Jump to content

14_03 ЛАЗАР И НИЕ


Recommended Posts

ЛАЗАР И НИЕ

 

Вяра се изисква от хората… Онези врагове, за които Христос е казал, че трябва да ги любим, са наши добри приятели. Кой може да повярва в това? Едва ли ще се намери един човек, който може да повярва на думите ми. Ако се намери такъв, той непременно ще бъде Лазар. Това не значи, че нямате вяра, но вие още не сте дошли до онази фаза, когато както и да ви посрещне онзи, който ви обича, да не се съблазните. Вярата на съвременните хора почива повече на материална почва.(140, с. 159)

 

Като слушат да се говори за възкресението на Лазара, мнозина се запитват какво общо има между тях и заспалия преди 2000 години Лазар? Общото се заключава в това, че у всеки човек има по един заспал Лазар, който очаква да дойде Христос при него да го събуди. Всеки човек има и по две сестри в себе си – Марта и Мария. Казва се в Евангелието, че Иисус обичал Марта и сестра ў Мария, и Лазара. Марта все мълвеше и се суетеше за външни работи и беше недоволна от сестра си, че не ў помага. Но Христос ў каза, че се суети за непотребни неща, а Мария избра добрата част. Значи Марта представя физическата, материалната страна на човека, а Мария – духовната страна. И тъй, в човека има три съзнания, т.е. три страни на съзнанието – първата е заинтересувана от физическата, от материалната страна на живота. Втората е заинтересувана от духовната страна на живота, а третата представя заспалия човек, който от нищо не се интересува. Той очаква да дойде при него Иисус да го събуди и след това да се прояви истинският му живот.(36, с. 184)

 

Съвременните хора са дошли до едно велико противоречие, до един конфликт със самите себе си. Те се сблъскват в своите собствени вярвания, в своите възгледи. Молиш се на Бога по един начин, но Той не те слуша; молиш се по друг начин – пак не те слуша; молиш се по трети начин – пак никакъв отговор. Най-после казваш: “Не искам повече да се моля!” Кога се приема молитвата на човека? Когато се прави с Любов. Щом няма Любов, молитвата му не се приема. Най-прекрасната молитва е тази, която е изпълнена с Любов. С думи тя не се предава. Молитва без Любов е суха формула. Когато Христос видя умрелия Лазар, Той се обърна към Господа с думите: “Господи, всякога си Ме слушал, послушай Ме и сега заради вярата на Своя народ.” Като обърна очите Си нагоре, Той каза: “Лазаре, излез вън!” После се обърна към учениците Си и каза: “Махнете този камък!” Кой е този камък? – Той представя вашето учение, вашето богатство, вашето обществено положение. Надгробният камък – това сте вие, вашите деца и вашите приятели. Когато Бог дойде при вас, ще каже: “Вдигнете този камък! Той не ви е потребен.” Кога ще се махне този камък? – Когато дойде Любовта и светлината.(45, с. 72)

 

Христос казва: “Както Ме е Отец научил, така живея.” С други думи казано: както Ме е Отец научил, така говоря, така живея и така постъпвам. Когато беше при умрелия Лазар, Христос се обърна към Отца Си с думите: “Отче, всякога си Ме слушал. Послушай Ме и в този час.” След това Той се обърна към гроба на Лазар и каза: “Лазаре, излез вън!” Правете и вие опити, да видите каква е силата на любовта ви. Като четете Евангелието, вие си казвате: “Добре щеше да бъде, ако и ние сме живели във времето на Христа, да бяхме Негови съвременници.” Какво щяхте да направите, ако бяхте съвременници на Христос? – Щяхте да бъдете като евреите. Какво направиха евреите с Христа? – Те Го биха, а след това Го разпнаха. Те казваха: “Това учение не може да се приложи.” Трябваше да минат още 2000 години след Христа, за да се убедят хората, че Христовото учение може да се приложи. Дошло е време вече да излезем от областта на доброто и злото и да влезем в областта на Любовта. Това всеки може да направи. Защо да не влезете в закона на Любовта и да живеете, както трябва? Влезете ли в Любовта, светът ще се отвори пред вас. Любовта уми човека.(14, с. 186)

 

“Да ида да го събудя.” Кого е събудил Христос? – Лазара. Това е станало преди 2000 години. Обаче и днес – 2000 години след Христа, хората още спят. Когато се говори за Истината, хората още не могат да я разберат – не искат да я приемат, докато не се убедят напълно дали е съгласна със сегашните религии, със сегашния строй на държавите, със сегашните научни теории и т.н. Когато природата или Бог говори на човека, той не взема предвид ничие мнение – нито на държавата, нито на учените хора. Когато Истината се изявява, тя не взема предвид мнението на хората. Христос казва: “Да ида да го събудя.” Кой човек може да ви събуди? – Който ви обича.

Марта, Мария и Лазар представляват ума, сърцето и волята на човека. Тези три принципа, съединени в едно, представляват човека. Следователно когато умът, сърцето и волята на човека работят едновременно, той може да бъде събуден. Когато се казва, че Христос отиде да събуди Лазара, има се предвид съвършеният човек. Само съвършеният човек може да събужда заспалите. От примера със събуждането на Лазара виждаме, че всеки човек трябва вътрешно да се събуди. Това събуждане трябва да стане тихо, незабелязано, да не произведе никаква вътрешна тревога в човека. Събуди ли се веднъж, в каквото положение и да е, на каквато и работа да е, човек всякога ще се проявява като отличен работник. “Да ида да го събудя.” Това събуждане се отнася не само до Лазара, но до всички души. Днес всички хора живеят в изключителна епоха, която ще се ознаменува с пробуждане на човешката душа. Това пробуждане няма да стане нито в горите, нито в манастирите, както някога е било, но при условие да служи човек на Бога в Дух и Истина.

Събуждането не става само веднъж. Събуждането е непреривен процес. Ако не всеки час, поне всеки ден човек трябва да се събужда. Има хора, които трябва много пъти да ги събуждат, за да се събудят. Ако при десетократно събуждане не се събудят, оставят ги да спят колкото искат. Христос отива при всички души да ги събуди. При някои Христос иде за първи път, при други – за втори път, при трети – за трети път. Най-опасното събуждане е, когато Христос дойде за четвърти път. Мине ли четвъртото събуждане, по-нататък работите се нареждат добре. Пожелайте и вие да дойде Иисус при вас да събуди вашия заспал Лазар. Когато правите добро на някого, вие събуждате този човек. Тогава ще дойде някой при вас и ще каже, както Мария каза на Иисуса: “Господи, смърди вече, защото е четиридневен.” И четиридневен да е, дигнете камъка от гроба му и с висок глас извикайте: “Лазаре, излез вън!” Правете добро на ближните си, събуждайте ги, не се колебайте…

… За някои Христос е дошъл вече и хлопа на вратата на техния гроб. За други още много време ще мине, докато дойде да хлопа на гроба им. Това зависи от степента на тяхното развитие. Който е чул гласа на Христа, той е вече вън от гроба. Един ден, когато човек чуе гласа на Божественото в себе си, той ще излезе вън и ще придобие живота, както Лазар го придоби. Ако при днешните трудни условия, ако при днешната криза, която минават, хората чуят гласа на Бога и излязат вън – те ще се освободят от всички терзания и смущения. “Лазаре, излез вън!” Сега и на вас казвам: като ви турят в гроба – при големите мъчнотии, кажете си: “Ще дойде Христос и при мене и ще ми каже, както на Лазара: “Излез вън!” В това седи силата на хората с високо съзнание.(155)

 

Какъв е смисълът на живота – да живее човек или да умре? Чудни са религиозните хора, които казват: “Да умрем за Христа!” Те искат да умрат за Христа, а Той казва: “Да отидем при Лазара да го събудим, защото той не е умрял.” Христос възвърна Лазара към живот, а религиозните мислят, че трябва да умрат за Христа. Това е буквално разбиране на нещата. Всъщност идеята е да живеем за Христа! Мнозина не разбират тая идея, защото живеят на дърво без корен.(45, с. 105)

 

Сега вие сте още в гроба, като Лазара, и минавате през голямо посвещение. Христос застава пред гроба и ви пита: “Ще се откажете ли от вашите бели и черни лъжи?” Вие сте в гроба заради стария живот, за лъжата. И Лазар трябваше да се откаже от стария живот, за да възкръсне. Докато е в стария живот и старите си разбирания, човек е в гроба, т.е. в областта на смъртта. Иде новото в света! То ще се роди чрез Божествената Любов. Да бъдем носители на Божията Любов – това се иска от нас. Кажи си: “Искам да бъда като Бога. Искам да бъда истинолюбив.”(134, с. 149)

 

Желая ви да видите Христа през гробовете си и да чуете Неговия глас: “Лазаре, излез вън!” Махнете саваните си настрана. Бъдете свободни и идете по домовете си! Гробът е място на лъжата. И Христа туриха в гроба, но още на третия ден Той излезе от тая търговска борса. Аз наричам гроба дяволска борса. Всеки ще мине през тая борса, но не оставайте там, да играете с дявола. Христос казва: “Да ида да го събудя”(Йоан 11:11). “Аз съм възкресение и живот. Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее”(25. стих).(134, с. 152)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...