Jump to content

01_03 “ОТЕЦ МИ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ МЕНЕ…” БОГ И ХРИСТОС


Recommended Posts

“ОТЕЦ МИ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ МЕНЕ…” БОГ И ХРИСТОС

 

Като се говори за Бога, ще знаете, че Той е най-високото място, на което никое същество не е стъпило. Някои философи наричат Бога абсолютно, безгранично, безконечно, несъизмеримо Начало. Христос казва: “Отивам при Отца Си.” Въпреки това и Той не е стигнал до най-високия връх… Никой смъртен досега не е дал обяснение за абсолютното, безграничното, безконечното Начало. Безконечното подразбира непреривно движение без начало и без край… Абсолютното Начало се отличава с пълна свобода и независимост – никой не Го движи, никой не Го управлява. Идеите на Абсолютното се идентифицират с идеите на вечността. Затова казваме, че Бог е без начало и без край.(16, с. 130)

 

Казано е в Писанието: “Това е живот вечен, да позная Тебе, Единаго Истиннаго Бога и Христа, Когото си изпратил.” Това е живот вечен – да позная Любовта, Мъдростта, Истината и Христа – изявения Бог, Когото си изпратил. Отец не е изявен, но Синът е изявеният Бог. Понеже Синът се е изявил, затова има отношение към нас. Иначе Той би останал далеч от нас като някакво божество. Щом Христос има отношение към нас, и ние трябва да имаме отношение към Него. Някой изисква от Бога да мисли и да се грижи за него, а той сам с нищо не се задължава. Това не е право.(90, с. 107)

 

Христос е първото ограничение на Бога – Неговото проявление в битието. Този акт на Божията Любов се изявява като Дух на Христа. Христос не е във формата, понеже тя се мени. През всичките векове Христос е един и същ, но тъй като съзнанието на хората е различно, затова и техните схващания за Него са различни. Като говорим за Христа, най-правилно е да разбираме, че Той е първата проява на Бога в битието като Любов.(152, с. 65)

 

Слънчевата енергия има толкова мощни трептения, че ако тя дойде направо на Земята, човек не би могъл да я издържи. Затова между Слънцето и Земята има няколко трансформатора, през които минава слънчевата енергия. Така и Христос е трансформатор на енергиите, които идват от Бога към човека.(121, с. 111)

 

Христос казва: “Аз съм виделината на света.” Значи, като е дошъл на Земята, Христос е станал отражение на Божествената светлина. На същото основание казвам, че всеки човек на Земята, който ви обича, е проводник или отражение на Любовта на някое близко на вас същество от невидимия свят. В тази Любов няма никаква сянка, никаква тъмнина. Яви ли се най-малката сянка в любовта, това показва, че някое тъмно същество проявява своето неразположение към вас. Значи един и същ човек може в един случай да прояви любов към вас, а в друг случай – омраза или неразположение. В истинската Любов няма никаква тъмнина, никакво обезсърчаване, никакво обезверяване. Там животът тече непрекъснато. Искате ли да придобиете този живот в себе си, вие трябва да се калите, да издържате на мъчнотии, несгоди, страдания, злини, и т.н.(41, с. 328)

 

Като не могат да се справят с противоречията, хората казват, че животът е тежък. Не е тежък животът. Кой го е мерил, за да знае колко тежи? Никой не е слагал живота на теглилки, а при това всички се оплакват, че бил тежък. Кога е тежък животът на хората? Когато нещата не стават така, както са ги очаквали. Значи всеки човек мери живота със своя мярка и всички заедно казват, че животът е тежък. Като видял, че хората не могат да си помогнат сами, Господ решил да слезе сам на Земята, да се яви като Спасител на човечеството. Затова именно Той изпратил Духа Си, въплътен в Христос, Когото нарекъл Свой Син. “Този е Моят с тях завет – говори Господ. – Духът Ми, Който е в тебе, и Словата Ми, които сложих в устата ти, не ще оскудеят от устата ти, нито от устата на семето ти”(Ис. 59:21). Като четете този стих, вие трябва да вярвате, че е така.(145, с. 163)

 

Този Бог, за Когото ви говоря, не е без форма. Той е най-красивият. Ако вие бихте видели Бога в Неговото тяло, само тогава бихте си Го представили. Ако Христос казва, че е Бог, то е затова, защото Бог се изявил в човешка форма. Значи човешката форма играе известна роля в света. И действително, целият космос е съставен по образа на човека. Всички съвременни учени хора, които са дълбоко осведомени върху тайните на битието, твърдят същото. Целият космос се представя във формата на един човек. Следователно всяка една част от твоето малко тяло отговаря на съответната част от туй велико тяло. Известни звезди от Млечния път или от което и да е съзвездие, или пък известни системи могат да се разговарят с теб, където и да се намираш ти. Те имат станции в твоя мозък. Ако разбираш езика им, всеки ден ще можеш да чуеш по една новина, станала на Слънцето, на Юпитер или на коя и да е друга звезда. Казвате: “Можем ли да говорим на звездите?” Можете. Разумният може да говори, но глупавият как ще говори? За глупавия са затворени звънците на тия станции.(83, с. 106)

 

Като не разбират какво представя Божественият принцип, хората се запитват какво е свършил Христос на Земята. Да се задава такъв въпрос, това значи да се гледа на Христа като на историческа Личност, Която някога е живяла на Земята, донесла някакви идеи и заминала за онзи свят. Те не подозират, че от деня на възкресението Си до днес Христос нито за момент не е престанал да работи в света. И в бъдеще Той непрестанно ще работи. Божественият принцип е вечен огън. В началото си той е слаб, но запали ли се веднъж, постепенно се усилва и непрестанно гори, като става все по-мощен. Той движи съзнанията на всички културни хора и народи по целия свят. Той изправя пътя на всички, които са го изкривили. Но и те сами трябва да пожелаят това, да работят в това направление. Мнозина очакват спасението като свършен факт, но за да се спаси, човек трябва предварително да е работил и да работи. Пролетта ще дойде, но трябва да намери хора, готови за работа.(34, с. 96)

 

Докато е на Земята, човек трябва да се стреми към все по-висок идеал, към самоусъвършенстване. Процесът на самоусъвършенстване е вечен, той е без начало и без край. И Христос, като Син Божий, дойде на Земята да придобие нещо, да придаде нещо към Своето съвършенство. Ще кажете, че Той не е бил абсолютен Бог, затова е трябвало да се усъвършенства. Това са човешки приказки и разбирания. Вие трябва да разбирате думите, които Христос е казал: “Отец Ми е по-голям от Мене. Не дойдох да изпълня Своята воля, но волята на Отца, Който Ме е проводил.” Христос дойде да изпълни волята Божия, а с това заедно и да се самоусъвършенства. В изпълнение волята Божия седи усъвършенстването на човека. Следователно същото се отнася и до вас. Като не можете да изпълните тази свещена воля, вие често изпадате в малодушие, измъчвате се, страдате. Това, че имате малки или големи страдания, е в реда на нещата. Кой не е страдал в света? Покажете ми един Учител, един адепт, един велик човек, който да не е страдал! И боговете са страдали. Само Вечният, Абсолютният, Свещеният не е страдал и не страда. Всички същества след Него са подложени на страдания, мъчнотии и несполуки, докато достигнат съвършенство.(65, с. 202)

 

Та казва Христос: “Аз зная откъде ида.” Христос знаеше откъде иде и накъде отива, защото носеше Любовта. Той носеше тази Любов, която свързва всички хора на Земята. И днес Христос е едно звено, което свързва, примирява всички хора, обединява всички народи, привлича ги към Бога, за да ги направи разумни, да внесе в тях тази велика идея на живота… Христос казва: “Аз зная откъде съм дошъл и къде отивам, а вие не знаете откъде сте дошли и къде отивате.” … Сега аз желая всеки от вас да си зададе въпроса: “Аз зная ли откъде ида и накъде отивам?” Аз не ще ви разрешавам този въпрос – той е личен за всеки едного от вас. Задайте си този въпрос, разсъждавайте върху него ден, два, три и повече. Не се смущавайте, той е един от кардиналните въпроси. Христос си зададе същия въпрос и отиде в пустинята, където пости 40 дни. Там Той учеше над този въпрос. И при това когато беше разпънат на кръста, пак учеше. Някои казват, че Христос е знаел всичко. Само Бог знае всичко. Само Бог не може да се разпъва. Но всички Негови служители има какво да учат. И Христос, като дойде на Земята, имаше какво да учи, и Той учеше нещо. Онзи, Който е вътре в Него, Той никога не се учи, но Онзи, чрез Когото се изявява, всякога се учи. Вие трябва да знаете, че всички се учим. Това е красивото в живота, че ние всякога ще се учим да познаваме Бога в Неговата безгранична Любов, да познаваме Бога в Неговата безгранична Мъдрост, да познаваме Бога в Неговата Истина и свобода.(59, с. 161-163)

 

Когато Христос дойде на Земята, не дойде само да спасява хората. Това беше задачата, която Той имаше да разреши, но Той дойде, за да научи нещо. Като Син Той имаше нещо, което не знаеше – трябваше да го научи. Ап. Павел казва: “Макар че беше Син, и Той научи нещо.” Христос, като дойде на Земята, научи се как да обича, не само любовни писма да пише. Защото Христос, като беше на Небето, пишеше любовни писма; но като дойде на Земята, онези, на които пишеше любовни писма, хванаха Го, разпънаха Го. Той каза: “Господи, прости им – онези, които обичах, не Ме разбраха.” Няма по-голямо страдание от това, да те разпънат онези, които обичаш. Да те измъчват твоите неприятели, разбирам – това има резон; но да те разпънат твоите приятели, които ти обичаш и за които се жертваш – това именно е страданието. Изобщо целият сегашен свят страда от същото положение. Тогава има едно разрешение: всички хора трябва да имат една обща мярка, с която да мерят. Те трябва да обичат Едного в света. Ти трябва да обичаш Този, от Когото си излязъл. Водата трябва да обича морето, от което е излязла, и да се върне; и като се върне тя, там се очиства от всички нечистотии. Като се съберат едно-две морета, усилва се тяхната деятелност. Следователно, дето се събере целият наш живот, там е и нашият стремеж.(50, с. 106)

 

Каквото потърсите, ще го намерите в градината на душата. Съвременните хора имат съвсем изопачено понятие за душата. Христос казва: “Скръбна е душата Ми до смърт.” Защо е била скръбна душата на Христа? – Понеже Той се видял обиколен от затворени душИ. Където и да хлопал, нищо не получавал – всички складове били затворени: никой не могъл сладка дума да Му каже, светла мисъл да Му изпрати. Гладен и жаден бил Христос. Тъй щото, когато човек скърби, ние разбираме, че низшата душа в него скърби. Тя скърби, че работите не стават, както е очаквала. Тя скърби, понеже не разбира великите Божии пътища. За да разбере тия пътища, за да се просвети, в помощ на човека иде висшата му душа, т.е. Божественото начало в него, и тогава скръбта му се превръща в радост. Работите на човека никога не се нареждат, както той мисли.(70, с. 17)

 

Хората могат да се разделят главно на две категории: обикновени хора и ученици. Докато човек плаче, роптае, скърби при страданията, той минава за обикновен човек. Щом започне да пее, да се моли и да благодари на Бога за страданията, които го сполетяват, той влиза вече в Школата като ученик. Никое страдание няма да избегне от ученика. Той ще мине и през съмнения, и през изкушения, но винаги ще бъде буден, ще държи връзка с Бога и ще се учи от всичко, което животът му носи. Колкото по-високо се издига човек, толкова по-големи бури ще преживее. Ап. Павел, който добре разбираше тези закони, трябваше да получи три пъти по 39 тояги от евреите, за да го провери на опит. След като го биха, той започна повече да пише и казваше: “Братя, с много скърби ще влезем в Царството Божие.” И Христос е казал: “Прескръбна е душата Ми до смърт.” Това са думи, изказани от човека в Христа. Обаче след това дойде нова светлина в съзнанието на Христа и Той каза: “Господи, да бъде Твоята воля! В Твоите ръце предавам духа Си.” Тук се забелязват два важни психологически момента: първият момент е, когато Христос беше отишъл да се помоли в Гетсиманската градина и се обърна към Бога с думите: “Отче Мой, ако е възможно, нека Ме замине тази чаша! Не обаче както искам Аз, но както искаш Ти!” Вторият момент е момент на просветление, на вътрешно примирение, когато повторно отиде да се помоли в Гетсиманската градина и казваше: “Отче Мой, ако не е възможно тази чаша да замине от Мене, без да я пия, нека бъде Твоята воля! В Твоите ръце предавам духа Си.” Какво означават думите: “В Твоите ръце предавам духа Си”? Това значи: както и да изглеждат нещата отвън, аз приемам напълно Твоята Любов и зная, че всичко, което вършиш, е добро. Питам: като положи духа Си в Божиите ръце, Христос изгуби ли нещо или спечели? Той спечели много нещо!(82, с. 155)

 

Писанието казва: “Бог толкоз възлюби света, че даде Сина Своего единороднаго в жертва, за да не погине всеки, който вярва в Него.” Апостолът пък казва: “Не обръщайте внимание на този свят! Образът на този свят прехожда.” Тук имаме едно противоречие. Как е възможно Бог, Който толкоз възлюби света, да даде Сина Си жертва именно за такъв един свят, който прехожда? Какво значат думите “образът на този свят прехожда”? – Бог толкова възлюби този свят, че го изменя, обработва го. Божията Любов изменя образа на този свят. Някои тълкуват тия думи в смисъл, че този свят ще се развали. Не, няма да се развали, но ще се преобрази, ще се измени, ще се поправи този свят. Някои казват, че Бог ще накаже хората. Не, няма да ги накаже, но ще ги направи по-добри. Кой е онзи грънчар, който не наказва своята пръст, от която ще направи един предмет? Кой е онзи скулптор, който не наказва своята статуя?(83, с. 299)

 

Казва се за Бога, че е троеличен, т.е. проявява се като Баща, като Майка и като Син. Като Баща Бог е едно нещо, като Майка – друго, и като Син – трето. Христос казва: “Аз и Отец Ми едно сме.” Това значи, че Бащата и Синът са едно. Същевременно Христос казва: “Отец Ми е по-голям от Мене.” Хората изобщо говорят за Бога, като приписват всичко на Него. Това значи, че те не Го познават. Понятието “Бог” не трябва да се изопачава. Човек няма право да карикатури Божия образ. Има нещо, които Бог е направил, но всички неща не са Негово дело. Например, сенките не са Божие дело. В Божествения свят абсолютно никакви сенки не съществуват. Той е свят на вечна светлина. – “Може ли светлина без сенки?” – В Божествения свят по-слабата светлина минава за сянка на по-силната. На физическия свят тъмнината е сянка на светлината, а в Божествения свят слабата светлина е сянка на силната светлина.(22, с. 63)

 

Христос е една велика енигма. Той е изявлението на Отца и само в небето ще познаем кой е Христос, а сега още Го не познаваме. Той сега за нас е една историческа личност, Третото лице на Света Троица и изобщо мъгляво, мрачкаво Го схващаме, а когато стане кост от костта ни и плът от плътта ни, тогава и ние ще се въплътим в Него и ще ни стане ясен. Когато нас ни роди нашата Божествена майка – Духът, към който се стремим – тогава смъртта ще бъде погълната.(143, с. 43)

 

Отец и Син – това са числата едно и три. Като извадите единицата от тройката, получавате числото две – Божията Любов – майката на нещата. Това наричат в християнството Дух Свети, т.е. вътрешната сила в човека, която пречиства ума и сърцето му. Едно се иска от всички хора – да се свържат с Христа. Свържете ли се веднъж с Него, Той ще бъде с вас до скончанието на века, на вашите радости и скърби, в живота и в смъртта. Той е врата, която води човека от преходното към непреходното, от видимото към невидимото, от омразата към Любовта. Христос е живият хляб, носител на живота. Христос е Учителят, Който ни учи на Божествените закони. Като разбере правилно Христовото учение, човек се чувства силен да изпълни задълженията си към Първата Причина, към своя ближен и към себе си.(30, с. 40)

 

Христос говорил на хората преди 2000 години. Де е Христос сега? Той се обръща към Господа с думите: “Отче, тези овце са Твои. Ти Ми ги даде и Аз гледам нито една от тях да не погине.” Това значи: “Животът, който Ти Ми даде, е Твой. Аз гледам да не го изгубя.” Някои казват, че Христос оставил овцете, дадени Му от Бога, други да ги пасат, а Той отишъл на небето. Вярно ли е това? Христос има особено мнение за пастири, които оставят овцете си на други. Той казва на учениците Си: “Идете и проповядвайте Словото и Аз ще бъда с вас до скончанието на века!” На друго място е казано: “В последните дни всички ще оживеете и ще чуете гласа Му.”(99, с. 36)

 

И сега ние се спираме върху думите, които Христос е изказал преди 2000 години. Ако ги разберем така, както Христос ги е разбирал преди 2000 години, значи че сме останали много назад, понеже сам Христос от 2000 години насам е направил голям прогрес. Христос преди 2000 години не е бил такъв, какъвто е днес. Днес Той е съвсем друг. Всичко в света прогресира. Едничкото неизменяемо Същество, Което никога не се мени – това е само Бог. Той не се мени по единствената причина, че е вечен, безграничен, съвършен в Себе Си, а всичко друго, което се съдържа в битието на Бога, търпи изменение, постоянно се променя.(60, с. 47)

 

Христос казва: “Аз Го познавам и думата Му държа.” Страданията, които Христос понесе, в едно отношение показват Неговата голяма Любов към тази реалност, която Той познаваше и заради която понесе всичко. Да понесе всичко, това е второстепенно за Този Човек. Той дойде да опита Своята Любов, да види дали Неговата Любов може да устои така, както Божията Любов устоява. Ако ние в мъчнотиите и страданията не можем да издържим, де е тогава човекът? Ако най-малките страдания и трудности не можеш да издържиш и огънеш характера си, де е твоята Любов?(60, с. 279)

 

Народите, които са живели в омраза и войни, не са вървели по Христовия път. В това отношение трябва да бъдем абсолютни и да не се самоизмамваме. Тези народи може да се наричат християнски, но са служили на друг бог, който ги е учил да вършат престъпления, а не на Оня Бог, Когото Христос нарича “Моя Отец”. Христовото учение е още в зародиш в съзнанието на хората. То още не е приложено. Бог, за Когото ни говори Христос, е Любов. Той никога не е променил Своето отношение към човека. Той винаги се е притичвал на помощ към ония, които са Го призовавали с всичката си душа, сърце и ум. Той ще им изпрати Утешител. Утешител – ние разбираме светещия човек. Когато ви посети такъв човек, всичко става ясно и разбрано. Противоречията изчезват и вие заживявате в хармонията на всемира.(152, с. 150)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...