви е потребна външна хигиена. (ООК - IV г. - 24 беседа - 12).

Като ви говоря, че ръцете трябва да се мият често, това е един свещен акт за вас. (ООК - IV г. - 24 беседа - 7).

Аз зная светии, които са мили ръцете си по с пъти на ден. (ООК - IV г. – 24 беседа - 5).

Искам ръцете ви да бъдат чисти, без никакво изключение. (оок - iv г. - 24 беседа - 10).

Когато услужвате някому, най-първо трябва да измивате ръцете си... Все се почесвате по носа, по главата си, тук-там и тогава правите услуги на хората. По този начин, обаче, се предават болестите. (ООК - IV г. - 24 беседа - 4).

Измивайте ръцете си веднъж, два, три пъти и тогава направете услугата на когото и да е. (ООК - IV г.- 24 беседа - 4).

Ако някой ми даде нещо с нечисти ръце, аз го взимам, но от немай къде. (ООК - IV г. - 24 беседа - 8).

Спазвали ли сте най-простото правило, да си измивате ръцете след свършването на каквато и да е било работа? Ако спазвате това най-малко правило, то ще е едно благословение за вас. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 107).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...