Jump to content

ТОЧНОСТТА - КРАСИВО КАЧЕСТВО Е ТОЧНОСТТА


Recommended Posts

КРАСИВО КАЧЕСТВО Е ТОЧНОСТТА

(СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 3 т. – 100).

Точността е съграждане, хармония, такт, музика. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІІ. т. - 100).

Точността е едно от условията за съграждане на човешкия характер. (3АКОНИ НА ДОБРОТО - 15).

Чрез точността се развиват ценни качества. (ТРИТЕ ПЪТЯ - 147).

Успехът на ученика се дължи на неговата точност. Ако англичаните успяват в живота си, това се дължи на тяхната точност (ДОБРИ НАВИЦИ - 169).

Правете опити в това отношение, да развиете точността. За пример, решавате да посетите някой свой приятел и да останете при него до четири часа след обяд. Стигате при него в два часа и в четири часа трябва да сте на път. В това време приятелят ви убеждава да останете още малко при него, ще ви предлага това-онова, само да ви задържи при себе си. Обаче, веднъж сте си обещали да тръгнете точно в четири часа. Ще кажете на приятеля си, че имате важна работа и ще си тръгнете. (ДОБРИ НАВИЦИ - 163).

Като идвате в класа, също се изисква точност. Никакво закъсняване не се позволява. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 147).

Вие взехте постепенно да изоставате, не сте точни, не идвате навреме. Вие трябва да бъдете точни като англичаните. Българите са много точни в началото, а към края всички стават като старите български чорбаджии. Англичанинът, обаче, е точен като часовник. Ще гледате по възможност всеки от вас да придобие тази черта. Има изключителни случаи в живота, но човек трябва да бъде точен. Гледам някои от вас се влияят от лошото време. Аз признавам само едно извинение. Ако той е отишъл да помага някъде ... Онзи, който е отишъл да служи на Бога. Само той се извинява. (ООК - IV г. - 24 лекция - 12).

Който е точен, никога не може да изгуби благоприятните условия. Изпусне ли едно от тия условия, ученикът трябва да чака месеци и години, докато дойде отново същото условие. (ТРИТЕ ЖИВОТА -147).

Изисква се точност, точност в бъдеще, по-точни от германците, по-точни от англичаните, които са за пример. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 91).

Никой не може да спъне човека в желанието и решението му да бъде точен. (ДОБРИ НАВИЦИ - 170).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...