Jump to content

01_07 ХРИСТОС И ЕВРЕИТЕ


Recommended Posts

ХРИСТОС И ЕВРЕИТЕ

 

Рядко ще срещнете човек, който за голямото добро, което сте му направили, да ви отговори със зло. Историята познава само един подобен случай. Това е случаят с Христа. Христос, Който създаде еврейския народ, Който го освободи от робството, беше разпнат на кръста от тях. При това Христос нищо не им дължеше.(34, с. 61)

 

От всички спорове, които ставаха между евреите и Иисуса, се вижда, че те не Го познаваха. Едни мислеха, че Той е обикновен човек, други мислеха, че е пророк, а трети казваха, че Той е Христос, Син Божий. Въпреки това и трите категории хора отлагали, не приложили Христовото учение навреме. И до днес още казват, че не му е дошло времето.(45, с. 44)

 

Второто нещо, което казват за Христовото учение, е, че то не би могло да се приложи, защото Господ е говорил само на еврейския народ. Господ е говорил и на други народи и това аз мога да го докажа. Ако евреите бяха действително избран народ, защо не приеха Христа? Ако някоя мома избере момък, който й е прилика, но не го вземе, коя е причината за това? Или момъкът е серсемин, или момата е такава. По същия начин или Христос не беше Христос, та евреите не Го приеха, или учението на Христа не беше Христовото учение, или пък евреите не бяха избраният народ. И Христос им рече: “Не казвайте, че сте само вие чада Авраамови, защото, казвам ви, че от тия камъни мога да издигна народ.” Следователно избран народ е само този, на който умът е пълен с Божията Мъдрост, сърцето е изпълнено с Божията Любов, а душата – с Божията Истина. Такъв народ е велик, избран народ.(3, с. 116)

 

Всички хора са дошли на Земята да служат на Бога и да се учат. Въпреки това те си играят с кончета и кукли и ако господарят им ги бие, те викат, оплакват се, че са нещастни. Ще кажете, че и Христа биха. Да, биха и Христа и Го разпнаха, защото си позволи да счупи куклите и кончетата на някои видни евреи. Те Го запитаха: “Как смееш да чупиш куклите и кончетата ни?” Той им каза: “Вие сте дошли на Земята да служите на Бога в Дух и Истина, а не да си играете с кукли.” – “Как смееш да нарушаваш стария ред на живота ни? Как смееш да въставаш против Мойсея? Кой Те е пратил на Земята? Не знаеш ли, че нашите кукли са свещени?” Като ме слушат да говоря, някои казват: “Днес Учителят разви такава теория, че колкото свещени идеи да имахме, всички те изчезнаха.” Това са свещените теории на куклите. Ако Учителят ви може да разруши една Божествена идея, сама по себе си тя не е Божествена! През колкото по-големи изпитания минава една Божествена идея, толкова повече тя расте и се укрепва. Божественото никога не умира!(99, с. 227)

 

Какво означава стихът: “Не знаете ли, че сте богове?”(ср. Пс. 82:6 – бел.ред.) В какъв смисъл са употребени тези думи? – … Когато човек помисли, че е Бог, започва да желае хората да му се кланят. Като каза, че е Син Божий, евреите разбраха Христа, че иска да Му се кланят. Затова Христос каза следното: “Аз дойдох не да Ми послужите, а Аз да ви послужа и да ви дам живот вечен.” – “Псалмопевецът казва: “Вие сте богове, но като хора ще умрете.” – Старият Завет е израз на стара култура, Новият – на нова култура. Сега в света иде нова светлина, която иска да примири нещата. Това примирение няма да стане скоро, изисква се дълго време, докато стане преврат в умовете на хората, да разберат великите Божии замисли.(8, с. 35)

 

Вие знаете много неща, но безсмъртие не сте придобили. Вие се молите, но молитвата ви някога се чува, някога не се чува, докато се погледнете един ден в огледалото и видите, че сте остарели. Дойде след това смъртта, вземе от вас всичко, каквото имате, и си заминава. Вие оставате само с едно голо съзнание и съжалявате, че не сте разрешили най-важния въпрос – въпроса за безсмъртието. Този въпрос трябва да се разреши, още докато сте на Земята. Казвате: “Като дойде Христос, тогава ще го разрешим.” Христос е дошъл вече и пита: “Какво мислите още?” Казвам: вие трябва да разрешите въпроса, както Христос го е разрешил – нищо повече! Разрешението на този въпрос е в Евангелието. Христос каза на евреите: “Разрушете този храм и Аз в три дена ще го въздигна!” Те се хванаха за думите на Христа и казаха: “Соломон съгради този храм в толкова много години, а ти ще го съградиш в три дена. За какъв се мислиш?” Евреите съзнателно изопачиха думите на Христа. Христос им говореше за тялото Си като за храм Божий. Най-после те обвиниха Христа, че се наричал Син Божий, и Го осъдиха да бъде разпнат.(60, с. 82)

 

Евреите се помъчиха да се освободят от Христа, но освободиха ли се? Цялата бяла раса прие Христа, а евреите търсят закрила именно от нея. Значи и до днес те са в зависимост от нея, т.е. от Христос. Днес те търсят благоволението на Онзи, Когото разпнаха. Франция, Англия, Италия, Русия са все християнски държави, които Христос управлява. Това се потвърждава от стиха, в който Христос казва: “Даде ми се всяка власт на небето и на земята.” От 2000 години насам Христос царува и на Небето, и на Земята. Това, че много народи очакват Христос за втори път да дойде на Земята, показва, че старият ред и порядък в света ще се замести с нов. Светът ще се преустрои по разумен начин. Всички напреднали хора от бялата раса ще станат носители на новата култура, ще вземат участие в създаването й. Пръв Христос ще вземе участие във въвеждане на нов ред и порядък в света.(34, с. 207)

 

Бог даде на еврейския народ много обещания, но въпреки това той пропадна. Защо пропадна този народ? Защо разпна Христа? Вие ще почнете да философствате, че така било писано в Книгата на пророците. Преди всичко в Книгата на пророците е писано Христос да бъде разпнат от Римската империя. Обаче евреите, за които Христос дойде, те Го разпнаха. Езичниците пък отидоха да проповядват Неговото слово, те станаха апостоли и защитаваха Христа. Когато Пилат трябваше да се произнесе за присъдата на Христа, той изми ръцете си и каза: “Ние, езичниците, не намираме никаква вина в този праведник, вследствие на което се отказваме да носим отговорността за Неговата смърт. Вие сами носете тази отговорност.” Значи Римската империя застана на страната на Христа, а еврейският народ каза: “Ние имаме закон, според който този човек трябва да се разпне.” Обаче Мойсей беше предсказал на евреите, че Бог ще издигне пророк между тях, Когото те трябва да слушат и да Му се подчиняват. Който не Го слуша, ще бъде заличен от лицето на Земята. Евреите не послушаха Мойсея и разпнаха Христа. Мнозина от вас ще кажат, че така е било писано в Книгата на пророците. Така се оправдаваха евреите, така можете и вие да се оправдавате, да кажете, че е писано вашият Христос да бъде разпнат. От кого? – от самите вас. Казвам: за вас е писано във вашия закон да станете ученици на Христа. Той да ви покаже пътя към Бога. Затова именно Христос казва: “Аз съм Пътят, Истината и животът. Аз съм Пътят към Бога. Аз съм Пътят към Истината. Аз съм Пътят към живота.” Това значи: всички трябва да минете през Христа, да ви покаже пътя към Бога. И като отидете при Бога, пак ще се върнете при Христа.(138, с. 201)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...