Jump to content

01_08 ХРИСТОС И КАМШИКЪТ


Recommended Posts

ХРИСТОС И КАМШИКЪТ

 

Като се разгневи, човек отпада, губи енергията си. Някой се оправдава, че наследил гнева от майка си или от баща си. Същевременно казва, че е роден от Бога и следва пътя на Христа. Това е невъзможно! Не можеш да се родиш от Бога и да се гневиш. Христос си послужи само веднъж с камшик – да изгони търговците от храма, и повече не повтори. Като влезе в храма и вдигна камшика, Той рече: “Ревността към тоя дом Ме изяде.” С вдигането на камшика Христос искаше да каже, че човек трябва да изхвърли своите лоши мисли, чувства и желания навън. Така трябва да се разбира постъпката на Христа. Ако мислите, че Христос имал намерение да изгони лошите хора от Църквата, светът никога няма да се оправи. С камшик светът не се оправя. Лошите хора в Църквата представят ония същества в човека, които търгуват с Божественото. Който иска да служи на Бога, сам трябва да се заеме да очисти своя храм. И тогава, като влезе Христос в неговия храм, няма да вдига камшика Си, да гони търговците.(94, с. 26)

 

В прочетената глава (Марк 11.) се споменава, че Христос влязъл в храма и изхвърлил всички. Ще вземе един проповедник този стих и ще държи цяла проповед, че Христос изпъдил от храма тези и тези. Като гиизпъди от храма, оправи ли се светът, оправи ли се еврейският народ? Не. Значи не трябва да се разбира това по буквата на нещата. Значи влизането на Христос в храма вие трябва да го преведете: вие, като влезете в себе си, ще вземете един камшик във вашия храм и всички ваши търговци, които имате в храма, ще ги изпъдите. Ще влезете в себе си и ще турите ред и порядък в своите мисли, в своите чувства, в своята воля. Това значи да изпъдиш тези търговци от храма. Отвън не можеш да направиш това, а отвътре ще го направиш. Хубаво е човек да не вижда погрешките на хората!(92, с. 136)

 

Всички вземат и цитират онзи стих – казват, че Христос (като влезе в храма) направи камшик и изпъди всички; влезе вътре, вдигна скандал, претури масите с парите, изпъди ги навън. Вие какво разбирате? Вземете един камшик и вашите лоши мисли, желания и постъпки – изпъдете ги навън всичките. Храм е вътре във вас! Вие влезте в себе си и изпъдете всички лоши мисли и желания – това се подразбира.(103, с. 53)

 

Най-малкият гняв пропъжда Любовта. И Христос веднъж се разгневи – като влезе в храма, взе един бич. Оправи ли се светът, като би евреите? Не. Казвате: “Трябва да има един бич, да се изпъждат.” Едно прасе, колкото и пъти да го изпъдиш из градината, щом намери вратата отворена, ще влезе вътре. Една муха, колкото и да я пъдиш, пак каца на лицето. Ти я изпъдиш, тя пак кацне на носа, казва: “Пет пари не давам!” Хвръкне и пак дойде, и кацне на носа, казва: “Какво искаш да кажеш? Аз съм толкова умна, колкото и ти.”(103, с. 108)

 

Само Любовта прави човека силен. Когато се обърнаха към Христос с думите “Учителю благи”, Той каза: “Никой не е благ освен един Бог.” Значи и Христос, велик Учител, не прие да Го наричат благ. Когато влезе в Йерусалимския храм, Той взе камшик и изгони всички търговци навън. Питам: Любовта съгласна ли е с камшика? Любовта не работи с камшик. Вземете ли камшик в ръка, Любовта излиза навън. Някой казва, че от любов набил някого, да го поучи в нещо. Не, това е залъгване. Където играе тоягата, там действа правдата, не Любовта. Законът на правдата казва: “На пътя на силния не стой! Стоиш ли на пътя на силния, той ще те прегази.” Законът на Любовта се проявява по друг начин. Когато слабият стои на пътя на силния, на пътя на Любовта, тя заобикаля, да не го прегази. Някой одумва приятеля си и казва: “Аз правя това от любов към него, да се изправи.” Не, по този начин Любовта не постъпва. Тя не вижда злото. Грях за нея не съществува. Когато хората виждат грешките на другите, когато ги съдят, това става по закона на правдата.(108, с. 79)

 

Ще кажете, че светията е кротък, тих човек. По-голям светия от Христос познавате ли? Въпреки това, като влезе в храма и видя търговците, Христос вдигна камшик и събори всичко на земята – и стока, и пари. Ще кажете, че Христос не е постъпил добре. Как трябваше да постъпи? Той вдигна камшика Си да пробуди съзнанието на тези хора. Те бяха дълбоко заспали и трябваше да дойде голяма сила отвън, за да ги събуди. Тази сила се изля чрез Христос. Като влезе в един дом, Христос ще разтърси всички: майка, баща, деца – всички ще легнат болни. – “Защо боледуват?” – За да се пробуди съзнанието им.(145, с. 139)

 

И тъй, говори ли се за кротък човек, ние имаме предвид Христа, Който казва: “Елате при Мене, защото съм кротък и смирен по сърце.” Христос беше кротък наистина, но като влезе в храма и видя как търгуваха там, Той взе един камшик и прогони всички търговци навън. Как мислите, ако Христос дойде днес на Земята, няма ли да постъпи по същия начин, ако намери подобни неща? Нима и природата не постъпва по същия начин? Често ние виждаме, че небето става облачно, мрачно и след известно време се явява буря, цялото небе трещи, гърми, святка се – страх навява на човека. Не е ли хубаво това? Как би се пречистил въздухът, ако не стават тези естествени проветрявания? Ето защо, като срещнете някой нервен, раздразнителен човек, не се смущавайте, но го изучавайте да видите, че Бог е вложил нещо хубаво в неговите прояви. Проучите ли характера на този човек, видите ли неговите добри страни, вие никога няма да приложите върху него камшика. Нервният, раздразнителен човек е извор, който силно блика. Не подпушвайте този извор, но използвайте водата му да кара воденици или да полива градини. Той е деятелен човек, който може да извърши много полезна работа. Радвайте се на деятелните хора!(138, с. 157)

 

Ще кажете, че и Христос не е постъпил добре, като си е послужил с камшик. Чрез камшика Христос изрази гнева на Бога. Следователно, ако имаш ума и Любовта на Христа, и ти можеш да постъпваш като Него.(132, с. 80)

 

Ако мислите за пороците, които има един човек, трябва да знаете, че те съществуват у всички хора. Тия лоши мисли, желания, стремежи минават през всеки човек. Даже най-кроткия човек можем да възбудим, да се разгневи. Имаме един велик характер като Христа, но при един момент Го виждаме, че взима камшика и изпъжда всички из храма навън. Това е една енергия, която се изразява по такъв начин именно. Питам: от чисто окултно гледище Христос не можеше ли да внуши на тия хора да излязат вън и без този камшик? – Можеше. Защо тогава Христос употреби този камшик? Какво казва Писанието? Христос удари ли някого с този камшик или само тъй го вдигна? Някои считат, че Христос е направил това от слабост. Не, Христос постъпи така не от слабост, но това е един метод. По този начин Христос им каза: “Ако вие не изпълните волята Божия, от единия край до другия все ще ви бият.” И около кого от вас не се е увивал този камшик, и то по всички правила? Във всяка къща все има по един такъв камшик. Камшикът е символ. И когато този камшик се увие около вас, плач и рев ще има, но който не разбира закона, ще каже: “Как, Христос да вдигне камшика и да го приложи?” Христос казва: “Ако вие правите храма Божий тържище, ще има плач, а не мир в дома ви.” Какво значи това, че около вас се увива камшикът? – Камшикът, това са страданията, с които се означава, че вие не изпълнявате волята Божия. Камшикът е символ само на дълбоки сърдечни и умствени страдания, които човек преживява. Всеки трябва да разбере Божия закон и да го изпълни. Божият Дух от хиляди години е работил върху нас и ни е дал един организъм с крака, ръце, мозък, сърце и т.н. Ако ние при сегашния живот не можем да контролираме нашия организъм с неговите сили – този мозък, това сърце, тия нерви, артерии и всички клетчици в него, какво очакваме тогава?(115, с. 74)

 

Христос казва: “Не дойдох да донеса мир, но огън.” Защо донесе огън? Защото не Го разбраха. Днес всички хора горят. Защо? За да станат богати, добри, разумни, истинолюбиви и чисти. Когато минат през огъня, хората ще придобият тия добродетели. Щом е така, не съжалявайте. Желая ви да станете богати, добри и разумни, за да влезете в Царството Божие, да живеете заедно с Господа.(134, с. 188)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...