Jump to content

37. БАЩАТА НА АСТРОЛОГИЯТА - И СААБЕИ-БЕН ААДЕС


Recommended Posts

37. БАЩАТА НА АСТРОЛОГИЯТА - И СААБЕИ-БЕН ААДЕС

В.К. Аз искам да питам, да ми разкажеш, миналия път не можа да ми разкажеш за създателят, бащата на астрологията. Н.Д. Е, по време на уреждането на Изгрева всякога имаше какво да се работи. И аз, без да се похваля, имах такъв технически похват по всякакви работи, особено към дърводелство, електротехника и т.н., такива задачи имаше много по Изгрева. И много пъти, когато работех, впрочем два-три пъти Учителят ще дойде и ще ми каже над главата, аз съм седнал работя нещо: „И СААБЕИ-БЕН ААДЕС". Тогава съжалявам, че улисан в работа, а аз като работя поглъщам се изцяло в работата, не се обърнах да го попитам какво е това нещо. По-късно разбрах, че той е създателя на Саабеизма т.е. култ и уважение към звездите. И ако отворите „Болшая советския енциклопедия" ще намерите там Саабеизъм, Саабейско писмо, Саабеисти и Саабеистка държава. Под тези четири понятия са дадени по няколко думи обяснения. Щом като има един Саабеизъм има и един Саабей, който го е създал. Тогава се ударих по главата и разбрах, че наистина той е създал Саабеизма, уважението, почитанието към звездите, т.е. Астрологията. Като работех така, помня един път Учителят дойде и ме похвали „Ти - казва - много хубаво работиш". Не го казвам да се похваля, но го казвам, че съм взел дейно участие в уреждането на Изгрева. В.К. И по-късно как започнаха вашите астрологически занятия? Н.Д. След като дойдох в София имаше приятели, разбира се под влиянието на Учителя, заловиха се да изучават Астрономията и по-специално Астрологията. По Изгрева тогава имаше много трудове на немски, на западни езици предимно и една на руски език - на Запрегаев, тя беше много хубава Астрология, която аз четох. Почнах да правя хороскопи, обаче като правех хороскопи и виждах, че не всякога, туй което те казват в учебниците съвпада с действителността. Тогава аз оставих всичките тези астрологии и почнах по пътя на науката, т.е. какво е наука? Науката събира факти и търси законите, които създават тези факти, това е наука. И аз реших да тръгна по този научен път. Почнах да правя хороскопи и в продължение на 50 години съм направил хиляди хороскопи. Като съм извадил фактите от тези хороскопи и съм търсил причините, които създават тези факти. Затуй написах един курс по астрология, който значително, коренно се различава, от туй което има в западната Астрология.
В.К. В онези години кои бяха астролозите на Изгрева? Н.Д. На първо място беше Георги Радев, той се занимаваше много с астрология, Михаил Иванов, този който отиде във Франция и бе от Варна. С него не съм имал пряк контакт, но съм чувал, че се е занимавал с астрология, Методи Константинов също, Георги Марков също. Само, че Георги Марков искаше да тръгне по някакъв нов път. И един път като отидохме с Борис в неговата квартира, той нещо правеше искаше да създаде някаква хелиоастрология. Астрологията, която ние упражняваме тя е с разположението на Слънцето, Луната и планетите гледани от Земята, а той някаква си нова астрология искаше да прави - тъй наречена от него хелиоастрология. В.К. Какво означава това? Н.Д. Т.е., да вземе за център Слънцето и планетите, и спътниците на планетите както обикалят около него. Конкретно не съм говорил какво точно иска да създаде, но чух тези думи от него тогава, че иска да създаде една хелиоастрология.
В.К. Какво беше отношението на Учителя към вашите занимания по астрология? Н.Д. Той всякога ги подкрепяше и Той самия много пъти ни е говорил и е казвал нещо по астрологията. Туй именно ни даде повод и подтик да се занимаваме с тази наука, както с хиромантията, с френологията, всичките тези подтици ги получихме от Учителя. В.К. Аз съм срещал обяснения на много места, Учителят говори за различни неща в астрологията. Ти изваждал ли си ги тия неща? Цанка ги беше изваждала. Н.Д. Не съм ги изваждал. В.К. Разглеждал ли си тези неща, не влизат ли в разрез с твоята астрология? Н.Д. Не е в разрез. Обаче Учителят се изразява така според мен в общи правила. Аз съм търсил конкретното. Да кажем Меркурий влияе тъй, ама точно какво създава, как, аспекта между Меркурий и Юпитер, какво точно дава, как ще се изрази този аспект. Защото съм имал желание да бъда конкретен, т.е. ясно разбран, да посоча точно какво е влиянието на дадена планета или за дадено място, или пък за дадена година. В.К. По-нататък, във вашето поколение други астролози имаше ли? И имаха ли успех тези астролози, бяха ли точни в преценките си? Н.Д. Всичките тези астролози, които изброих, а и Влад Пашов също, Иван Антонов и други имаше, но те бяха по-изтъкнатите. Всичките тези астролози, които споменах, без мен, те приемат западната астрология, т.е. астрологията, която имаше по учебниците. Аз казах, че я отхвърлих тази астрология и тръгнах по свой път, като приложих чисто научния метод за разглеждане на дадена дисциплина, т.е. събиране фактите и търсене законите, които създават тези факти.
В.К. Веднъж бяхте ми разказали една своя опитност. Движите се с Учителя и станало въпрос за астрология и Учителят казал: „За да ти влияят звездите, трябва да бъдеш Учител" т.е. да имаш космическо съзнание. Точно как стои тази опитност? Н.Д. С Учителя, аз съм казал, че говорихме за Христа и стана въпрос за влиянието на слънцата и небесните образувания. Обаче, от моя опит и туй, което Учителят каза, че трябва да имаш гениален мозък за да можеш .да приемеш влиянието на слънцата и небесните образувания, и аз, от мойта астрология, идвам до заключение, че небесните образувания и по-специално в зодиакалните съзвездие действуват на човека. Обаче за да може да приеме тяхното влияние той трябва да има изключително развит мозък, за да може да приеме тези вибрации. Обикновените хора нямат възможност да приемат влиянията на небесните образувания на зодиакалните съзвездия, защото те са с изключително високи вибрации и той няма възможност да приеме тези влияния за да може, да му дадат способности и качества. Та за небесните образувания и звездите, и т.н. трябва изключително високо съзнание и много добре организиран, облагороден мозък. Често пъти идват при мен някои и се ударят по гърдите, аз идвам от Сириус или влияе ми Алгола, или не знам коя звезда му влияела. Аз виждам, че едвам до Юпитер е стигнал, а той ми разправя за тези звезди.
В.К. В какъв смисъл е стигнал до Юпитер? Н.Д. Защото, голяма част от хората нямат организиран мозък за да им влияе. Влияят им планетите Меркурий, Венера, Марс и дотам, и Луната. А за да могат да влияят далечните планети - Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон трябва добре организиран мозък, а това са малък процент хора. Не са стигнали до Юпитер, а ми разправя, че идва от Сириус.
В.К. Значи вашият труд е завършен? Н.Д. Да, курс по астрология, завърших го. Обаче, както един професор по медицина не може да се удари по гърдите да каже, аз вбичко знам и всичко мога. Продължавам и сега да уча. И те господата професори, и те продължават да учат. В.К. Допълнителни разширения ще има ли към твойта астрология? Н.Д. Може би след години ще издам второ издание, където ще внеса известни допълнения, по добитото от опита, който имам, от момента в който съм я написал до да речем, след няколко години, ако съм жив и здрав. В.К. Аз искам да ми дадеш едно копие, макар, че не съм астролог, просто така да видим композицията на книгата. Как, какво, що, за да може да питам за някои неща, да можеш да я допълниш. Н.Д. С удоволствие. Аз казах, че съм я довършил, обаче половината от астрологията е във Варна. И когато се върна от Варна, ако живот и здраве някакви изненади няма, към ноември месец ще ти дам един екземпляр.
В.К. Аз си спомням на времето колко мъка и неволи докато те накарам да я напишеш. Н.Д. А, да ти изигра голяма роля, вярно е, както за историята, тъй за всичко, което съм написал. Това е подтик от голямо значение. В.К. Това го казвам, не за друго, не за хвалба и друго. Аз не съм астролог, да те питам за някои неща, да те подтикваме, за да я направиш по-пълна и по-всеобхватна, защото някой път човек казва, а бе то може да мине и така, по-леко. Да дадеш, да я направиш по-пълна. Н.Д. Аз казвам, и чувствам, че ще се наложи да издам второ издание, защото от момента когато я написах, то беше преди няколко години почнах да я пиша, до след 5-6 или 7-8 години продължам да уча, известни опитности добивам, може би ще се наложи да издам второ издание, където ще внеса известни допълнения.
В.К. Ти беше написал и друга книга, за физиогномията?. Н.Д. Да, физиогномията и хиромантията. В.К. Какъв подтик, откъде дойде подтика да ги напишеш тези? Н.Д. Подтикът да напиша тези неща дойде оттам. Когато да кажем една планета, да речем Юпитер действува на даден човек, ние трябва да видим на какво поле е този човек в своето интелектуално развитие. Защото, да речем, ако дойде един примитивен човек с един аспект между Меркурий и Юпитер, този човек при лош аспект ще обича да краде, да присвоява материални ценности. Събужда се един интерес за материален придобие. Ако дойде при същия аспект, един интелигентен човек, този човек ще прояви изключителна активност при придобие на знания. Затуй първо, онези които искат да изучават астрология ще трябва да изучат хиромантия и физиогномия, за да преценят горе-долу човека на какво ниво е. Като дойде при мене някой човек да му правя хороскоп, той без да се усети аз го прегледам и му гледам ръцете, държа ги или се ръкувам, и оттам вадя преценка на какво ниво е тоз човек, за да мога да тълкувам аспектите и влиянието на планетите, Слънцето и Луната върху него. Задачата на Слънцето според мойта астрология е: той организира и облагородява човешкия мозък. И в случая не влияе Слънцето в хороскопите, които ги правим, а влияе планетата Вулкан, която се намира между Меркурий и Слънцето. И аз съм изчислил на какво разстояние тази планета се намира от Слънцето. Това е на 14 милиона 960 хиляди километра, като използвам за тези изчисления закона за Тициос-Боде, като давам едно разширение. Това разширение не може да ми го оспори никой астроном, защото се позовавам на математиката, а математиката я обичам затуй, защото на нея възражения не могат да се направят. И че обикаля за 35 дена, като използвам третия закон на Йоханес Кеплер, който е дал за небесната механика. И казвам, тази планета действува, а Слънцето облагородява и организира човешкия мозък. И по него, пак по мои изчисления, тази планета се отклонява от Слънцето само на 4-5 градуса, което нещо ние приемаме за съвпад, то там където е Слънцето приемам, че е Вулкан. И затуй влиянието на Вулкан го приемам от положението на Слънцето по небесната сфера. Действието на планетата Вулкан дава тези качества, които западните астролози ги приписват на Слънцето.
В.К. Тази планета Вулкан къде се намира? Н.Д. Намира се между Меркурий и Слънцето. Тя обикаля Меркурий за 60 милиона километра, а Слънцето обикаля за 14 милиона 960 хиляди километра. Учените досега не са я открили, защото смятат, че на такова малко разстояние тя ще изгори. Не може да изгори, защото кометата Хано обикаля около Слънцето на много близко разстояние, а в 1842-3 година мина една комета, която мина само на 580 хиляди километра от Слънцето, и изгоря ли господа астрономи? - Не! Мина - замина. Следователно, няма защо да приемаме една планета по-близо от Меркурий до Слънцето ще изгори, откъде-накъде. После изгаряне може да има само тогаз, когато има кислород. Там няма кислород и не може да изгори.
В.К. Значи, оттам дойде връзката между астрологията, хиромантия и френологията? Н.Д. Първо, човек трябва да е познат с това, та като дойде някой да му правиш хороскоп, звездна карта, ще погледнеш ръцете му, лицето му, горе-долу ще имаш представа какво представлява този човек. Ако го няма, защото идват някои, молят се за някой близък, не е тука и т.н. Аз ги питам, с какво се занимава, какво работи или родителите му, ако е дете, какви са, що са. Всеки човек би извадил едно заключение горе-долу, ако на един човек родителите са интелигентни няма да родят един простак или нещо друго, един неоформен в интелектуално отношение човек.
В.К. А колко страници е? Н.Д. Френологията е около 60-70 страници, а хиромантията около 100 страници и астрологията е около 220 страници на пишуща машина, на големи листове. В.К. Аз знам, че Георги Радев е работил по отношение, има една книга „Лица и души", за френология, други са работили по хиромантията. Вие прегледалили сте ги тези неща? Н.Д. Да, хубав труд е. Не мога да кажа. В.К. Там в тази книга за астрологията, вие сте документирали всичко, всички постижения на астрономията, закони? Н.Д. Да, аз се позовавам на законите на астрономията, откритите закони от гениални учени като Християн Доплер, Рош - гениален физик, астроном, французин, Олер - един професор по математика от Петербург от миналия век.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...