Jump to content

ЧИСТОТАТА И УЧЕНИКЪТ


Recommended Posts

ЧИСТОТАТА И УЧЕНИКЪТ

Чистотата е необходимо качество за окултния ученик. (пътят на ученика - 463).

Една от отличителните черти на ученика е чистотата. Ученикът трябва да бъде чист. Щом има нужната чистота, външна и вътрешна, той може да мисли право. (просветено съзнание - 96).

За да бъде ученикът способен, непременно трябва да бъде чист... Ученикът трябва да бъде чист, за да може да се учи. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 66, 67).

Само чистият прекрачва портите на Висшето Знание! Ученикът трябва да бъде чист. - Чист всякога! (свещени думи на УЧИТЕЛЯ - I том - 38).

Ако той не е абсолютно чист, не може да върви в правия път, няма да бъде способен да върви в този път и да възприеме Божествената Истина. (беседи, обяснения и упътвания - 1822 г. - 61).

Като ученици на окултната школа, необходима ви е чистотата. Без чистота нищо не можете да извършите. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 61).

Ученикът трябва да има здрава и чиста мисъл. Чистата мисъл подразбира чистота в желанията и в чувствата. Като работи, той все ще се оцапа, но трябва постоянно да се чисти. Никаква нечистота не се допуща в сърцето и в ума му. (просветено съзнание - 83).

Като ученици, вие трябва да работите върху себе си, да се чистите. (просветено съзнание -172).

В душата си ученикът трябва да бъде всякога чист. (свещени думи на учителя – i том - 86).

И затуй от всички ученици на Бялото Братство се изисква абсолютна чистота, за да могат силите в Природата да работят за тяхното издигане... Христос, Който е глава на Всемирното Бяло Братство, днес изисква тази чистота от учениците на Бялото Братство в България. (беседи, обяснения и упътвания - 1922 г. - 62).

Всяка вечер ученикът трябва да се чисти - психично чистене - като обърне ума си към Великата Любов и прекара през нея всичко, което е вършил през деня. (свещени думи на УЧИТЕЛЯ - І том - 66).

Религиозните и духовните хора искат да постигнат чистота и святост, изведнъж да станат светии, но правят една съществена погрешка - пренебрегват физическия живот. (вечно подмладяване - 45).

Задачата на ученика е да се освободи от всички странични влияния в своя живот, насадени в него било по наследство, било от въздействието на окръжаващата среда. Той трябва да се освободи от чуждото в себе си и да остане само с онова, което Първата Причина е вложила в него още при създаването му. (възможни постижения - 16).

Няма по-велико нещо за ученика от чистотата В света! (свещени думи на учителя – І том - 39).

В новото учение ученикът преди всичко трябва да пази чистотата си и тая на другите. (свещени думи на учителя - І том - 86).

Ученикът трябва да държи тялото си в извънредна чистота... Тялото трябва да бъде чисто, за да може да възприеме висшите енергии в себе си и от друга страна, за да се дадат условия на Напредналите същества да идват, да посещават човека и да помагат. (акордиране на ЧОВЕШКАТА ДУША - І том - 443).

ЧИСТОТАТА И ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ

В духовния свят ние изискваме чистота в чувствата, а в Божествения свят изискваме чистота в мислите. (ценната дума - 6).

За да премине от един свят в друг, енергията на чистотата трябва да се трансформира. За това се изискват специални условия, които наричаме духовни методи и закони. Който знае тези методи и може да си служи с тях, той се ползва от енергията на чистотата и става чист във всяко отношение. (все що е писано - 113).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...