Jump to content

20. ИЗГРЕВЪТ НА СЛЪНЦЕТО


Recommended Posts

20. ИЗГРЕВЪТ НА СЛЪНЦЕТО

Всяко небесно тяло приема енергия с отрицателният си полюс, а ги изпраща през положителният. Когато един център е положителен, той дава, а когато е отрицателен - взема.
Слънцето представлява извор от жива енергия, за цялата Слънчева система. От полунощ до обед Земята /всъщност дадено място/ е отрицателна и затова възприема повече, а следобед до полунощ е положителна и затова дава повече. При залеза на Слънцето Земята е най- положителна и затова дава най-много. Сутрин при изгрева на Слънцето, Земята е най-отрицателна и тогава приема най-много. Този факт е от извънредно голяма важност, за да се оцени значението на изгрева на Слънцето. Трябва да имаме предвид следният закон: Ние сме част от Земята и затова, когато тя приема и човешкият организъм приема и обратно, когато Земята дава и човек дава. Затова именно, най-силно действуващи са първите слънчеви лъчи. Сутрин имаме повече Прана или жизнена енергия, отколкото на обед. Тогава живият организъм приема най-много и най-мощни положителни енергии - Прана. Първите слънчеви лъчи при изгрева са най-активни. Тогава Слънцето е в апогея на своята дейност. Слънчевата енергия минава всеки ден през четири периода: От 12 часа среднощ, до 12 часа на обед - има прилив на слънчева енергия, а от 12 часа на обед до 12 часа среднощ-отлив. Приливът, който започва от 12 часа на полунощ дохожда до най-високата си точка при изгрева на Слънцето. Този прилив е най-силен и животворен, той постепенно намалява до обед. След това започва отливът и най-силният отлив е при залезът.
Един час преди изгрева на Слънцето неговата енергия има психическо влияние върху клетките на тялото, обновява тяхната енергия и създава нов импулс за работа върху тях. Пред изгрева лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. По време на изгрева лъчите на Слънцето, които идват по права линия, имат влияние върху дихателната система, върху нашата чувствителност. А когато наближава към пладне същите лъчи имат влияние върху стомашната, храносмилателната система. Затова лечебността на Слънцето, на слънчевата енергия е различна: Преди изгрева на Слънцето - за подобряване на мозъчната и нервна система; При изгрев Слънце - за уякчаване на дихателната система, а от 9 до 12 часа - за уякчаване на стомаха т.е. през това време слънчевите лъчи произвеждат лечебно действие на болния стомах; А следобед изобщо - слънчевата енергия има малко лечебни резултати. Аналогично нещо става и в течение на годината. През всички годишни времена слънчевите лъчи не действуват еднакво. Земята /всъщност дадено място/ в началото на пролетта е повече отрицателна и затова най-много приема. Ето защо от всички годишни времена през пролетта слънчевите лъчи действуват най-лечебно. От 22 март нататък Земята постепенно става положителна. През лятото тя е вече доста положителна и затова приема по-малко. И летните лъчи действуват, но по-слабо. В началото на пролетта има повече Прана и организма я приема повече. През лятото само топлината е повече, а не онази Прана или жизнена енергия, която е в изобилие в началото на пролетта.
Има известни признаци, по които може да се познае кога има набрана повече Прана в природата.
Слънчевата енергия през четирите годишни времена оказва четири вида влияния. Пролетта и лятото, представляват прилив на слънчевата енергия към Земята, а есента и зимата - отлив. Затова най-благоприятното влияние на Слънцето започва от 22 март. Всички организми, които са здраво устроени, се ползуват от тази енергия, а слабите организми се разтопяват от нея и отслабват още повече. От 22 март Земята работи по- творчески. Творческите й сили са в действие. Затова имаме тогава този силен растеж, тогава се извършва най-голямата органическа дейност.
Най-добрите месеци за обновяване са от 22 март, през целият месец април, май до 22 юни. На последната дата всяко растене спира. Пролетно и лятно време от 22 март, всяка година за препоръчване е да се ляга и да се става рано, за да се посреща Слънцето и да приема човек своят дял от това, което то ни носи, тъй както пчелите събират нектар от цветята. Всеки трябва да прави опит ред години, за да се убеди в тази истина. Не е необходимо тук сляпо вярване. Всеки сам ще си изработи свои собствени схващания и понятия, за благотворното влияние на Слънцето. Това не е никакво заблуждение, а дълбоко разбиране на основният закон на Великата природа. Ние винаги трябва да бъдем в съгласие с нейните постановления и да разберем, че в тях се съдържат истинските методи за нашият живот. Ако ние вървим в съгласие с тях, всякога можем да бъдем умни, здрави и щастливи.
Първото условие за поддържане на здравето е чистият въздух, слънце и разходки. Използувайте ранните сутрини за разходки, когато въздухът е пълен с жизнена енергия - Прана. Човек трябва да става сутрин рано, да излиза на чист въздух, да посреща първите слънчеви лъчи, които съдържат специфични енергии, полезни за всички живи организми. Който се лени да става сутрин рано, да посреща ранните слънчеви лъчи, то колкото и да се грее на обедните лъчи на Слънцето, той нищо няма да придобие. Енергиите, които излизат от Слънцето, крият в себе си запас от жизнена сила, от лечебна енергия. Иска ли човек разумно да използува енергиите на Слънцето, той трябва да излага гърба си на ранните слънчеви лъчи и още преди изгряването на Слънцето. Енергиите, които приема по това време се равняват на енергиите, които би приел, ако се излагаше цял ден на Слънцето. Даже и в облачно време, ако излизате преди изгрева на Слънцето и концентрирате мисълта си по посока на изгряващото Слънце, ще приемете неговата лечебна енергия. Облаците пречат да видите Слънцето, но неговите жизнени енергии минават през тях. Никаква външна сила не е в състояние да противодействува на слънчевата енергия. Ето защо всички анемични и слаби хора трябва, препоръчва им се, при всяко време, да излизат навън половин час преди изгрева на Слънцето за да възприемат ранните слънчеви лъчи и после да отидат на работа. Зората дава на човека такива енергии, каквито никоя друга сила, не е в състояние да му даде.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...