Jump to content

01_14 ХРИСТОС И ВЪЗКРЕСЕНИЕТО


Recommended Posts

ХРИСТОС И ВЪЗКРЕСЕНИЕТО

 

Христос показа пътя, по който ще мине всеки човек. Той се обърна към Бога с молба да се отмени горчивата чаша, но не получи никакъв отговор. След това се примири и каза: “Господи, в Твоите ръце предавам Духа Си.” Щом се предаде на Бога, дойде възкресението. Христос се отдаде с пълна вяра, че Бог няма да Го изостави. За онзи, който люби Бога и уповава на Него, всичко ще се превърне на добро.(90, с. 150)

 

Защо бързат хората? – За да не изпуснат условията. Това е криво разбиране. Каквито и да са условията, Божественият план ще се реализира. Бог може да разруши света, но пак ще го създаде, по-красив и величествен. Той може да отнеме живота на човека, но отново ще го върне към живота, ще го възкреси и ще го направи по-силен, отколкото е бил по-рано. Всъщност Бог не руши, но видоизменя нещата, дава им нов подтик, нова енергия. При каквито условия и да се намирате, Бог ще изпълни Своите обещания. В Божиите обещания няма обратна реакция. Ако не мислите така, и вие ще се намерите в положението на Христовите ученици след разпъването на Христа. Те се разбягаха и си казаха: “Ние мислехме, че Христос ще стане цар, а Той е вече разпнат – всичко се свърши с Него.” Обаче Бог работи навсякъде – и в гроба, и в сърцата на хората. На третия ден Христос възкръсна от гроба, но Той възкръсна и в сърцата на учениците Си, които отново Го видяха и се изпълниха със сила. Те придобиха ново съзнание, нов дух. Те разбраха Истината и тръгнаха в нов път. Сега и на вас казвам: следвайте пътя, който Христос ви е показал, и не се обезсърчавайте! Христос предупреди учениците Си, че ще отиде при Отца Си да им приготви жилища, но те забравиха какво им беше говорил. След възкресението те си спомниха думите Му и се успокоиха. Тъй щото не се страхувайте какво ще стане с вас.(135, с. 202)

 

Мене са ме питали: “Как да се запознаем с Христос? Как да Го видим?” По-лесна работа от тази няма! На кои се явява Христос след възкресението? На онези, които Го обичаха. На онези, които Го разпънаха, не им се яви. Аз ви казвам: ако обичате Христос, Той ще ви се яви; ще дойде вечер (като седите в стаята си), ще каже: “Имате ли малко хляб?” Ако не Го обичате – ни глас, ни услишание. Сега, чудно е, че онези, които не Го обичат, искат да Го видят.(103, с. 54)

 

“Казва им Иисус”(Мат. 28:10). Думата “Иисус” е символична. Тя съдържа три велики основни принципа. Единият принцип означава сила, която твори, преобразява живота и му дава нова насока. Иисус е човек, който не се занимава с обикновени работи. Той има предвид великите Божествени истини, които поставят всичко в ред и порядък. Вторият принцип е живата енергия, която туря всичко в изправност. Тя не набожда нещата на игли, както правят ония, които изучават буболечките и пеперудите. Тя не умъртвява, но дава живот на всички същества. Тя е сила, която запазва всичко, или, както я наричат още – закон на Любовта. Третият принцип е законът на равновесието, който урежда всички спорове и недоразумения между хората… “Каза им Иисус.” Иисус е човекът, който съдържа в себе си трите принципа. – Какво им каза? – “Идете, съобщете на братята Ми да идат в Галилея и там ще Ме видят”… Галилея е мястото на ума, дето нещата се разбират правилно… Христос казва: “Идете в Галилея, там ще Ме видите.” Какво представя Галилея? – Мястото на Любовта. Там ще я видите. Значи Любовта може да се види, да се реализира. Когато видите Любовта, т.е. когато видите Христа, ще носите други имена. Иде времето на възкресението! Преди 2000 години възкръсна Христос, а сега ще възкръснат Неговите ученици… Иде възкресението на Любовта! Сега няма да казвате “Христос възкресе”, но ще кажете: “Да възкръсне Любовта!”(91, с. 151-162)

 

Казвате: “Не може ли да не умираме?” – Може, не остарявайте – това е логическото заключение. Остаряваш ли, смъртта е неизбежна, т.е. ще минеш от една състояние на ограничения живот в живота на свободата. Христос трябваше да умре, защото много беше остарял. Онези, които Го описват, когато Той е бил на 30 години, е друго, но на кръста е изглеждал на 90 години. Че как няма да остарееш – да носиш греховете, скърбите, несгодите, престъпленията на хората, правени от хиляди години! Не е чул нито една сладка дума. Казват, всякога Го виждали много тъжен, никой не Го е виждал весел. Че как ще бъде весел? Кой от вас ще бъде весел да го натоварят с толкова страдания? Следователно беше остарял много и Той трябваше да умре, за да се освободи, да влезе в свободата. Защо трябваше да умре Христос? Защото беше остарял. Или, на ваш език казано, защото носеше греховете на света трябваше да умре, за да се освободи от тях. Разправят за Буда, когато достигнал до едно състояние и помислил, че е най-силният, че е открил тайната на живота, че не го е страх от нищо, че е свободен, легнал под едно дърво да си почине и заспал. Световната змия, която го търсела, намерила го там, обвила се около тялото му, ще му счупи ребрата. Какво да прави – да се бори – не може. Той почнал да се смалява, смалява, смалява и така се изплъзнал, освободил се от нейните прегръдки. Това смаляване е умирането. Това значи да се освободиш, да станеш свободен. Другояче: ако не се смалиш, ще те смалят. По-добре е сам да се смалиш, отколкото да те смалят.(50, с. 100)

 

Смъртта, това е царството на Ариман-Таада. Когато умирате, вие сте в тяхното царство. Те ще вземат всичко. И тогава Христос казва: “Превърнете се.” На какво? – Превърнете се на едно въздухообразно вещество. Тъй беше и с Христа. Хванаха Го и Го заковаха на кръста. Същите тия поданици на Ариман-Таада Го съдиха. Пилат беше един от техните членове. Еврейските свещеници също бяха негови поданици. Те произнесоха смъртната присъда, но какво стана после? Христос им даде тялото Си, но възкръсна. Той се превърна на какво? – Той превърна материята на тялото Си в лъчиста материя – минаваше през врати и никой не можеше да Го види, да Го хване. Римските закони не можеха никъде да хванат Христа. Той веднага изчезваше, ставаше невидим и те питаха: “Накъде отиде Христос?” – Нагоре. Лошото е, че Христос сега и нагоре, и надолу – навсякъде отива. Сега поданиците на Ормузд-Дея приготовляват една атака към този свят. Те ще превърнат всички в парообразно състояние и изведнъж ще освободят света от неговите грехове. И всички вие, които ще минете през този Божествен огън, ще освободите душите си и ще бъдете свободни от робство. Ние казваме: всички хора ще трябва да преминат през този огън.(104, с. 172)

 

Човек трябва да се роди изново. Това значи да възприеме Христовата мисъл, да даде място на Божественото в себе си. Христос е Божественият принцип, Който свързва всички души. Той не може да дойде втори път на Земята. Защо? Защото има опитност вече от любовта на хората. Обаче Христос се проявява навсякъде в света. Ще Го срещнете във всяко чисто сърце, във всеки светъл ум и във всяка възвишена душа. – “Възможно ли е това?” – Както Слънцето се отразява в хиляди огледала, така и Христос се проявява в хиляди ДУШИ. Той се проявява чрез човешките мисли, чувства и постъпки. Както слънчевата светлина влиза през очите ни, така и Божествената светлина прониква човешките души. Някои религиозни цитират стиховете – какво е казал някога Мойсей, какво са казали пророците, апостолите. Вярно е, че ние се учим от тях, но днес и те се учат от съвременните християни. Ние се учим от онова, което Бог е разкрил на тях, но и те се учат от онова, което Бог е разкрил на нас. Христос донесе Любовта в света, но въпреки това пострада. Така Той научи какво представлява Божията Любов. Той разбра, че в Божията Любов няма измяна, тя е вечна и безгранична. Христос се упова на Бога докрай, затова възкръсна на третия ден. Ако имаше нещо, което Го направи велик, това е Любовта Му към Бога. Той не се поколеба в нея нито за момент. Следователно, който се уповава на Божията Любов, той ще възкръсне. Който не се уповава на нея, ще падне в пропастта.(96, с. 66)

 

Засега хората са още наематели – нямат собствени тела. И като наематели те трябва да се отнасят добре с телата си. Като живее добре, човек си създава собствено тяло, с което може да живее и на този, и на онзи свят. Не стана ли така и с Христа? Той лежа три дена в гроба, превърна смъртното Си тяло в безсмъртно и възкръсна с него. Задачата на съвременния човек е да постигне безсмъртието и вечния живот. Това значи да влезе той в правия път, да придобие вечния живот, за който е казано: “Това е живот вечен, да позная Тебе, Единаго, Истиннаго Бога, и Христа, Когото си изпратил.” Казано е още: “Които чуят гласа Ми в последния ден, ще оживеят и възкръснат.” Желая ви в последния ден, т.е. в сегашните времена, да чуете гласа на Божията Любов, на Божията Мъдрост и на Божията Истина, да станете, да възкръснете и да започнете новата работа.(23, с. 390)

 

Човешкият дух трябва да изучи процеса на чистенето. И възкресението е самият процес на чистене. То става само чрез Божествената Любов. Без Любов няма възкресение. Който изгуби Любовта, казва: “Аз съм мъртъв.” Обаче щом дойде Любовта, той усеща едно съживяване. Под думите на Христа: “След три дена ще възкръсна” се подразбира, че след три дена Той ще внесе Божествената Любов, която включва всичко в себе си. На друго място Той казва: “Когато бъда въздигнат по такъв начин, Аз ще се привлека към Любовта, както и всички, които вярват в Бога.” Мнозина разбират, че трябва да умрем, за да отидем при Христа. Не е така! Под “умиране” се подразбира да се освободи човек от онези свои мисли, които го спъват. Може да умреш и мисълта да те държи и в онзи свят. Също и желанията спъват в онзи свят. Човек и там няма да бъде свободен. Ако не си привлечен от Любовта, ако не си под влиянието на този велик закон, ти не можеш да влезеш във великия Божествен свят. Това се обяснява така: като доближите до железни стърготини една жица, през която минава електрически ток, всички стърготини ще се полепят по жицата. Значи има една сила, която ги привлича. Друга сила с други свойства не може да ги привлече. Следователно Божественото привлича подобното към себе си. Човешката душа се привлича от този център… И когато Христос казва, че след три дена ще възкръсне, Той подразбира бъдещата култура, която ще възкръсне…(99, с. 127-130)

 

Докато сте на физическия свят, не желайте да умирате и да бягате от Земята. Къде ще отидете? – Пак тук ще останете. Докато не разрешите противоречията в живота си, докато не станете господари на своите мисли, чувства и постъпки, не можете да влезете във възвишения свят. Ще кажете, че Христос е страдал. Да, Той е страдал, но вие не искате да страдате! Не искате и да умирате, но ето – и Христос умря, без да иска. След известна борба в Себе Си Той каза: “В Твоите ръце, Господи, предавам духа Си.” Понеже постъпи правилно, Бог Го възкреси. Дръжте и вие тази мисъл в себе си, та като умирате, да кажете: “Господи, помогни ни да оживеем и да възкръснем!” Турете в ума си мисълта не да се продължи животът ви, но да влезете в новия живот. И моето желание е същото. Като умирате, не се молете да ви избавят от смъртта, но се молете да оживеете. Никога не казвай, че ще умреш, но кажи си, че ще живееш. Това означава стихът: “От смърт в живот.” Това е новата религия.(69, с. 117)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...