Jump to content

НАМИРАНЕ СРОДНАТА ДУША


Recommended Posts

НАМИРАНЕ СРОДНАТА ДУША

Непременно трябва да видите своята сродна душа от Небето. Павел казва: „Нито жена без мъж, нито мъж без жена.” С това той подразбира, че двата сегашни принципа - мъж и жена трябва да се слеят в една душа. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 290).

Тези две сродни души са двата полюса, дето се ражда животът (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - изд. 1922 г. София - 277).

Както върви сегашната еволюция, тя е еволюция на кармата или аз я наричам „изплащане на кармата.” Ние вървим по един прав пъти, няма да се мине много, ще влезем в пътя на Божествената еволюция; затуй аз ви подканвам да изпълните този закон - да намерите ближния си. Намерите ли своята ближна, сродна душа и любите ли я както себе си, ще бъдете в Божествения път. Като намерите тая душа, няма да я целувате, няма да я барате и пипате, а само отдалеч ще я гледате. Ще кажете: „Да, но аз искам да си я постисна малко.” Щом речеш да я постиснеш, пропадна всичко. Туй, което може да се гали, пипа, целува, то се разваля. Целувките, стисканията са само предаване. Когато обичаме някого, ние повече взимаме, отколкото да даваме. Постиснем някого: „Аз те обичам.” Но чрез това, ние взимаме. Виждал съм някога, вземат едно мехурче, пълно с въздух, вдигат го, постиснат го, то се изпразва. Вземе шишенцето, глътне глътка, после го тури в джоба си и казва: „Колко го обичам!” Щом се изпразни шишенцето, вече не се обича. Това са лъжливи понятия за Любовта. Има нещо по-хубаво от прегръдките, има нещо по-хубаво от целувките, има нещо по-хубаво от гладенето, от сегашното виждане, разбирате ли? И когато казвам, че едно малко преживяване, едно мигновено виждане на Бога струва повече от хиляди животи, туй подразбирам аз. И когато видиш и познаеш тази душа, за която Христос казва да я познаеш и да я възлюбиш, ти ще по-чувстваш в себе си голяма сила - не само в тялото си, но ще почувстваш такава сила, каквато никога не си чувствал; ще изпиташ такова едно проясняване на ума, че изведнъж ще започнеш да виждаш много далеч, оттатък Млечния път. Да видиш Бога, това е много нещо! (СИЛА И ЖИВОТ - ІV серия - изд. 1922 г. София - 287).

Само когато намериш душа, сродна на твоята, която да съставлява противоположния полюс на твоя живот, само тогава ще има растене, и ще започне истинската еволюция. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия – 287 ÷ 290).

В тези два полюса започва да действа Божествения принцип и да се проявява Бог. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 288).

Само когато придобиеш истинското знание, само тогава ще намериш другия полюс на своя живот, или пътя за своето възлизане... Всичката тайна седи в това, да намериш своята възлюблена, сродна душа. Не я ли намериш, никой Учител няма да те вземе да ти показва своето дълбоко, тайно знание, да ти покаже пътя на твоето възлизане. Като намериш тази сродна душа, ще тръгнеш напред. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 277).

Първо ще намерите методи в своето съзнание, подсъзнание, самосъзнание и свръхсъзнание, и, само като приложите тези методи в живота си, ще намерите своята сродна душа, и, като я намерите, двамата мълком, тихо ще започнете да работите и няма да правите голям шум в света. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 288).

Подсъзнанието - това е душата, съзнанието - това е сърцето, самосъзнанието - това е умът, свръхсъзнанието - това е човешкият дух. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия – 290).

Всеки от вас ще намери своята сродна душа, и, като дойде при мене, ще кажа: радвам се, че Бог е влязъл във вас. И ще влезете с радост в Божия храм, и само тогава можете да словословите Бога. Как ще го словословим? – Само чрез закона на тази велика Любов, която може да прозре във вашите души. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия изд. 1922 г. София - 290).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...