Jump to content

ЧИСТЕНЕ С ВОДА


Recommended Posts

ЧИСТЕНЕ С ВОДА

Предназначението на водата е да чисти, да мие. (ценното из книгата на великия живот - 382).

Водата еднакво измива и праведния, и грешния. Разликата седи само в следното: от грешния водата става много нечиста, много мътна, а от праведния е по-чиста, по-бистра. Това зависи от степента на чистотата. Когато водата, с която се мие някой човек, е съвсем чиста, този човек е светия. (нашето място – 40).

Без вътрешната влага и външната вода човек не може да пречисти организма си от външните и вътрешни наслоявания. (светото място - 123).

Водата чисти организма и разтваря утайките, които са се наслоили в него. (светото място -122).

Останат ли тия утайки в организма ви, те ще станат причина за нежелателни заболявания. (светото място - 123).

Ако човек не прави редовно, всеки ден по три пъти - сутрин, на обед и вечер по една вътрешна баня с чиста вода, не може да разчита на никаква хигиена. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 354).

Ще приемаш водата вътрешно, за пречистване... Ще вземеш чашата с водата, ще я погледнеш, ще я приближиш до устните си и ще приемеш с устата си само една глътка. Докато я пиеш, ще мислиш само за нея. Само така водата пречиства организма. Само така тя внася Божественото благо в човека. (вечното БЛАГО - 354).

Ще свариш вода и ще сипеш в една чаша, ще изпиеш водата лъжичка по лъжичка. (новият светилник - 75).

Трябва да знаете как да стоплите водата. Трябва да не я нагорещявате повече, отколкото трябва. Една вода ще я стоплите толкова, че да не започва да се изпарява. Щом започне да се изпарява, нейната сила изчезва. Ще пазите да не става изпарение. Като започне да се образува туй налягане на парите, ще извадите водата. (ако говоря – ІІ том - 201).

При пиене на вода, съзнанието ви трябва да е будно, за да може всяка глътка да отиде на болното място, а не в стомаха. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 99).

Чистата гореща вода помага за освобождаване на кръвта от натрупалите се в нея млечна и пикочна киселина. (светото МЯСТО - 127).

Ние препоръчваме пиене на гореща вода. Болният трябва да изпие няколко чаши гореща вода, която да разреди серума, в който бацилите се размножават. (ДОБРИ НАВИЦИ - 192).

Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него. (ОТВОРЕНИ ФОРМИ - 31).

Ако ръката на човека е чрезмерно суха, той трябва да й предаде малко влага. Как се постига това? Ще вземе една влажна кърпа и ще я прекара няколко пъти по дължината на ръцете си. Ако пък ръката му е много влажна, нека я изтрие няколко пъти със суха кърпа. Голямата сухота и голямата влага не са за предпочитане. (служене, почит и обич - 50).

ЧИСТЕНЕ С МИЕНЕ

Някой път казваш: „Неразположен съм” - Тогава си нечист. Някой път неразположението може да се дължи на краката - умий ги. Или някой път неразположението се дължи на ушите, може да има кал в тях - тогава ги умий и ще ти просветне. (акордиране на човешката душа – i том - 443).

Може ли да бъде здрав онзи човек, който никога не мие краката, ръцете, лицето, както и тялото си? Не може да бъде здрав този човек, който никога не се мие, не се чисти. (праведният - 144).

За да се освободи от нечистотиите на физическото, на духовното си тяло, както и от нечистотиите на съзнанието си, човек трябва постоянно да се мие. За тази цел той ще си послужи с видимата и с невидимата вода. Кажете ли, че сте грешни, лоши, несправедливи хора, това показва, че сте се оцапали. Вземете чиста вода и се измийте. (лъчи на живота - 275).

Миенето е достояние само на човека. Ако знаеш как да се миеш, ти си здрав. При миенето не допущай никаква странична мисъл. Мисли само за миенето, за да имаш резултат. Когато се миеш, бъди напълно тих и спокоен. (работа на природата - 300).

Ще ви дам следното правило: отсега нататък не позволявайте теляк да ви мие... Всеки ще се мие сам, без теляк. Даже, ако е възможно, не ходете на баня. Лятно време топлете вода на Слънцето и се измивайте със слънчева вода. При това всеки да се мие отделно, не с други. (петимата братя - 207).

Водата за миене не трябва да бъде студена. Водата е стимул на живота. В нея се крие енергия, която трябва да се използва. Ако не можете да си служите правилно с водата, вие сами си причинявате пакости. (работа на природата - 299).

Студената вода е само за ония хора, които имат много топлина, а онези, на които организмът е изтощен, той в топла вода трябва да се мие. Пък онзи, който има много топлина и се нуждае от хладно, може в студена вода, но то не е правило. (ООК - II г. -10 беседа - 31).

Човек трябва да държи тялото си в голяма чистота. Той трябва да прави ред опити, докато намери един правилен и положителен начин за миене на ръцете, на лицето, на краката и на останалите части от тялото. Има много начини за правилно миене, но всеки сам трябва да намери подходящ за себе си. (любов към бога - 116).

Миенето, например, е един свещен акт. Вие как се миете сутрин? Не трябва да се миете бързо, както обикновено правите, но трябва да спазвате известни правила. Ще си вземете един чист леген, ще налеете в него вода, малко топличка, и ще наплискате лицето си хубаво. След това си изтриете лицето леко, едва да попиете влагата, с много мека кърпа. Вие търкате лицето си много силно. Не правете така. Мийте се по новото правило. Не плискайте силно лицето си с водата, но леко, да ви е приятно като че се милвате, едва да го докосвате. Лицето на човека е много нежно и отзивчиво... Божествената мисъл, за да функционира правилно у нас, не трябва да търкате лицето си с груба кърпа... Когато се измиете и погледнете лицето си, вие трябва да бъдете доволни от него. Ако не сте доволни, след десет минути се измийте втори път. Измийте се десет пъти наред, докато най-после бъдете доволни от себе си. (пътят на ученика - 104).

Никога не изливайте водата от лицето си на нечисти места. - Де да хвърляме тази вода? - На цветята, на дърветата, но в никой случай, дето минават хора. (ликвидация на века - 272).

Човек трябва да мие лицето, ръцете, зъбите си по десет пъти на ден. Зъбите не трябва да се мият всякога с четка, да се изтъркват. Достатъчно е да ги миете с топла вода и сапун или с малко спирт. Много болести се дължат на микробите, които се развиват в зъбите. (ДОБРОТО оръжие -81).

Човек трябва да мие лицето си, ръцете си по няколко пъти на ден с чиста вода. Също така трябва да мие и ушите си. Ухото е приемник на звуковите вълни, вследствие на което трябва добре да се измива, да не остава никакъв прах по него, нито в гънките му. Ако ухото ви е запушено, вие не можете да възприемате здравословните течения на Природата. (служене, почит и обич - 50).

Който знае как да мие ръцете си, тяхното измиване ще се отрази добре върху краката. И обратно: краката измити правилно, това се отразява и върху ръцете. При това, като миете краката си, не бързайте изведнъж да ги измиете... Потопете краката си във водата и поседете в това положение малко време. Мислено измивайте краката си, докато усетите някаква приятност, някаква реакция в ръцете. След това бавно измивайте краката си. (любов към бога - 114).

Научете се да си миете ръцете най-малко три пъти на ден: сутрин, на обяд и вечер. Ако ги миете десет пъти на ден, още по-добре. (пътят на ученика - 403).

Също така, по три пъти на ден, ще измивате краката си, лицето си и под мишниците... При измиването... добре е кожата да остане малко влажна, за да може тази влага да се всмукне от организма. Това всмукване на водата ще ви придаде по-голяма свежест и бодрост. (пътят на ученика - 463).

Ще ви дам един съвет: Не правете студени душове! По никой начин не мийте краката си със студена вода, особено след хранене. (любов към бога - 116).

В продължение на една седмица да миете очите си с топла вода по десет пъти на ден. След това ще се вчесвате... Значи, в седем деня ще измиете лицето си седемдесет пъти. (събуждане - 295).

Добре е да се правят частични измивания на тялото. Понякога те са за предпочитане пред целите бани. (любов към бога - 13).

Вие можете да намокрите с вода врата си, или задната част на ушите си, или краката си от коленете надолу и т. н. Измиването на разните части от тялото произвежда разни психически промени в мозъка. (пътят на ученика - 102).

За пример: ако един ден човек измие горната част на тялото си, до кръста, долната трябва да остане суха; на другия ден ще измие долната част на тялото си, от кръста нататък, а горната част да остане суха. Или ако сутрин човек измие лицето си, на обяд да намокри малко главата си отзад. (любов към бога - 114).

ЧИСТЕНЕ С ВОДНИ БАНИ

Всеки ден трябва да правиш по една баня. Работникът къде има време за баня? Но поне веднъж на седмицата да прави това. (акордиране на човешката душа - i том - 443).

Целта на къпането е да се отворят порите на тялото, дишането да става и чрез кожата. (закони на доброто - 345).

Когато човек прави бани, той трябва да има предвид и разположението на духа си. Той трябва да е абсолютно свободен и разположен по дух, да забрави всички мъчнотии и грижи. Така направена банята, тя доставя голямо удоволствие на човека и благодарност от топлата вода. Такава баня представя най-голямо благо за човека. (любов към бога - 116).

Тялото си не търкайте много, понеже ще се ожулите; оставете го да се очисти само. Сипи на тялото си една кана вода и не го пипай с ръката си. Една кофа на главата си, една кофа на тялото си, и всичко това е достатъчно. (наряд и упътвания - 1925 г. - 26).

Често хората се повреждат от баните, понеже не знаят как да ги използват. За пример, някой направи една топла баня, а след това отиде на студен душ. Тези резки промени върху тялото не са за обикновения човек, те са само за боговете. Който не е кален, той трябва да прави топли бани, като оставя енергиите на топлината да действат върху организма... Някой казва: Аз правя студени бани, да се каля. Докато човек се кали, тези резки промени ще предизвикат най-различни реакции на втвърдяване в тялото. (любов към бога - 114).

За предпочитане са топлите бани. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 345).

Ако искате да направите студена баня, потопете се във водата и бързо излезте вън. Не стойте много време в студената вода. Може и десет пъти наред да се гурнете във водата, но веднага да излизате на брега... Когато искате да се къпете в студена вода, наблюдавайте, дали още с приближаването си към нея, тя ви привлича, или не. Ако ви привлича, влезте във водата. (ЛЮБОВ КЪМ БОГА – 215, 216).

Ако е въпрос за студени бани, аз бих препоръчал на всички хора дъждовните бани, главно през месеците май, юни, юли и най-много до половината на август. Дъждовните капки през тези месеци са топли и пълни с електричество и магнетизъм. Дъждовни бани през останалите месеци не пре­поръчвам... Добре е дъждовните бани да не се правят направо на тялото, но през някаква тънка дреха. (любов към бога - 115).

Когато не можете да правите дъждовни бани, добре е да правите бани с вода нагрята на 35 ÷ 40° близо до естествената топлина на тялото. (любов към бога - 115).

Сега се срещат много хора обезсърчени, отчаяни, които казват: „Болен съм, не ще мога да постигна своите желания, не мога да уча, не мога да се подвизавам духовно.” Нужно е тия хора да направят през лятото най-малко 60 ÷ 70 водни бани, да се изпотят, да се пречисти тялото им, за да добият необходимото за тях здраве и сила... Казвам, ако вие не използвате топлото време и не употребите малко усилие за тия бани, за да изхвърлите из организма си всички утайки, които са наслоени в него, Природата сама ще ви застави да направите тези упражнения... Тя ще ви тури на легло да лежите най-малко 5 ÷ 6 месеца. (закон за единство и общност - 128).

ЧИСТЕНЕ С ПОТЕНЕ

Забелязано е, че всяко неразположение на човека се дължи на запушване на порите на неговото физическо, сърдечно или астрално и умствено тяло. (методи за самовъзпитание - 98).

Физическото тяло на човека има около седем милиона пори, които трябва да бъдат отворени. (методи на самовъзпитание - 98).

Съвременните хора се оплакват от различни заболявания, от неразположения на духа и т. н. Те могат лесно да си помогнат. Аз ви дадох един метод срещу болезнените ви състояния и неразположения. Казах ви, че трябва да се изпотявате, да се подложите на щателно пречистване. Теренът, почвата, т. е. вашите земни пластове са претърпели големи сътресения, вследствие на което тръбите на канализацията ви са огънати, пречупени и не могат да пропущат водата през тях. Те са запушени с пясък. Изпотяването ще предизвика голям напор, ще изтласка пясъка навън и ще даде възможност на водата да тече през тръбите. (ключът на живота - 88).

Причината на болестите се крие в запушените пори. В която област на организма става подпушването, там се явява болестта. Организмът не търпи никакви нечистотии, никакви чужди вещества в себе си. Съберат ли се някъде такива нечистотии, организмът заболява. Всяко заболяване има предвид освобождаване на организма от чуждите вещества. Ако става подпушване на някое от каналчетата на гръбначния стълб, човек губи своята жизненост. Гръбначният мозък има свойството да поглъща праната или жизнената енергия от въздуха и да я предава на целия организъм. (светото място - 124).

Всяко подпушване нарушава правилния ход на кръвообращението. Щом кръвообращението не е правилно, организмът се излага на различни заболявания. (светото място - 125).

Всички пори на тялото трябва да бъдат отворени. Човек има седем милиона пори в своето тяло, т. е. седем милиона прозорци, които трябва да бъдат отворени... Следователно, първото лекуване, при каква и да е болест, се свежда към отпушване на порите, за което е нужно изпотяване, измиване на тялото. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 90).

Водата чисти тялото ви, отваря всички седем милиона пори, през които дишате. (двигатели в живота - 46).

Ако не може физически да се изпоти, човек е изложен на опасност. (ключът на живата - 234).

Като се пие гореща вода, тя излиза чрез порите навън, отваря ги и с това възстановява здравословното състояние на организма. (пътят на ученика - 90).

Астралното и умственото тяло също имат много пори, които трябва да бъдат отворени. (методи за самовъзпитание - 99).

Недоволството е духовна нечистота, която запушва порите на човешкото тяло. Чистете се от него... Очистете се от духовната кал, за да можете свободно да дишате чрез сърцето, чрез ума и чрез душата си. Започне ли човек да диша така, недоволството му се превръща в доволство. (двигатели в живота - 46).

От 25 април до 4 юли ви давам следната задача за десет седмици. По два пъти в седмицата ще предизвиквате изпотяване чрез гореща вода... Добре е да правите изпотяване сутрин или вечер - преди залез Слънце или преди лягане, към 10 часа. (светото място - 128).

Човек ще предизвика изпотяване чрез пиене на гореща вода, в която може да изстиска няколко капки лимон. (светото място - 127).

Ще изпивате по 4 ÷ 5 чаши гореща вода. (светото място - 129).

Като се изпоти добре, ще изтрие тялото си с влажна кърпа и ще се преоблече. След това нека изпие още половин или една чаша гореща вода. (светото място - 127).

Ако сте изтънели малко, трябва да се радвате, че имате резултат. (светото място - 128).

За да не изпадате в мрачни състояния, трябва да подобрите дихателната си система и черния дроб. Щом подобрите дишането и чувствата си, подобрява се състоянието на нервната и симпатичната система. Това се постига чрез систематично изпотяване. Ето защо през летния сезон, направете 20 потни бани, в продължение на 20 деня. След всяка баня пийте по две чаши гореща вода, облейте се с топла вода и се преоблечете. (божествените УСЛОВИЯ - 29).

През времето, когато изпълнявате задачата, ще мислите само за здрави, за жизнерадостни хора, а не за болести. Мислете само за Природата, която е пълна с живот и енергия. (светото място - 129).

Ако се потите много, изтривайте тялото си с влажна кърпа. (СЛУЖЕНЕ, почит и ОБИЧ - 50).

Човек трябва да се изпотява не само физически, но и духовно. В духовния живот на човека страданията представят нещо подобно на изпотяване... Ако не страда, човек е изложен на опасност. (КЛЮЧЪТ НА ЖИВОТА - 233).

ЧИСТЕНЕ ЧРЕЗ ЛУНАТА

Окултистите казват, че в тялото на човека има известни органи, дето се скла­дират тия нехармонични енергии (от влиянието на Земята върху хората) в него, които действат разрушително... Влиянието на Месечината в този случай седи в това, че тя изтегля всички зловредни сили у човека, които го разрушават. (мок – ІІІ г. - 14 лекция - 77).

Идеите на човека растат и се развиват в периода на празнене на Луната, а добродетелите - в периода на нейното пълнене. Пълненето на Луната се отразява благотворно върху ония хора, които искат да се развиват духовно. (влияние на СВЕТЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА - 45).

Забелязано е, че Луната, в своите фази на пълнене и празнене, се отразява особено чувствително върху някои натури: когато Луната се пълни, те са неспокойни, не могат да спят. Щом Луната започне да се празни, те се успокояват. Безпокойството, което някои хора изпитват при пълнене на Луната, се дължи на излишна енергия в тях, която се отразява върху мозъка, върху дробовете или върху стомаха им... Те трябва съзнателно да работят върху себе си, да намерят начин, чрез който да се справят с излишната енергия. (влияние на светлината и на тъмнината - 46).

Когато болният иска да се излекува от болестта си, лекарите му препоръчват да гледа Луната, когато се празни и да се свързва с нея. Пълни ли се Луната, той трябва да затваря кепенците на прозорците си, да не прониква светлината й в неговата стая. (влияние на светлината и на тъмнината - 45).

Колкото повече сребро има човек в кръвта си, толкова повече ще се ползва от енергиите на Луната. Среброто е най-добрият проводник на енергиите, които идат от Луната. Тия енергии чистят човешкия организъм. Който иска да се очисти от греховете си, той трябва да се свърже с Луната. Луната пък може да действа само върху онзи човек, който има сребро в кръвта си. Новите учени са забелязали, че когато минава през своите фази на пълнене и празнене, Луната оказва различно действие върху среброто: когато се празни, тя произвежда върху него едно действие; когато се пълни - друго действие. Различни са реакциите между среброто и Луната в периодите на нейното пълнене и празнене. (делата божии – 41).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...