Jump to content
mkitanov

ТОЧНОСТТА - КРАСИВО КАЧЕСТВО Е ТОЧНОСТТА

Recommended Posts

КРАСИВО КАЧЕСТВО Е ТОЧНОСТТА

(СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 3 т. – 100).

Точността е съграждане, хармония, такт, музика. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - ІІІ. т. - 100).

Точността е едно от условията за съграждане на човешкия характер. (3АКОНИ НА ДОБРОТО - 15).

Чрез точността се развиват ценни качества. (ТРИТЕ ПЪТЯ - 147).

Успехът на ученика се дължи на неговата точност. Ако англичаните успяват в живота си, това се дължи на тяхната точност (ДОБРИ НАВИЦИ - 169).

Правете опити в това отношение, да развиете точността. За пример, решавате да посетите някой свой приятел и да останете при него до четири часа след обяд. Стигате при него в два часа и в четири часа трябва да сте на път. В това време приятелят ви убеждава да останете още малко при него, ще ви предлага това-онова, само да ви задържи при себе си. Обаче, веднъж сте си обещали да тръгнете точно в четири часа. Ще кажете на приятеля си, че имате важна работа и ще си тръгнете. (ДОБРИ НАВИЦИ - 163).

Като идвате в класа, също се изисква точност. Никакво закъсняване не се позволява. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 147).

Вие взехте постепенно да изоставате, не сте точни, не идвате навреме. Вие трябва да бъдете точни като англичаните. Българите са много точни в началото, а към края всички стават като старите български чорбаджии. Англичанинът, обаче, е точен като часовник. Ще гледате по възможност всеки от вас да придобие тази черта. Има изключителни случаи в живота, но човек трябва да бъде точен. Гледам някои от вас се влияят от лошото време. Аз признавам само едно извинение. Ако той е отишъл да помага някъде ... Онзи, който е отишъл да служи на Бога. Само той се извинява. (ООК - IV г. - 24 лекция - 12).

Който е точен, никога не може да изгуби благоприятните условия. Изпусне ли едно от тия условия, ученикът трябва да чака месеци и години, докато дойде отново същото условие. (ТРИТЕ ЖИВОТА -147).

Изисква се точност, точност в бъдеще, по-точни от германците, по-точни от англичаните, които са за пример. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 91).

Никой не може да спъне човека в желанието и решението му да бъде точен. (ДОБРИ НАВИЦИ - 170).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×