Jump to content

39.Катя Кисельова


Recommended Posts

39.Катя Кисельова

Катя Кисельова завършва стоматология в Америка. Връща се в България и обзавежда много хубав зъболекарски кабинет в София. Купува вила с място в село Галата - Варненско, и там се запознава с Братството, През лятото е на вилата да почива. Под стрехата има много гнезда на лястовички, които постоянно и цапат тротоара. Един селянин, който идва да коси тревата на двора, и предлага да съборят гнездата на лястовиците, за да не и цапат повече. Тя се съгласява, взимат два пръта и започват да свалят гнездата на лястовиците. Птичките пищят, хвърчат наоколо, но те събарят всичките гнезда.

В една беседа Учителят отбелязва: „Който разваля къщите на птичките, разваля и своята къща." При първата бомбардировка през 1943 г. апартаментът и кабинетът на Катя са улучени от бомбите и изгарят. Така тя заплаща за злото, направено на лястовичките. През пролетта на 1944 г. отива в Галата и със сълзи на очи чака дано някоя лястовица дойде и си направи гнездо на нейната къща. Народът има поверие, че когато птичките правят гнездата си на някоя къща, носят щастие и благословение. Катя се моли усилено и желае да дойдат птички под стрехата и. Чак на втората година една лястовичка идва и си прави гнездо. Постепенно стрехата и се напълва с гнезда. Тя разбира, че в природата всичко е на място си и човек не трябва да нарушава нейния ред.

В 1935 г. като войник бяхме на военен лагер в Галата, където провеждахме стрелби по самолети. Аз няколко пъти посетих Катя Кисельова и майка и Мария. Последната много ме обичаше и понеже казваше, че приличам на момиче. Имах желание да отиде на лозето и се видя с братята и сестрите от Варна. Сутринта имаше рейс от Галата до Варна. Срещу неделя ми се яви Учителя и ми каза да отида със сестра Катя до лозето. Станах рано, излязох от лагера без да ме забележат часовите и отидох при Катя. Качихме се на рейса до Варна и се отправихме към братското лозе. Минахме пред комендантството, но никой не ме спря. На лозето играхме Паневритмия, след това имаше беседа и обед. След обед с Катя си тръгнахме от лозето и се прибрахме в Галата.

 

 

* Виж « Изгревът» том // стр. 294-295, N168.

Аз се вмъкнах в лагера без да ме забележи никой, На другия ден сутринта ни преместиха на нов лагер при хижа „Родни балкани" на 30 км, от Галата. Разбрах защо Учителя ми каза да отида в Братството, защото на следният ден се преместихме и беше невъзможно да отидем там.

След заминаването на Учителя Катя заедно с майка си Мария напуска София и отива да живее в Галата. Редовно посещава беседите във Варна и участва в братския живот. Почива майка й и скоро след нея си заминава и Катя Кисельова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...