Jump to content

НОВИЯТ МОРАЛ


Recommended Posts

НОВИЯТ МОРАЛ

Да ви приведа един пример от съвременния живот. Той не е из българския живот, а из живота на западните народи. Някой си виден английски лекар, на име Амзел, имал единствена дъщеря, на която майката се поминала още в младини. Той посветява целия си живот за дъщеря си, дава и? отлично образование и възпитание. Между 70 ÷ 80-годишната си възраст той започва вече да слабее и очаквал сега дъщеря му да посвети живота си заради него. Обаче дъщеря му се влюбва в един граф и графът и? казва така: „Аз искам да напуснеш баща си и да дойдеш с мене”. Известно време тя се бори вътре в себе си, но после решава да напусне баща си и излезва. Очаква я той ден, два, три, идва най-после един господин и му казва: „Дъщеря ти замина с еди-кой си граф”. - „Как, дъщеря ми, за която съм посветил целия си живот, да скрие всичко това от мене и да не ми каже нито една дума!” И започват ония сълзи да текат. Питам, защо дъщерята напусна баща си? Това морално ли е? Може ли след това тя да се надява да живее със своя възлюбен един живот с благословение? - Никога! Дъщеря, която при такива условия напуща баща си, тя не може да има никакво благословение. Тя ред поколения ще има проклятието на съдбата. Мислите ли, че онзи възлюбен граф, който отнема дъщерята от бащата при такива условия, е благороден? - Не е благороден. Казвам: Мислите ли, че ако един човек ви отдели от Бога, от вашия Баща, и вие отидете в света да благувате с него, та ще имате Неговото благословение? Не, ред поколения ще имате страдания, ще носите нещастията със себе си. Ще кажете: „Няма морал!” Не, в никакъв случай няма да жертваш висшите интереси на своята душа за благото на този свят! „Ако ти дадат всички блага на този свят и ти пожертваш интересите на душата си за тях, ти си един пигмей”, казва Христос. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - изд. „Фотинов” София - 460).

Вие трябва да градите новия морал, не оня морал, за които се пише в еди-кои си книги, но вечния, Божествения морал, които е абсолютно неизменен, т. е. в него няма никакво изключение... В Божествения морал се намира абсолютната мярка на нещата. Тъй е. Сега вие, които сте една жена долу на Земята, горе в духовния свят сте мъж. А мъжът, който е мъж тук, на Земята, в духовния свят е жена. Сега ще ви кажа, защо мъжът не трябва да ругае жената. На Земята тя е слаба, а той силен. Ако той я опозори тук на Земята, него пък ще опозори жената, която е горе на Небето. А щом го опозори горе на Небето, всичката слава се губи. И като се казва: „Жени почитайте мъжете си,” подразбира се този велик принцип, че вашите мъже са горе, на небето. Да ги почитате, това значи да знаете, че вие сте силни и вашата сила е горе, а не на Земята. А вашата погрешка е, че вие търсите силата от мъжа си тук долу, на Земята. Някой казва, че в жена му седи силата. На мъжа силата е в неговата жена, която е горе. Следователно, мъже и жени на Земята, трябва взаимно да се обичате и почитате. Следователно има едно прекръстосване... И жената трябва да бъде абсолютно чиста. Знаете ли защо жените трябва да бъдат чисти? Понеже вие жените, като се огретите на Земята, огрешавате вашия мъж горе, оцапвате великия принцип. И, следователно, вие сами си създавате своите нещастия. Сега някои допущат, че като бил той мъж, неговият грях не се хваща. Следователно, мъже и жени трябва да живеят абсолютно чист и свят живот, без никакъв примес от площадския морал. Мъжете казват: „Може и иначе.” Може, но тогава ще си натрупат една карма, от която ще страдат ред поколения, и децата им, и внуците им, и ще се питат: „Защо са тия страдания?”... И тъй, всички мъже и жени сте равни. Едни горе, а други долу. Жената, която е слаба на Земята е силна на Небето; а мъжът, който е силен на Земята, е слаб на Небето. Следователно, тия величини се уравновесяват. И тогава тази любов трябва да почне отгоре надолу и да се преплете с мъдростта. По същия закон трябва да живеете всички. Жената във всеки един мъж на Земята трябва да вижда своя мъж; и мъжът във всяка жена на Земята трябва да вижда своята жена. Разбирате ли? Така той трябва да обича всяка една на жена на Земята, разбирате ли? Това е моралът, а вън от това - всичко е тиня. И никакъв друг морал в света не съществува. (СИЛА И ЖИВОТ – ІV серия - 131).

Ако мъжът е недоволен от жена си, че не върви по неговите лични изисквания, той е на крив път - това не е Христовото учение. Христос е проповядвал Любов и Свобода. Там дето Любовта отсъства, съществува насилие... Нека двама мъже направят следния опит: единият да напише закони и правила, по които да се ръководи жена му, а другият да я остави свободна, да живее по свое вътрешно, дълбоко разбиране. Когато човек се ръководи не от писани закони, а от своето разумно сърце, всякого резултатите са добри. (СИЛА И ЖИВОТ - II серия – изд. Б. БРАТСТВО - София - 2006 г. - 497).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...