Jump to content

4. За дишането


Recommended Posts

IV. За дишането

Ако здравото тяло зависи от правилното хранене, правилното храносмила­не, то здравата нервна система, здравите дробове, чистата и права мисъл, чис­тите чувства зависят от правилното дишане.
А всичко това е свързано със симпатичната нервна система.
Ето защо, ние горещо препоръчваме на читателите книжката за дишането от Учителя.[1] В тази книжка има ценен материал по този въпрос.
Тук ще споменем пак, че правилното и дълбоко ритмично вдишване, сут­рин, с едната ноздра, задържане и издишане от другата, и обратно; правенето гимнастики след тези вдишки, особено на чист въздух, пиене на малко топла вода с лъжичка, на глътки, е от голямо значение, особено за слаби и нервни хора. Ако това може да се прави и преди обяд, то е от голямо значение. Дишането, това е животът, а поглъщането на повече кислород с жизнената сила - праната от въз­духа, това е условие за продължителността на живота.
Никой да се не самоизлъгва и мисли, че ежедневната физическа работа ще замести дълбокото дишане и разумната гимнастика. Само с разумното дълбо­ко дишане и гимнастика ние даваме възможност на кислорода да проникне с жизнената сила до върховете на дробовете.
На дълбокото дишане се дължи и облекчението при умората. Като се из­качваме на високи места, при умора от ходенето, умора от работата, щом се спрем половин-една минута и направим дълбоко дишане, ние получаваме облек­чение. Защо? Защото отровите, които се движат и събират в ставите, предизвик­ват умора. Щом обаче се направи дълбоко дишане, кислородът раздвижва тези отрови и се усеща едно облекчение.
Ако чрез елементите на храната се възобновяват клетките, то чрез кисло­рода и жизнената сила те се оживотворяват. Така и животът се продължава.
Ето защо, нужно е постоянно и с мисъл да се съсредоточаваме при диша­нето и гимнастиките, за да използуваме максималната придобивка.
За радост на децата и жизнерадостните възрастни, поднасям и една песен за дишането. Тя е труд на един основен учител в Софийските села. Тази песен може да се пее от децата, след дишането и гимнастиката.
Песента е накрая на книгата.[2]
 
 
---------------------------------------------
[1] Б. Боев - «Учителят за дишането», (бел. а.)
 
[2] Става дума за песента «Физкултурен марш» от Пеню Ганев. Вж. стр. 99 и 100. (бел. М. И.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...