Jump to content

10_02 ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ЮДА


Recommended Posts

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО НА ЮДА

 

Съвременното духовенство казва: “Ние не сме в състояние да оправим света. Учителите – те са виновни за младежта, те са безбожници, не ги научиха на бащината им вяра.” Ако питате учителите, те ще кажат: “Родителите са виновни, обществото е такова.” Ако питате обществото, то ще хвърли вината другиму. Всички слагат прегрешенията един на друг и всички са все чисти и праведни. Казват: “Природата е такава, Господ е създал такъв света.” Всичко слагат на Бога. Господ казва: “И Христос, като дойде едно време, и Него осъдиха, заковаха Го на кръста.” Неговите ученици мислеха, че Той е много силен. И Юда, който Го предаде, казваше: “Аз ще Го предам, за да се прояви Неговата слава.” Той мислеше, че като Го предаде, с един замах Христос ще се освободи. Обаче видя, че Той бил слаб и умря като другите хора. Като Го разпнаха, той съжаляваше. Какво мислеше Юда? Той мислеше, че Христос е много силен, ще стане цар да управлява света, а Юда ще стане Негов пръв министър. Но като видя, че нищо не можа да стане от това, което очакваше, той се самоуби.(38, с. 108)

 

Някой от вас иска да знае причината, защо Юда предаде Христа. Много просто! Защо продавате скъпоценния камък? – Защото струва скъпо. Юда знаеше, че Христос е скъпоценен камък, и Го продаде. Ако синът ви намери два пръстена вкъщи, единият струва сто лева, а другият – сто хиляди, кой от двата ще предпочете? – Разбира се, че ще вземе втория. Синът е умен – знае, че като продаде втория пръстен, ще може с тия пари да отиде в странство да учи. Юда беше умен човек, касиер, разбираше цената на парите. Той знаеше, че Христос струва скъпо, и като Го продаде, ще се ощастливи. Но евреите го излъгаха. Той продаде Христа само за 30 сребърника – много евтино. Юда си казваше: “Веднъж дойде щастието в ръцете ми и го изпуснах!” Той горчиво съжаляваше за това. Най-после Юда се обеси от скръб, че продаде Учителя си толкова евтино. Той трябваше да бъде честен, да каже на Христа: “Учителю, вместо да те продам за 30 сребърника, по-добре Ти сам се откупи.” Христос беше богат, можеше сам да се откупи.(134, с. 193)

 

В пътя на изправяне на своята мисъл хората се натъкват на различни теории. За един и същ въпрос те изнасят няколко теории. За пример, често се повдига въпросът защо Юда предаде Христос и трябваше ли да Го предаде. Някои казват, че ако Юда не беше предал Христа, светът нямаше да се спаси. Други поддържат обратното: ако Юда не беше предал Христа, светът щеше да бъде спасен. Трябва ли да се вършат престъпления, за да се спаси светът? Ако евреите бяха приели Христовото учение, те щяха да го разпространят по целия свят и светът днес щеше да бъде оправен.(47, с. 151)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...