Jump to content

09_02 ОПИТЪТ НА ТОМА


Recommended Posts

ОПИТЪТ НА ТОМА

 

Желая на всички да бъдете реалисти като Тома пред Христа – да искате да опитате реалността, но като я опитате, да бъдете готови да направите всичко за великото дело.(7, с. 123)

 

Учениците на Христа казаха: “Видяхме Господа.” Тома рече: “Ако не видя на ръцете язвите от гвоздеите и не вложа ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.” Значи Тома е реален философ. Той вярва само в това, което вижда и пипа с ръцете си; той вярва само в това, което може да провери с ума си. С това Тома искаше да каже, че има основание да се съмнява в думите на Петра, който три пъти се отрече от Христа! “Как може да се вярва на такъв човек? Той ще ме убеждава, че видял Господа.” Ако е за Йоана, ученикът на Любовта, като го хванаха за дрехата, той я остави и избяга. Той пък ще ми говори за Любовта! И днес, когото хванат в името на Христа, ще иска да се изхлузи, да се оправдае. Какъв смисъл има да проповядваш една религия, от която сам отстъпваш? Ние не проповядваме такава религия. Ние проповядваме една религия, една философия, една мъдрост, едно Божествено учение, основано на опит в трите свята – физическия, духовния и Божествения. Опитът не се отнася само до пипането. Има разни опити.(106, с. 152)

 

Когато Христос се яви на учениците Си, те се уплашили и казвали: “Това да не е сянка?” – “Опитайте Ме” – казваше Той. Пулс имаше в Него. Вие казвате: “Като неверни Тома ще бъдем.” – Аз харесвам Тома. Вие казвате: “Не трябва да изкушаваме Господа.” – Не, понякога трябва да турим пръстите си в тялото Му. Някои казват: “Докато не туря пръста си в раната Му, тъй, да опитам, не искам да се самозаблуждавам.” – Не с този физически пръст, а с духовния пръст да опитаме раните на Христа, да влезем във връзка с Него, да преживеем Неговия минал живот. Някой казва: “Аз искам да позная Христа.” – “Можеш да Ме познаеш” – казва Христос. Добре – и Той ти дадЎ такова голямо нещастие, страдание, че се запали къщата ти от двете страни. Преди 2000 години Христос пострада и днес казва на страдащите: “Ето, това съм Аз, в тебе съм сега, това Аз преживях, разбра ли? Страданията – това е първата фаза на посвещение.” Но вие казвате: “Не, искам другояче, искам да видя Твоето възкресение!” Не, най-първо ще опиташ страданията Му и после, след като ги минеш успешно, ще дойдеш до възкресението – до великата Любов. тогава ще Го познаем, сърцето ни ще се отвори и ще кажем: “Заслужава си човек да живее в Божията Любов и да служи на Господа.” И в живота ще бъдете, като че живеете в Царството Божие… Като минете от първата стъпка към втората, ще дойдете да видите Христа в такава първична фаза. Но това всякога не става. На Земята има само три случаи, дето човек може да види Христа, облечен в плът. Ще се яви Христос, ще те хване за ръката и ще ти каже: “Попипай Ме, това съм Аз!” Но не всякога може да се види това! На физическото поле има само три случаи да се види Христос, а на другите полета има повече случаи. Ако ги използвате разумно, всеки от вас ще има възможност да Го види. Някой казва: “Аз искам да Го видя.” Да, но има нужда от жертви. Докато вие не се научите да жертвате най-хубавите си мисли, най-хубавите си чувства, най-хубавите си желания, не може да видите Христа.(10, с. 276)

 

Сега някои поддържат туй учение: тия хора сега не се обичат, но като се оженят, ще се обикнат, ще дойде любовта. Това е една измама! Ти, за да намериш реалността, трябва да се докоснеш до нея, да туриш пръста си в нея. И когато дойде един от учениците на Христа, казва Му: “Аз не вярвам!” Казва му Христос: “Ела, тури си пръста тук, в тази рана, и опитай тази реалност. Блажен, който не види и не опита, но повярва.” Днес думите Христови са малко изопачени. Някои искат да ни убедят, че и без да видим Христа, ние пак можем да бъдем истински християни. Не, не – това е лъжливо учение! Аз поддържам едно учение: човек, който не може да види Христа, нищо не може да стане от него. Някои казват: “Вяра трябва!” Не, не, това е глупава вяра. Човек трябва да види, но не такова виждане – да видиш от любопитство, да видиш само. Това не е виждане! “Виждане” – аз подразбирам, да видиш своя приятел. Сърцето ти трябва да затрепти, когато видиш своя приятел. Умът ти трябва да светне, когато видиш лицето на своя приятел. И не само да го видиш, но има ред въпроси, по които ще се разговаряш с твоя приятел. Обикновените хора не могат да ти бъдат приятели, само умните хора могат да ти бъдат приятели. Само светия със светия може да бъдат приятели. Приятел може да ти бъде само разумният човек! Разумността – това е едно качество на един светия. А приятелството е качество само на един разумен човек. Приятелство ли е това, когато един човек не може да ти помогне в нужда?(38, с. 83)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...