Jump to content

26. Игнат Котаров


Recommended Posts

26. Игнат Котаров

Игнат Иванов Котаров е роден в Стара Загора.* Като дете страда от много тежка дизентерия и често изпада в безсъзнание. Лекарите правят много неуспешни опити да го лекуват и накрая го изоставят. Семейството му очаква всеки момент той да си замине. По това време Учителят идва в Стара Загора. Близките на Игнат го поканват да им помогне и той идва в дома им. Поглежда припадналото дете, хваща го за дясното ухо, изтегля го леко, като казва, че на детето му няма нищо и като се събуди, да му дадат да яде трахана. Игнат идва в съзнание и е напълно здрав.
Израства голям и силен човек като баща си и след известно време идва да живее на Изгрева. Той често прави бели на Учителя. Има стремеж да се научи да свири на цигулка и да влезе в състава, който свири на Паневритмията. Много е услужлив и помага на всеки, който се обръща към него за услуга. Редовно носи две големи стомни вода по 15 литра за кухнята, а и на много възрастни братя и сестри. По характер е буен и един ден влиза в спор с Учителя. Учителят го изслушва и му казва: „Ти трябва да знаеш, че аз съм гарантирал за тебе и тази е последната клечка, която паля за тебе и ако не се оправиш, ще престана да се грижа за теб." Веднъж Учителят казва на Игнат: „Ти си от тези с юмруците." - и му показва как ги размахва из въздуха. „Ела с мене на полянката." Игнат му отговаря: „Не смея, че и ти като Лулчев владееш природните сили и действаш много умело с тях."
Игнат моли Учителя: „Учителю, искам малко да ми помогнете в живота." „Какво искаш, Игнате?" „Искам да ме научите, Учителю, да се концентрирам." Учителят се усмихва широко и му отговаря: „Игнате, ти искаш най-голямото."
При разговор Игнат, който често спори, казва, че редовно ходи при Учителя и му задава много въпроси. Учителят го поглежда строго и му казва: „Досега никой от вас не е дошъл при мен, в моя свят."
Игнат се свързва с комунистите и споделя разбиранията си с Учителя. Учителят му нарежда да помага на комунистите. Неговата барака е явка на нелегални, които той укрива. Една вечер на тавана в бараката му се скрива един важен комунист. Идва полицията да прави обиск в дома му, а Игнат, за да го спаси, започва да ругае и вика силно, че го безпокоят, че той е уморен от тежката си работа. Негодува срещу полицаите, те го арестуват и веднага го закарват в затвора, без обаче да направят обиск. Така този комунист, който чува цялата разправия, след заминаването на полицията напуска бараката и се спасява.
Една вечер Игнат донася архива на комунистическата група от квартала, слага я на масата, веднага ляга и заспива, защото е много уморен. В съня си вижда образа на Учителя, който му казва строго: „Веднага скрий това, което си донесъл!" Той едва отваря очи, но пак заспива. Втори път Учителят го събужда
от леглото, но умората надделява и пак заспива. Трети път цялото легло се раздрусва силно, той скача, грабва папките с документите, изнася ги навън и ги хвърля в малините. Влиза в стаята си и ляга. В този момент полицаите чукат силно на вратата. Влизат в стаята и започват щателен обиск. Разбира се, не намират нищо. Така Учителят го спасява от провал и явна смърт.
* Виж« Изгревът» том I стр. 44-48, стр. 126-128; том II стр. 292-293.
След заминаването на Учителя Игнат дълго време живее на Изгрева, взима уроци по цигулка и свири редовно на Паневритмията. Голям планинар е и посещава всяка седмица Витоша. Дълго време е метеоролог на Рила и я обхожда цялата. Здравото му и издръжливо тяло го поддържа бодър до края на живота. С брат Игнат бяхме много добри приятели. Като малки и двамата с Косю ни возеше с колелото си. С него носеше вода за кухнята.
Често ходехме с него на екскурзия на Витоша, Много пъти отивахме през зимата до Черни връх. Той беше много здрав и ходеше добре. Не беше се научил да пие гореща вода. На Черни връх не пиеше вода и се връщаше скоро надолу. Дори и не се преобличаше. С него и още 4 души разнасяхме вещите на Учителя с камион след Неговото заминаване. Винаги участваше и помагаше на приятелите, особено за пренасяне на багажи. Той се отзовава на всяка братска работа, като преместване на квартира, в пренасяне на пиано и други.
Заминава си от този свят на 17 ноември 1985 г.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...