Jump to content

8. За милосърдието


Recommended Posts

VIII. За милосърдието

Тази добродетел е вложена от природата в човека, като подтик да разви­ваме всички добродетели и всички способности. Далоч е от мене мисълта да живеят хората от милосърдие. Всеки разумен човек е достоен с труда си да изкара своята прехрана. Че сега има анормалности, у едни - много, а у други - мизерия, това са човешки изобретения.
Именно от липсата на съзнание за истинското милосърдие се развила алчността, и човечеството е дошло в това безизходно положение. Какво вижда­ме днес? Има хора, които, като дадат нещо, искат да им се пише името, да ги похвалят. И те мислят, че това е милосърдие! Не е! Истинското милосърдие ще отврати човека и от тези войни. Милосърдието не допуща надмощие над другите. Милосърдието работи винаги с любов, за да се помогне на ближния. То трябва да се върши тайно и на място.
Нали е красиво да се спаси една давяща се човешка душа? Нали е благо­родно да се помогне на една страдаща и онеправдана душа? Ако нямаше мило­сърдие, не може да се върши нищо за доброто и благото на другите.
Милосърдие, това не значи да се търпят насилията и неправдите на хо­рата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...